Prof. MUDr. źudmila Podracká, CSc. prednosta 1 Detskej kliniky LF UK a DFNsP, Bratislava
StoryEditor

Nefrológia: prof. MUDr. Ľudmila Podracká, CSc.

07.07.2022, 14:13

Prednostka Detskej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb

Hlavným odborným záujmom prof. Podrackej sú transplantácie obličiek, akútne a chronické renálne zlyhanie a imunitné ochorenia obličiek. Z danej problematiky absolvovala sériu štipendijných štúdijných pobytov na renomovaných univerzitných pediatrických nefrologických pracoviskách prevažne v USA a Kanade (Spriengfield Massachusetts, Harvard Medical School, Brown University Rhode Island, Sick Kids Hospital Toronto a CHEO Ottawa, Kanada), vďaka čomu získala široké medzinárodné kontakty pre rozvoj klinickej a vedecko-výskumnej činnosti.

V náväznosti na svojich vynikajúcich učiteľov rozvíjala detskú nefrológiu- zriadila prvé detské dialyzačné stredisko na Slovensku a zásadným spôsobom sa pričinila k vzniku a rozvoju pediatrického transplantačného programu obličiek na Slovensku.

Spolupodieľala sa na úspešnej transplantácií viac ako 70 transplantovaných detí a tiež na prvej preemptívnej transplantácii dieťaťa na Slovensku. Zriadila národný register dialyzovaných a transplantovaných detí, ktorý je súčasťou európskeho pediatrického registra pod záštitou ESPN. Iniciovala zavedenie molekulovo-genetickej diagnostiky steroid-rezistentného nefrotického syndrómu na Slovensku a vzácnych dedičných ochorení obličiek. Za diagnostiku nefropatickej cystinózy získala nomináciu TOP inovácií v zdravotníctve v roku 2017.

Prof. Podracká má rozsiahlu publikačnú činnosť (HI:16, 1230 SCI citácií; 24 vedeckých grantov). Bola spoluautorkou originálnej vedeckej práce publikovanej v prestížnom časopise Nature, ktorá determinovala kľúčovú úlohu antimikrobiálnych peptidov (katelicidín) pri invázií baktérií v močových cestách u detí. Išlo o vôbec prvú publikáciu uverejnenú v Nature s participáciou slovenských vedcov. V súčastnosti sa vedecký záujem prof. Podrackej sústreďuje na úlohu extracelulárnej DNA pri obličkových ochoreniach.

Prof. Podracká je členkou renomovaných domácich aj medzinárodných vedeckých spoločností a odborných organizácií. Je dlhoročnou aktívnou členkou Slovenskej nefrologickej spoločnosti a národným delegátom Európskej spoločnosti pre detskú nefrológiu (ESPN).

Angažuje sa aj v postgraduálnom vzdelávaní lekárov ako zástupca šéfredaktora Česko-slovenskej pediatrie a šéfredaktorka časopisu Pediatria pre prax.

Prof. Podracká za svoju odbornú a výskumnú činnosť získala viaceré významné ocenenia (Čestné členstvo Slovenskej nefrologickej spoločnosti, Honorary membership The Hungarian Pediatric Society, Sodalem Honoris Causa Českej pediatrickej spoločnosti, Medaila založenia Společnosti lékařsko-slovanskej v Pešti, Honorary citizen of Alabama).

Je hlavnou odborníčkou MZ pre detskú nefrológiu a pre rozsiahlú klinickú a vedeckú aktivitu v oblasti nefrológie bola v roku 2021 nominovaná svetovou spoločnosťou nefrológie (ISN) za členku boardu pre strednú a východnu Európu.

Prof. Podracká sa svojou dlhoročnou klinickou činnosťou zásadným spôsobom pričinila o rozvoj modernej pediatrie a detskej nefrológie na Slovensku.

Prof. Podracká absolvovala 4 atestácie a v roku 2002 bola inaugurovaná za profesora v odbore pediatria. Vychovala 4 detských nefrológov, a 8 PhD doktorandov z problematiky detskej nefrológie.

01 - Modified: 2023-12-08 08:31:44 - Feat.: - Title: UNB otvorila kliniku nefrológie a transplantácií obličiek 02 - Modified: 2023-11-22 10:08:55 - Feat.: - Title: Analýza: Nefrológovia minulý rok liečili viac než 150 000 pacientov 03 - Modified: 2023-10-09 05:00:00 - Feat.: - Title: Na Slovensku vlani transplantovali obličky viac ako stovke pacientom 04 - Modified: 2023-06-15 05:00:00 - Feat.: - Title: Lekári zo Srí Lanky pacientovi vybrali najväčší obličkový kameň na svete 05 - Modified: 2023-06-16 06:00:00 - Feat.: - Title: Lekárske listy: Varia
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/top-lekari, menuAlias = top-lekari, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 21:47