doc. MUDr. Andrea Demitrovičová, PhD., klinický farmakológ siete ProCare a Svet zdravia
StoryEditor

Klinická farmakológia a toxikológia liečiv: doc. MUDr. Andrea Demitrovičová, PhD.

07.07.2022, 13:45

Klinický farmakológ siete ProCare a Svet zdravia

Andreu Demitrovičovú pacienti síce nepoznajú, napriek tomu pomohla už tisíckam ľudí. Kolegom, lekárom, je neustále k dispozícii a ako „priateľ na telefóne“ pracuje 24 hodín 7 dní v týždni. Svoju profesionálnu dráhu klinického farmakológa začala v Onkologickom ústave sv. Alžbety. Pod vedením prof. Vladimíra Krčméryho sa venovala predovšetkým infekciám u onkologických a imunokompromitovaných pacientov.

Dnes sa klinickej farmakológii venuje už 17 rokov, z ktorých 10 pôsobí aj v Národnom ústave detských chorôb. V rámci všetkých oddelení má na starosti konzultácie antibiotickej liečby a bezpečnosti liekov od nedonosených detičiek až po pacientov do 19-teho roku života. Istú časť svojho profesionálneho života sa venovala tiež bezpečnosti liekov v gravidite a pre budúce mamičky viedla farmakologické konzíliá.

V sieti ProCare a Svet zdravia začala ako klinický farmakológ pôsobiť v roku 2016. Ako sama hovorí, je pre ňu obrovská príležitosť a výzva pomáhať zo svojej pozície oveľa väčšej skupine pacientov. Za šesť rokov, ktorých je súčasťou siete, sa vďaka nej podarilo zaviesť do praxe viacero významných farmakologických intervencií, napr. komplexnú antibiotickú politiku, ktorej súčasťou je aj jednotná antibiotická profylaxia.

Jej stupeň dodržiavania je na úrovni 85 %, čo je unikátne nielen v rámci Slovenska, ale aj zahraničia. S jej pomocou naučili lekárov v sieti správnemu podávaniu liekov, najmä antibiotík. Tie sa totiž na Slovensku používajú nadmerne a nevhodne, čo poškodzuje nielen organizmus pacienta, ale vytvára rezistenciu baktérií, ktorá ohrozuje celú spoločnosť- každého z nás.

Svoje vedomosti a skúsenosti neodovzdáva lekárom len v rámci publikácií, ktorých má pod svojím menom mnoho, ale aj osobne. Vzdelávaniu mladých lekárov v sieti sa venuje v rámci kempov, a to v Kempe mladých internistov či v chirurgickom a pediatrickom kempe.

Významnú časť jej profesionálneho života tvorí pôsobenie vo výboroch odborných spoločností - Slovenskej spoločnosti klinickej farmakológie a Slovenskej chemoterapeutickej spoločnosti.

Bezpečnosť liekov a bezpečnosť pacienta – tak by sme mohli v štyroch slovách zhrnúť poslanie Andrey Demitrovičovej.

01 - Modified: 2023-09-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Klinická farmakologička: Dlhé roky strašíme postantibiotickou érou, teraz sme skutočne v nej 02 - Modified: 2022-07-13 09:47:42 - Feat.: - Title: Traumatológia: MUDr. Marcel Mišák 03 - Modified: 2022-07-13 09:35:23 - Feat.: - Title: Onkológia - MUDr. Branislav Bystrický, PhD., MPH 04 - Modified: 2022-07-13 08:56:21 - Feat.: - Title: Nefrológia: MUDr. Peter Machynka 05 - Modified: 2022-07-13 08:12:57 - Feat.: - Title: Onkológia: MUDr. Roman Podoba, PhD.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/top-lekari, menuAlias = top-lekari, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 11:38