Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie ochorenia COVID-19 Peter Kotlár (SNS).TASR
StoryEditor

Vlna kritiky voči splnomocnencovi Kotlárovi. Spochybňovať rozhodnutia o očkovaní je veľmi nebezpečné, varujú lekári a vedci

08.10.2024, 19:00
Autor:
redred

Splnomocnenca skritizoval aj prezident, no premiér sa ho zastal.

Stanoviská splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie ochorenia COVID-19 Petra Kotlára sú v príkrom rozpore s medicínou založenou na vedeckých dôkazoch. Upozornilo na to vedenie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislave. Apelovalo na to, aby sa prístup medicíny založenej na dôkazoch aplikoval vo všetkých rozhodovacích procesoch, ktoré môžu ovplyvňovať životy a zdravie populácie.

„V medicíne sa pri rozhodovaní riadime konsenzom odborníkov založenom na vedeckých dôkazoch, ktoré sú generované korektne realizovaným výskumom. Stanoviská splnomocnenca Petra Kotlára sú v príkrom rozpore s týmto prístupom. Jeho vyjadrenia, spochybňujúce protipandemické opatrenia a postupy použité na liečbu infekcie SARS-COV-2 nie sú v súlade s medzinárodnými vedeckými poznatkami, ani s našimi odbornými klinickými skúsenosťami s manažmentom pandémie ochorenia COVID-19,“ poznamenalo. LF UK považuje formulácie nabádajúce ľudí spochybňovať rozhodnutia o očkovaní a liečbe v súvislosti s COVID-19 za mimoriadne nebezpečné.

Zneisťovanie verejnosti

Tvrdeniami sú znepokojení aj vedci z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Vyzvali vládu, aby k správe pristupovala mimoriadne obozretne. Uviedli to v stanovisku zverejnenom na webe SAV.

„Ako vedci dlhodobo sa zaoberajúci výskumom vírusov sme hlboko znepokojení tvrdeniami, ktoré splnomocnenec Kotlár prezentoval verejnosti. Prezentované názory spochybňujú skutočnosti preverené a akceptované celosvetovou odbornou komunitou a zodpovednými autoritami a zneisťujú laickú verejnosť,“ poznamenali.

Vedci apelovali na vládu, aby ku Kotlárovej správe k pandémii COVID-19 pristupovala mimoriadne obozretne a vyvarovala sa chýb, ktoré by Slovensko dostali na okraj civilizovaného sveta. Voči Kotlárovým vyjadreniam sa ohradila aj Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska, Univerzitná nemocnica Bratislava, Slovenská lekárska komora, Slovenská lekárska spoločnosť či Zväz ambulantných poskytovateľov.

Rozhodne vláda

Splnomocnenca Kotlára cez víkend skritizoval aj prezident Peter Pellegrini. Naopak, zastal sa ho premiér Robert Fico (Smer-SD). „Všetci sme počuli návrh odmietnuť riadenie pandémie do budúcnosti na úrovni Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), v čom má splnomocnenec moju politickú podporu. Alebo sme počuli jeho spochybňovanie účinnosti očkovania. Ja nie som lekár, ale všetci viete, že som osobne dôsledne odmietal očkovanie proti COVIDu experimentálnymi vakcínami,“ reagoval premiér.

image

Ficova otočka. Vláda oživuje zmenu štátnych nemocníc na akciovky, názory v sektore sú rôzne

Splnomocnenec Kotlár už predložil vládnemu kabinetu správu k preverovaniu pandémie. Má byť zaradená na riadne rokovanie vlády. Na minulotýždňovej tlačovej konferencii Kotlár hovoril o viacerých podozreniach o neúčinnosti a nebezpečnosti vakcín či o umelom pôvode COVID-19. Avizoval, že vláde odporučí napríklad zastavanie očkovania mRNA vakcínami do dokázania ich bezpečnosti a účinnosti a odmietnutie aktualizovaných medzinárodných zdravotných predpisov a pandemickej zmluvy.

„Prebehne rokovanie vlády aj komunikácia medzi mnou a predsedom vlády o tom, čo sa bude ďalej robiť. To, či vláda bude súhlasiť s naplnením mojich odporúčaní, je na nej,“ skonštatoval. Splnomocnenec by mal správu predstaviť aj na rokovaní parlamentného výboru pre zdravotníctvo.

Opozícia Kotlára skritizovala

Poslanec Oskar Dvořák (PS) poukázal na to, že jeho tvrdenia o pandémii boli vyvrátené uznávanými autoritami a vedcami. Namietal, že nepredložil žiadne dôkazy. Tvrdí, že splnomocnenec zneužil funkciu na šírenie dezinformácií. Aj Tomáš Szalay (SaS) poukázal na to, že stredajšie vyjadrenia Kotlára boli nepravdivé. Verí, že vládny kabinet zmetie správu zo stola. Peter Stachura (KDH) na margo Kotlárových tvrdení uviedol, že je prekvapený z toho, akým spôsobom sa dáva priestor dezinformátorom. Apeloval na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby splnomocnenca odvolal.

(tasr, red)

01 - Modified: 2024-08-21 08:42:57 - Feat.: - Title: Európska komisia obstarala vakcíny proti Covid-19 netransparentne, uvádza NKÚ 02 - Modified: 2023-05-06 05:00:00 - Feat.: - Title: Dôsledky pandémie: Čakacie doby narástli, na výmenu bedrového kĺbu sa pacienti dostanú až po roku 03 - Modified: 2022-10-30 10:23:00 - Feat.: - Title: Očakávaná dĺžka života sa zmenila. Môže za to pandémia 04 - Modified: 2022-09-28 15:29:44 - Feat.: - Title: Veľký prehľad o dosahoch pandémie Covid-19 a zdravotný profil Slovenska za rok 2021 05 - Modified: 2022-02-02 07:25:08 - Feat.: - Title: Etické rozhodovanie je základným atribútom ľudskosti aj pri očkovaní
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
14. október 2024 14:21