StoryEditor

Ficova otočka. Vláda oživuje zmenu štátnych nemocníc na akciovky, názory v sektore sú rôzne

08.10.2024, 09:00

Ministerstvo zdravotníctva avizovalo vznik ústredného riadiaceho orgánu štátnych nemocníc a zmeny sa črtajú aj na mape regionálnych nemocníc.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) je skúsený politický matador, ktorý v minulosti zastavil transformáciu štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Označoval ju za „úplnu prípravu na privatizáciu”. Počas sporu s exministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom (KDH) v roku 2011 vyhlásil, že zdravotníctvo vníma ako verejnú službu a odmieta zaraďovanie čistých trhových pravidiel do tohto prostredia.

Teraz štvrtá Ficova vláda oživila tému transformácie v rámci predstavenia konsolidačných opatrení. „Budeme meniť právne formy štátnych nemocníc, ale bude zo zákona vylúčená ich privatizácia. Do nemocníc sa ustanoví manažérska kvalita a základné princípy hospodárenia. Táto zmena nastane a ďakujeme ministerke Dolinkovej, že to akceptovala,” povedal podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

image

Analýza: Dožívame sa o roky menej. Porovnanie zdravotníctva u nás a vo vyspelých krajinách

Minister školstva a exminister zdravotníctva Tomáš Drucker (Hlas-SD) ocenil dohodu koalície na transformácii, ktorá bola roky tabu: „Vítam to, aby sa štátne nemocnice transformovali na akciové spoločnosti, ale so zákazom ich privatizácie v zákone.”

Ministerstvo zdravotníctva nám na otázky neodpovedalo. Šéfka rezortu Dolinková sa k transformácii vyjadrila na začiatku júna: „Aj toto je v hre, ale nie určite v nejakom blízkom časovom horizonte... Aby sme mohli transformovať nemocnice na akciové spoločnosti, tak musíme mať funkčný úhradový systém DRG a teda ten zatiaľ nemáme pri všetkých zdravotných výkonoch, pretože inak by nemala žiadna transformácia zmysel.” Podobný postoj zopakovala aj pri ohlásení rezignácie.

Analytik Martin Vlachynský upozorňuje, že štátne nemocnice v dnešnom stave nie je možné transformovať na akciovky, keď majú dlh po splatnosti miliardu eur a celkovo miliardu a pol. „Z pohľadu konsolidácie je to kontra, lebo z hľadiska roka či dvoch rokov to predstavuje obrovské náklady. Čiže som skeptický, že sa blížime k transformácii,” zhodnotil na konferencii Slovenské zdravotníctvo.

Mimochodom, v roku 2011 vynaložili nemocnice len na audity v rámci prípravy na transformáciu takmer dva milióny eur. Akciovkami v stopercentom vlastníctve štátu sú už od roku 2006 tri kardio ústavy (NÚSCH, SÚSCCH, VÚSCH) a Nemocnica Poprad.

Vlachynský konštatuje, že pri zadĺžení sa oveľa skôr dostávajú pod tlak akciovky ako príspevkové organizácie. „Zákon v prípade akcioviek jasne hovorí, čo sa deje. Ak je subjekt zadĺžený, tak nastupujú konkrétne zákonné kroky, ktoré nenastupujú v prípade príspevkových organizácií. Nemohla by byť napríklad situácia, že extrémne zadĺžená nemocnica si schváli kolektívnou zmluvou mzdy nad rámec platového automatu, pretože by mohla dospieť až do konkurzu.”

Dohľad nad nemocnicami

Minister Drucker k transformácii štátnych nemocníc doplnil, že ich hospodárenie by mohol kontrolovať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorý by vedel nariadiť ozdravný plán podobne ako v prípade zdravotných poisťovní. „Na základe čoho by mal ÚDZS vykonávať kontrolu hospodárenia štátnych nemocníc nám nie je jasné, to by mal robiť ich zriaďovateľ – ministerstvo zdravotníctva,” konštatuje Slovenská lekárska komora.

image

Množstvo anomálií. Naše zdravotníctvo sa vydalo americkou cestou, tvrdí lekár a poslanec KDH Stachura

Druckerov príklad kontroly zdravotných poisťovní je podľa komory nešťastný, pretože 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 56% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Konferencia: Ani najlepší excel nestačí, zdravotníctvu by pomohlo financovanie z viacerých zdrojov 02 - Modified: 2024-10-03 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako financujeme verejné zdravotné poistenie: Veľké porovnanie Slovenska a Česka 03 - Modified: 2024-10-01 12:27:09 - Feat.: 0 - Title: Chýbajú nám, hoci sú ich desaťtisíce. Kde študujú sestry? 04 - Modified: 2024-09-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dekan "pôrodnice" našich lekárov: Vieme, koľko študentov asi plánuje odísť zo Slovenska. Tvoríme príležitosti, aby zostali
01 - Modified: 2024-10-10 13:28:35 - Feat.: - Title: Nielen platy. Nového ministra zdravotníctva Kamila Šaška čaká ďalších šesť kľúčových úloh 02 - Modified: 2024-10-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Chrípková sezóna sa tento rok rozbieha razantnejšie. Pri jednom podtype vírusu netrafili vakcínu 03 - Modified: 2024-10-09 22:00:00 - Feat.: - Title: UDI – ako získať identifikátory a ako sa vyhnúť chybám pri implementácii? 04 - Modified: 2024-10-08 13:46:34 - Feat.: - Title: Transformujú sa nemocnice na akciové spoločnosti? Odborníci naznačili, aké by boli dosahy na pacientov 05 - Modified: 2024-10-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Konferencia: Ani najlepší excel nestačí, zdravotníctvu by pomohlo financovanie z viacerých zdrojov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
10. október 2024 18:00