StoryEditor

Ako financujeme verejné zdravotné poistenie: Veľké porovnanie Slovenska a Česka

03.10.2024, 10:00

V Českej republike funguje systém financovania verejného zdravotného poistenia podobne ako na Slovensku.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou pripravil (ÚDZS) niekoľko údajov na porovnanie z oblasti verejného zdravotného poistenia medzi Slovenskom a Českou republikou. Vychádza z nich, že do českého zdravotníctva naďalej plynie viac zdrojov ako na Slovensku.

Peňazí nikdy nie je dosť

Podľa ÚDZS v žiadnom zdravotníctve na svete nie je dosť zdrojov. „Náklady na obstaranie dokonalejších zdravotníckych prístrojov, účinnejších liekov, požiadavky zdravotníkov na lepšie pracovné podmienky, ako aj požiadavky pacientov na kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť tradične prevyšujú dostupné zdroje. Do hľadania súladu medzi zdrojmi a potrebami je zapojených viac faktorov ako len mechanické a nepopulárne zvyšovanie zdravotných odvodov,“ uvádza úrad.

image
MAFRA

Ďalej ÚDZS uvádza, že úroveň organizácie práce, zdravotnej prevencie, tlak na hospodárnosť sú významné činitele zdravotnej politiky, ktoré v konečnom dôsledku vedú k poznaniu, že efektívne minuté euro prináša vyššiu hodnotu za peniaze ako dve eurá vynaložené neefektívne.

S týmto vedomím financovanie verejného zdrav...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
03. október 2024 10:02