Na snímke minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) počas brífingu pred Rooseveltovou nemocnicou v Banskej Bystrici.TASR
StoryEditor

V prešovskej nemocnici začína sťahovanie, nová nemocnica má stáť 550 miliónov eur

24.05.2024, 00:00
Autor:
TASRTASR

Sťahovanie sa týka oddelení oftalmológie, gynekológie, geriatrie a infektológie.

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana začínajú sťahovanie štyroch oddelení. Organizačné zmeny súvisia s prípravou budúceho staveniska novej nemocnice a týkajú sa oddelení oftalmológie, gynekológie, geriatrie a infektológie.

"Všetky zmeny súvisia s prípravou budúceho staveniska priamo v areáli nemocnice, kde sa bude v budúcnosti realizovať výstavba novej nemocnice. Jej investorom bude ministerstvo obrany," uviedol riaditeľ nemocnice Juraj Smatana s tým, že bližšie informácie k samotnej výstavbe budú k dispozícii o pár týždňov, keďže sa celý proces len pripravuje.

FNsP uviedla, že sťahovanie jednotlivých oddelení zvážili z hľadiska medicínskych kritérií, prioritizácie, logistiky a technických možností. Premiestnenie oddelení je nevyhnutné, no bude prebiehať tak, aby čo najmenej narušilo chod nemocnice a komfort pacientov.

image

Pôrodnosť a úmrtnosť na Slovensku v roku 2023 ukazuje aj výrazné rozdiely medzi východom a západom

Oddelenie oftalmológie sa z pavilónu číslo sedem presťahuje do priestorov starej pôrodnice v pavilóne číslo jeden. Gynekologické ambulancie a pohotovosť sa presťahujú z pavilónu číslo jeden do pavilónu číslo dva. Pôrodnica zostane rozdelená na starú a novú, Perinatologické centrum ostáva v starej pôrodnici. Oddelenie geriatrie sa presťahuje z pavilónu číslo osem do pavilónu číslo tri na šieste poschodie. Oddelenie infektológie sa presťahuje z pavilónu číslo sedem do pavilónu číslo osem.

Nové informácie k výstavbe

Projekt novej vojenskej nemocnice v Prešove by mal stáť podľa odhadov 550 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu na vydanie súhlasu s postupom pri realizácii stavebnej časti investičného projektu, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet zároveň súhlasil s prevodom pozemkov, na ktorých sa má stavať, pod rezort obrany. Odobril aj začatie obstarávania projektu.

"Objekt nemocnice poskytne v regióne Šariš viac ako 2800 pracovných miest pri lôžkovej kapacite približne 942 lôžok. Zároveň zastreší priestor pre výskum a rovnako zabezpečí aj štúdium nových lekárov, ktorých počet sa zvýši," dodalo Ministerstvo obrany SR.

image

Nemocnice budú dofinancované aj podľa výkonnosti. Čo si o tom myslí prezident štátnych nemocníc?

Plánovaná nemocnica má byť podľa materiálu koncovým typom zdravotníckeho zariadenia, kde sa pod jednou strechou nachádzajú všetky oddelenia, urgentný príjem, operačné sály, výukové a výskumné priestory, lôžková časť pacientov, psychiatria pre deti a dospelých, súdne lekárstvo, rehabilitačný trakt či heliport. Projekt počíta aj s výstavbou parkovacieho domu s kapacitou 1120 miest.

So stavebnými prácami by sa malo začať ešte v tomto roku. Rezort odhaduje, že na dokončenie projektu bude potrebných 31 mesiacov.

01 - Modified: 2024-06-11 11:32:12 - Feat.: - Title: V Nemocnici AGEL Žiar nad Hronom sa začalo s plánovanou rekonštrukciou 02 - Modified: 2024-06-06 12:02:31 - Feat.: - Title: Lekárov je stále málo, hoci ich podľa štatistík pribudlo 03 - Modified: 2024-06-04 07:56:36 - Feat.: - Title: Štát dlhuje dodávateľom zdravotníckych pomôcok viac ako 108 miliónov eur 04 - Modified: 2024-05-23 08:18:19 - Feat.: - Title: Asociáciu nemocníc Slovenska povedie staronové vedenie 05 - Modified: 2024-05-22 08:38:09 - Feat.: - Title: Nemocnice budú dofinancované aj podľa výkonnosti. Čo si o tom myslí prezident štátnych nemocníc?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
15. jún 2024 03:20