Shutterstock
StoryEditor

Pribúdajú nádory u mladých, upozorňuje onkologický ústav

09.03.2024, 14:22
Autor:
redred

Prevažujú nádory prsníka, semenníka, kože alebo mozgu a miechy, menej často ide o nádory mäkkých tkanív a kostí.

Výskyt nádorových ochorení u dospievajúcich a mladých dospelých podľa dát z európskych vyspelých krajín postupne narastá, a to približne o percento ročne. Z celkového počtu nových diagnostík tvoria tri až štyri percentá. Evidujú to aj v Masarykovom onkologickom ústave (MOÚ) v Brne, kde sa ročne lieči v priemere 1 300 pacientov vo veku od 18 do 39 rokov, z toho takmer štyristo vo veku od 18 do 30 rokov. Rizikom u tejto skupiny je neskoré stanovenie správnej diagnózy, povedal riaditeľ ústavu Marek Svoboda.

Medzi mladými ľuďmi nie je o nádorovom ochorení také povedomie, rovnako tak napríklad praktickí lekári nad ním hneď neuvažujú. „Má to za následok predĺžené cestovanie pacienta systémom a oneskorenie začatia liečby, čo môže negatívne ovplyvniť kvalitu života aj dĺžku prežitia. Je dôležité počúvať svoje telo a nebagatelizovať možné varovné príznaky,“ upozornil Svoboda.

Závažnosť účinkov sa líši

Nádorové ochorenia u mladých ľudí sú iné ako u detí alebo starších dospelých. Rovnako sa líši aj spektrum a závažnosť nežiaducich účinkov liečby. „U vyliečených mladých onkologických pacientov sa častejšie vyskytujú niektoré civilizačné ochorenia, je tam aj riziko vzniku ďalších nádorov,“ dodal.

image

Onkoliek Trodelvy by sa mohol hradiť zo zdravotného poistenia

Pripomenul, že mladí ľudia majú tendenciu nedodržiavať liečebný režim. Sú navyše vo fáze dôležitých životných rozhodnutí, ktoré sa týkajú práce, vzdelania alebo zakladania rodiny. „Všetky tieto aspekty ovplyvňujú tak liečbu, ako aj prístup k týmto chorým a ich blízkym. Je ale dôležité povedať, že sa prognóza pacientov významne zlepšuje. V súčasnosti sa viac ako päť rokov od diagnózy dožíva vyše
80 % pacientov,“ poznamenal.

Nespadajú do celoplošného skríningu

U mladých ľudí prevažujú nádory prsníka, semenníka, kože alebo mozgu a miechy a iných častí centrálneho nervového systému. Zhubný nádor semenníkov diagnostikujú lekári v priemere u takmer stovky mužov ročne. Najbežnejšími príznakmi je väčšinou zväčšenie semenníka, zatvrdnutie či bolesť v mieste. Veľmi zradný je variant asi u desatiny pacientov, ktorí majú príznaky metastatického ochorenia. Trápia ich bolesti chrbta, bolesti brucha, kašeľ či dýchavičnosť. „Hlavné je nepodceňovať prevenciu. Samovyšetrovať by sa mal každý muž po sprche alebo kúpeli automaticky. Rovnako pri popísaných problémoch vyraziť k doktorovi, na mieste nie je hanba,“ povedal vedúci lekár Kliniky komplexnej onkologickej starostlivosti ústavu Radek Lakomý.

image

Analýza: Koľko nás stojí rakovina? Pomôže nám v boji umelá inteligencia?

U mladých žien do 35 rokov vedie štatistiky nádor prsníka. Zároveň je v tomto veku hlavnou príčinou úmrtí. „Nespadajú do celoplošného skríningu, a preto sú často diagnostikované v pokročilejšom štádiu, kedy je nádor agresívnejší. Keď si ženy nádor nahmatajú, tak už je väčší, a to je neskoro. S ohľadom na zvyšujúci sa vek rodičiek tiež stúpa výskyt karcinómu prsníka pri tehotenstve,“ poznamenala onkologička Katarína Petráková.

Zriedkavé nádory sú najviac smrtiace

Šesť až osem percent všetkých nádorov u detí a adolescentov tvoria sarkómy, teda zhubné nádory mäkkých tkanív a kostí. „Sú vzácne, ročne evidujeme v priemere 30 prípadov u mäkkých tkanív a 28 u kostí a kĺbových chrupiek. Nie je možná ich prevencia a problémom je aj vysoká agresivita, keď až u štvrtiny pacientov sú v čase diagnózy prítomné metastázy. Zároveň je kľúčová skorá a kvalitná diagnostika. U mladých ľudí sa stretávame s tým, že nikomu vrátane zdravotníkov nenapadne, že by mohlo ísť práve o toto ochorenie,“ povedala Dagmar Adámková, ktorá sa liečbou sarkómov zaoberá od roku 1997.

Dôležitou súčasťou liečby je psychologická podpora. „Mladí pacienti sú osobnostne ešte veľmi krehkí, prežívajú búrlivé emočné stavy. Z po­hľadu vývojovej psychológie táto fáza nesie ako hlavnú úlohu žiť so všetkým, čo k tomu patrí. Je to obdobie plnej energie, dynamiky, hľadania nových zážitkov. Preto je teda pre mladého človeka veľmi ťažké adaptovať sa na fakt život ohrozujúceho ochorenia,“ doplnila vedúca Úseku klinickej psychológie MOÚ Radka Alexandrová. MOÚ ponúka pomoc nielen im, ale aj rodine pacientov, ktorú ochorenie u tejto vekovej skupiny výrazne ovplyvňuje.

(ct24)

01 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 02 - Modified: 2024-04-16 07:15:46 - Feat.: - Title: Analytici odhalili dôvody vyššej úmrtnosti Sloveniek na karcinóm prsníka 03 - Modified: 2024-03-15 12:48:06 - Feat.: - Title: Ministerstvo podporilo úhradu bezbolestnej kolonoskopie 04 - Modified: 2024-02-29 09:27:45 - Feat.: - Title: Onkoliek Trodelvy by sa mohol hradiť zo zdravotného poistenia 05 - Modified: 2024-02-27 08:51:30 - Feat.: - Title: Analýza: Koľko nás stojí rakovina? Pomôže nám v boji umelá inteligencia?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
06. máj 2024 11:03