Psychiatrická nemocnica Philippa Pinela v Pezinku.Psychiatrická nemocnica Philippa Pinela
StoryEditor

Psychiatrická nemocnica ušetrí po energetickej modernizácii státisíce eur ročne

30.01.2024, 14:52

"Posledné roky sme pred zimou tŕpli, či to starý systém ešte vydrží,“ uviedol riaditeľ nemocnice Martin Hromádka.

V Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela v Pezinku by mali po energetickej modernizácii ušetriť približne 389 000 eur ročne. Rekonštrukcia priestorov vyšla celkovo na 3,5 milióna eur a realizovala ju spoločnosť ESCO Slovensko v spolupráci s vedením nemocnice. V rámci modernizácie v nemocnici vymenili zdroje tepla a osadili kondenzačné kotly, zrekonštruovali areálové rozvody a regulačné uzly, inštalovali merače aj stovky hlavíc na radiátory v prevedení antivandal, teda s ochranou proti odtrhnutiu.

Nemocnica ušetrí vďaka novým technológiám iba na zemnom plyne milióny kilowatthodín za rok. Menej minie aj na opravy a na obsluhu energetického systému, namiesto piatich až ôsmich pracovníkov jej teraz stačí jeden zamestnanec. Výrazne sa znížili tiež produkované emisie, pri CO2 je očakávaná úspora viac ako 760 ton ročne, čo je zlepšenie o viac ako 50 percent.

Financovanie z budúcich úspor

„Projekt nemocnicu investične nezaťažoval, pretože ju financovala naša spoločnosť a nemocnica nám bude investíciu splácať z dosiahnutých úspor. Tieto úspory sú z našej strany zmluvne garantované, takže ak by sa nedosiahli, tak by sme ich kompenzovali. Takže nemocnica vie, s akými financiami môže rátať,“ uviedla Naďa Hartmann, generálna riaditeľka spoločnosti ESCO Slovensko, za ktorou stoja akcionári ČEZ a SPP.

image

Názor: Nezdravý domino efekt v našom zdravotníctve

Projekt bol financovaný formou takzvanej garantovanej energetickej služby (GES). Ide o zmluvnú dohodu, ktorá umožňuje zvyšovať energickú efektívnosť a financovať ju z budúcich úspor. Spoločnosť ESCO Slovensko okrem realizácie diela zabezpečuje energetický monitoring a manažment s dispečingom, navrhuje ďalšie úsporné opatrenia a rieši prípadné problémy po celú dobu trvania zmluvy, čo je v prípade pezinskej nemocnice deväť rokov. „Všetky dáta sú privádzané na náš dispečing. Všetky zariadenia sledujeme, monitorujeme a vyhodnocujeme,“ uviedla technická riaditeľka Paulína Izáková.

Pred zimou tŕpli

Predošlý energetický systém nemocnice zaviedli v rokoch 1999 a 2000 s plánovanou životnosťou 15 rokov. „Pinelka“ preto v posledných rokoch riešila analýzy a vyhlásila viaceré verejné obstarávania na modernizáciu energetického systému. V tom čase ešte nebola možnosť financovania z plánu obnovy a nedali sa využiť ani staré výzvy z eurofondov, keďže Pezinok sa nachádza v Bratislavskom kraji.

„Riešenie, ktoré sme zvolili, môžem riaditeľom nemocníc iba odporučiť. Pre našu nemocnicu by to bol z vlastného rozpočtu obrovský objem peňazí, keďže psychiatria je pomerne lacná, respektíve nemáme tu drahé prístroje, lieky a vyšetrenia, gro nákladov ide na personál,“ vysvetlil riaditeľ nemocnice Martin Hromádka. V roku 2023 bol obrat nemocnice približne 17,5 milióna eur.

image

Dlh nemocníc voči „sociálke“ sa šplhá k pol miliarde, v Prešove riešia exekúciu

„Keď sa povie nemocnica, možno si predstavíte magnetickú rezonanciu či urgentný príjem, ale verejnosť nevidí celú ukrytú technickú infraštruktúru. Mali sme päť kotlov, tri teplovodné, dva parné. Z teplovodných zostal funkčný jeden a keby ten odišiel, tak by sme museli zatvoriť nemocnicu. Posledné roky sme pred zimou vždy tŕpli, či to starý systém ešte vydrží,“ doplnil Hromádka.

Na poslednom mieste

„Z našich skúseností vieme, že väčšina nemocníc má nejaký problém v tepelnom hospodárstve, pretože riaditelia si to nechávajú na poslednom mieste, najskôr musia zabezpečiť zdravotnú starostlivosť, personál, prístrojové vybavenie. V mnohých prípadoch je technická infraštruktúra v kritickom stave,“ zhodnotil Juraj Šebo, riaditeľ pre energetické služby v ESCO Slovensko.

Táto spoločnosť, respektíve jej predchodcovia, už na Slovensku realizovali modernizáciu energetických systémov v nemocniciach v Trebišove, Svidníku, Vranove nad Topľou, Rimavskej Sobote, Humennom, Nových Zámkoch či v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudnej chirurgie vo Vyšných Hágoch. Kuriozitou je, že v tatranskom ústave ponechali aj pôvodné kotly z roku 1936, keďže budovy sú národnou kultúrnou pamiatkou.

V Českej republike je prostredníctvom garantovanej energetickej služby realizovaných niekoľkonásobne viac projektov. Touto formou sa tam modernizovali aj významné budovy ako Rudolfinum alebo Národné divadlo v Prahe. Modernizácia Psychiatrickej nemocnice Philippa Pinela v Pezinku sa podarila pri príležitosti 100. výročia jej vzniku. „Pinelka“ má šesť klinických pracovísk, kapacitu približne 450 lôžok a pracuje v nej cca 370 zamestnancov.

(red)

01 - Modified: 2024-01-30 09:55:25 - Feat.: 0 - Title: Na južnom Slovensku otvorili autonómnu mobilnú stanicu záchranky 02 - Modified: 2024-01-29 13:32:21 - Feat.: 0 - Title: Štátne nemocnice dlhujú stámilióny: Tri otázky pre prezidenta AŠN SR 03 - Modified: 2024-01-31 11:53:09 - Feat.: 0 - Title: Asociácia nemocníc a zdravotnícki odborári vyzývajú ministerstvo na zverejnenie plánu prerozdelenia financií
01 - Modified: 2024-05-02 12:06:30 - Feat.: - Title: Štátne nemocnice dostanú na dofinancovanie desiatky miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-24 07:09:11 - Feat.: - Title: Bolestivé zoznamy. Čakateľov pribúda, koľko dní sa čaká na operácie? 03 - Modified: 2024-04-16 06:59:38 - Feat.: - Title: ANS sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 04 - Modified: 2024-03-18 15:18:39 - Feat.: - Title: NKÚ zhodnotil ako kraje zvládli transformáciu nemocníc + reakcie z krajov 05 - Modified: 2024-03-22 08:56:22 - Feat.: - Title: Pacienti hodnotili nemocnice, v rebríčku ZP Dôvera najlepšie obstáli Košice, Trstená a Kardiocentrum Agel
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
02. máj 2024 15:08