ilustračné fotoTASR
StoryEditor

Asociácia nemocníc a zdravotnícki odborári vyzývajú ministerstvo na zverejnenie plánu prerozdelenia financií

30.01.2024, 10:30
Autor:
redred

Bez adekvátnych finančných prostriedkov budú výplatné termíny v nemocniciach ANS ohrozené už vo februári.

Rozdelenie financií v zdravotníctve pre tento rok zatiaľ nie je známe. Upozornila na to Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) s tým, že situácia sa pre ňu stáva neudržateľnou. Vyzýva preto Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, aby transparentne a urýchlene zverejnilo plán prerozdelenia peňazí na tento rok. To reagovalo, že materiál v najbližších dňoch posunie do medzirezortného pripomienkového konania.

"Napriek tomu, že boli ministerstvu včas poskytnuté podrobné informácie o financovaní nemocníc združených v ANS na rok 2024, stále nie je jasné, akú sumu dostane ANS na pokrytie jej potrieb. Podstatná časť rozpočtu ANS je alokovaná na zákonné zvýšenie miezd pre jej zamestnancov a bez adekvátnych finančných prostriedkov budú výplatné termíny v nemocniciach ANS ohrozené už vo februári," skonštatovala asociácia v stanovisku. Členom ANS je viac ako 80 nemocníc a zdravotníckych zariadení.

image

Dlh nemocníc voči „sociálke“ sa šplhá k pol miliarde, v Prešove riešia exekúciu

ANS zároveň deklarovala, že rozumie potrebe zvýšenia miezd pre nezdravotnícky personál, o čo žiada Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS). "S potrebou súhlasíme, avšak finančné prerozdelenie je v rukách MZ SR. Naša jediná odpoveď spočíva v dôvere, že zamestnanci nemocníc neostanú rukojemníkmi a ich zákonné nároky budeme schopní naplniť," uzavrela. Asociácia sa zatiaľ o financovaní na tento rok nedohodla so zdravotnými poisťovňami. Tie to odôvodnili tým, že rezort ešte nevydal vyhlášku o tzv. programovom rozpočtovaní. Rokovania tak budú pokračovať ďalej.

Do úvahy prichádza aj štrajk

SOZ ZaSS označil situáciu ohľadom doteraz nezverejneného plánu prerozdelenia financií pre zdravotnícke subjekty na rok 2024 za znepokojujúcu. Tento plán malo MZ SR oficiálne zverejniť do 15. januára po predchádzajúcom prerokovaní so zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti.

„SOZ ZaSS nesie zodpovednosť za spokojnosť a záujmy tisícok zamestnancov v zdravotníctve a sociálnych službách, a preto nás veľmi znepokojuje nejasnosť ohľadom finančného zabezpečenia sektora. Od prerozdelenia financií závisí aj potrebná úprava základných platov o desať percent pre nezdravotníckych pracovníkov, ktorú sme požadovali od ANS, avšak s neúspešným výsledkom, práve pre neistotu vo finančnom rozpočte. V súčasnej dobe je tento personál na hranici svojich možností a jeho nespokojnosť sa prejavuje nielen vo vnútri pracovného prostredia, ale aj verejne. Nespokojnosť nezdravotníckeho personálu je naliehavým signálom, ktorý nemôžeme ignorovať, “ vysvetľuje Anton Szalay, predseda SOZ ZaSS.

Situácia je podľa odborárov naliehavá a pre udržateľnosť zdravotníckeho systému je nevyhnutné, aby mali všetky zdravotnícke subjekty istotu v kontinuálnom poskytovaní zdravotnej starostlivosti a zabezpečení adekvátnych podmienok pre zdravotnícky aj nezdravotnícky personál.Zväz tiež vyzýva Ministerstvo zdravotníctva SR, aby urýchlene zverejnilo plán prerozdelenia finančných prostriedkov a zároveň zabezpečilo dostatočný objem financií, ktorý umožní adekvátne pracovné podmienky a pokryje výdavky na mzdové náklady, ale aj náklady spojené s kolektívnymi zmluvami medzi zamestnávateľmi a odbormi, čím zabezpečí ich riadnu implementáciu.

V opačnom prípade sa SOZ ZaSS bude zaoberať možnosťou vyhlásenia štrajkovej pohotovosti ako opatrenia na presadenie legitímnych práv a záujmov zamestnancov. „Naši zamestnanci si zaslúžia stabilitu a predvídateľnosť a my očakávame, že ministerstvo túto zodpovednosť plne prijme. Sme pripravení aktívne spolupracovať na dosiahnutí takýchto riešení v záujme zamestnancov, pacientov a celého zdravotníckeho systému na Slovensku,“ dodal Anton Szalay, predseda SOZ ZaSS.

Reakcia ministerstva

Ministerstvo uviedlo, že o príslušnom vykonávacom predpise rokovalo v rámci vnútrorezortného pripomienkového konania, potom aj so zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. "Materiál následne posunieme do medzirezortného pripomienkového konania, a to už v najbližších dňoch," doplnilo. Zásadný posun pri tvorbe predpisov podľa neho spôsobilo to, že rozpočet na tento rok sa prijal až ku koncu vlaňajška. "Bez finálnych čísel a schválenia jednotlivých krokov nie je možné tento dokument pripraviť," podotklo. Tvorba je podľa neho časovo náročnejšia aj preto, že materiál bude rozsiahlejší a bude obsahovať aj informácie, ktoré sú štandardne v hlavnej knihe rozpočtu verejnej správy.

(tasr, red)

01 - Modified: 2024-05-02 12:06:30 - Feat.: - Title: Štátne nemocnice dostanú na dofinancovanie desiatky miliónov eur 02 - Modified: 2024-05-03 08:50:51 - Feat.: - Title: Máme plán ako zlepšiť prístup pacientov k zdravotnej starostlivosti, tvrdia odborníci z NÚSCH 03 - Modified: 2024-04-30 08:52:12 - Feat.: - Title: Opozícia chce odvolávať Dolinkovú aj za Rázsochy 04 - Modified: 2024-04-30 09:00:36 - Feat.: - Title: MEDIXBANK otvára nové perspektívy pre biomedicínsky výskum na Slovensku 05 - Modified: 2024-04-26 08:29:47 - Feat.: - Title: Príchod sestier z Ukrajiny zamrzol. V systéme je dnes odtiaľ nula sestier
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
04. máj 2024 10:47