StoryEditor

Plán obnovy dotlačil ministerstvo k zverejneniu „surového“ rozmiestnenia záchraniek

25.01.2024, 10:45

Reformou siete záchraniek ušetríme možno minútu, ale zfunkčnením siete primárnych lekárov by sme mohli ušetriť možno aj tri minúty dojazdového času,“ tvrdí Matej Polák, prezident AZZS.

Možno až tretina z 321 pozemných staníc záchraniek môže v najbližších rokoch zmeniť sídlo. Vyplýva to z opatrenia ministerstva zdravotníctva (č. S27669-2023-OL), ktoré bolo zverejnené ešte na konci novembra a určuje sídla staníc a typy ambulancií záchrannej zdravotnej služby. K reálnym zmenám má prísť v druhej polovici roku 2025, ale ministerstvo sa so zverejnením nedopracovaného opatrenia ponáhľalo.

Optimalizácia siete záchraniek chýbala ako posledná skladačka do 15 opatrení pre podanie štvrtej žiadosti o platbu v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR. Túto žiadosť o 924 miliónov eur podalo Slovensko dva týždne po zverejnení rozmiestnenia záchraniek, a to ako druhá krajina v EÚ. Reforma záchraniek má zaručiť záchranné služby do 15 minút pre 90 % obyvateľstva a ich napojenie na optimalizovanú nemocničnú sieť. Zmeny vyplývajúce z opatrenia sú založené na matematickej analýze Žilinskej univerzity v Žiline zadanej Operačným strediskom ZZS SR.

Obídenie komisie?

Zverejnené opatrenie ministerstva ihneď vyvolalo vlnu kritiky z radov samospráv, asociácií aj niektorých členov Komisie pre neodkladnú zdravotnú starostlivosť ministerstva zdravotníctva ako poradného orgánu. Jej 15 členovia majú spolupracovať na zmenách v sieti. „Kvôli šibeničnému termínu z plánu obnovy sa nedodržal taký postup, aký by mal byť. Surový materiál univerzity, prvý pracovný výstup, sa zobral a nevhodne zverejnil ako opatrenie, bez toho aby ho členovia komisie vôbec videli," povedal pre Zdravotnícke noviny Matej Polák, prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby (AZZS). 

„Analýza sa mala použiť iba ako východiskový bod pre diskusiu v komisii, pre diskusiu so zainteresovanými samosprávami, so záchrankami ktoré v dotknutých regiónoch pôsobia a na základe týchto konzultácií sa mal finálny materiál manuálne dolaďovať,“ doplnil Polák.

Členovia komisie pre neodkladnú zdravotnú starostlivosť (spolu 15)

zástupcovia ministerstva (4)

Asociácia záchrannej zdravotnej služby (2)

Operačné stredisko ZZS SR (1)

poskytovatelia zdravotnej starostlivosti koncovej siete (urgentné príjmy, 1)

štátny poskytovateľ ZZS (2)

hlavní odborníci pre urgentnú medicínu a pre zdravotnícke záchranárstvo (2)

zástupca stavovskej organizácie záchranárov (1)

Slovenská spoločnosť urgentnej medicíny a medicíny katastrof (1)

zástupca Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (1)

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (HLAS-SD) uviedla, že analýza bola vypracovaná podľa požiadaviek plánu obnovy a odolnosti, nie ministerstva. „Museli sme ju zverejniť. Ubezpečujem ľudí, že sú zbytočné nátlakové akcie, štrajky, až do polovice roka 2025 sa v sieti nič nemení. Aj v spolupráci s odborným tímom som pripravená upravovať a modifikovať sieť aj podľa optimalizácie nemocničnej siete,“ vyhlásila Dolinková v Analýzach 24 televízie JOJ.

Bývalá štátna tajomníčka rezortu Jana Ježíková povedala, že už nebola iná možnosť ako vydať opatrenie. „Respektíve keby to neurobila, tak by sme mali ohrozenú štvrtú žiadosť o platbu z plánu obnovy. Opatrenie malo byť hotové už v marci. My ho môžeme stále zlepšiť, uvidíme ako sa k tomu postaví Európska komisia,“ povedala pre RTVS.

Michal Weinciller, viceprezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov, pre RTVS doplnil, že problém podľa neho nastal už v minulých rokoch. „Nevieme čo a či vôbec niečo ministerstvo a Operačné stredisko ZZS SR robili preto, aby bola analýza spravená kvalitne a následne bola dostatočne odborne prediskutovaná.“

Zadanie univerzite

„Otázne je, aké bolo zadanie pre univerzitu. Mám podozrenie, že nebolo sformulované dobre,“ reagoval v Analýzach 24 televízie JOJ lekár Tomáš Szalay (SaS). Vníma to tak, že ministerstvo si iba formálne splnilo domácu úlohu pre Európsku komisiu, ale skutočné špendlíky na mape budú inde. Ministerstvo to podľa Szalaya spravilo, aby sme dostali vyše 30 miliónov eur z plánu obnovy a odolnosti na vybudovanie budov pre záchranárov, čo považuje za neexistujúci problém.

„Už pred rokmi sme hovorili, že zdroje majú smerovať priamo do skvalitnenia poskytovanej zdravotnej starostlivosti, nie do výstavby budov. Oveľa efektívnejšie by bolo vynaložiť tieto zdroje napríklad do vzdelávania a tréningov záchranárov, to by nás posunulo viac,“ súhlasí Matej Polák. Dolinková v relácii reagovala, že plán obnovy predstavovali predošlé vlády a kritizovala ho.

Podľa Ľudmily Jánošíkovej, vedúcej Katedry matematických metód a operačnej analýzy Žilinskej univerzity, bolo zadanie od Operačného strediska ZZS vágne a univerzita mala byť prítomná už pri vypracovaní zadania. „Zadanie znelo, aby 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 58% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-13 10:26:36 - Feat.: 0 - Title: Anketa: Čo chcú presadiť lekári, ktorí sa dostali do slovenského parlamentu? 02 - Modified: 2024-01-20 13:16:00 - Feat.: 0 - Title: V lyžiarskych strediskách riešia úrazy desiatky záchranárov 03 - Modified: 2024-01-04 13:10:02 - Feat.: 0 - Title: Personálne rošády pokračujú. ŠÚKL, HZS aj HaZZ majú nových šéfov
01 - Modified: 2024-04-22 09:52:48 - Feat.: - Title: Príbeh z tiesňovej linky 155: Veronika sa rozhodla zomrieť 02 - Modified: 2024-03-27 08:05:14 - Feat.: - Title: Kto, kde a kedy postaví stanice záchrannej zdravotnej služby? 03 - Modified: 2024-02-26 12:08:40 - Feat.: - Title: Rozhovor: Nájdite si najbližší defibrilátor. Vracia do života, čoskoro musí byť v každej väčšej obci 04 - Modified: 2023-12-14 09:14:31 - Feat.: - Title: Ministerka Dolinková: Zmeny v sieti záchraniek nastanú najskôr v roku 2025 05 - Modified: 2023-08-12 15:52:00 - Feat.: - Title: Obnova staníc záchraniek: Pozemky by mohli byť vysporiadané do konca septembra
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
02. máj 2024 15:21