Ilustračné foto.Peter Mayer
StoryEditor

Kvôli nedostatku personálu musia pozastaviť prevádzku pôrodnice

10.11.2023, 13:50
Autor:
redred

Z pohľadu počtu lekárov je situácia na oddelení zložitá už dlhodobo a vyžaduje riešenie.

Dlhodobý problém nedostatku zdravotníckeho personálu prinútil vedenie Nemocnice AGEL Žiar nad Hronom pozastaviť nepretržitú 24-hodinovú prevádzku gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia predbežne na tri mesiace. Zmeny nastanú v druhej polovici decembra tohto roka. Prevádzka gynekologickej ambulancie aj plánovaných operačných výkonov sa nemení.

„Množstvo aktivít vedenia nemocnice v minulosti viedlo k úspešným náborom gynekológov, avšak najmä medializácia optimalizácie siete nemocníc zohrala výraznú úlohu v destabilizácii personálu v nemocniciach nášho typu kategorizovaných do úrovne I, ako je aj žiarska nemocnica,“ vysvetľuje situáciu Waldemar Krzysztof Kmiecik, medicínsky riaditeľ AGEL SK.

V nej sú podľa neho avizované kvantitatívne kritériá v počtoch pôrodov a riadená redukcia počtu pôrodníc s menej ako 800 pôrodmi ročne. „Redukciu počtu pôrodníc riadenú štátom predbiehajú odchody skúsených lekárov z menších pracovísk, akým je aj táto nemocnica, s tohtoročným očakávaným počtom pôrodov približne 480,“ dodáva.

 

Odišli štyria lekári

Vzniknutá situácia vyplynula z odchodu štyroch lekárov. Nemocnica kapacitne nedokáže pokryť riadnu 24-hodinovú prevádzku oddelenia a najmä ústavnú pohotovostnú službu bez toho, aby slúžiacich lekárov a pacientky/rodičky nevystavovali riziku zlyhania z dôvodu preťaženia. Nemocnica bude aj naďalej poskytovať prevádzku gynekologickej ambulancie a zmeny sa nedotknú ani plánovaných operačných výkonov.

 

Kde môžu pacientky rodiť?

Spoločnosť AGEL pre budúce rodičky ponúka náhradné alternatívy. Prvou je možnosť pôrodu v najbližšej pôrodnici v nemocnici vo Zvolene, ďalšou možnosťou je využiť služby nemocnice v Leviciach. „Levická nemocnica je pripravená poskytovať komplexnú zdravotnú starostlivosť pre tehotné pacientky a rodičky na 48 lôžkach vrátane JIS. Disponuje špičkovým personálnym a materiálno-technickým vybavením.

Nemocnica prevádzkuje aj oddelenie rizikovej tehotnosti, ambulanciu rizikovej tehotnosti, konzultačnú gynekologickú ambulanciu a ultrazvukovú ambulanciu,” hovorí medicínsky riaditeľ Kmiecik. Ročne sa v oboch nemocniciach narodí približne 1 300 detí.

 

Protestujú aj primátori

Proti rozhodnutiu pozastaviť prevádzku pôrodnice protestujú primátori miest dotknutého regiónu. V spoločnom stanovisku zástupcovia samospráv zo Žarnovice, Banskej Štiavnice, Kremnice, Novej Bane a Žiaru nad Hronom spoločnosť Agel vyzývajú, aby prehodnotila svoje rozhodnutie, pretože sa obávajú zhoršenia dostupnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

 

Ubúda pôrodov, reaguje rezort zdravotníctva

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že v žiarskej pôrodnici ubúda pôrodov a absentuje v nej jednotka intenzívnej starostlivosti (JIS) pre novorodencov.

„V nemocnici v Žiari nad Hronom už niekoľko rokov klesá počet pôrodov - ešte pred odštartovaním diskusie okolo optimalizácie siete nemocníc,“ uvádza rezort zdravotníctva. Kým v roku 2019 to bolo vyše 550 pôrodov, v roku 2022 to bolo už menej ako 500 pôrodov. „Navyše nemocnica nedisponuje JIS pre novorodencov, ktorá je v budúcnosti podmienkou pre pôrodnice,“ dodáva.

Situácia týkajúca sa personálnych kapacít v nemocniciach je jedným z dôvodov, prečo sa ministerstvo zdravotníctva spolu s odborníkmi pustil do reformy nemocničnej siete na Slovensku

„Dnes má viac ako 40 percent pôrodníc iba fyziologické oddelenie pre novorodencov, a preto všetky komplikovanejšie stavy musia byť prevážané do iných nemocníc, čo ohrozuje nielen pacientku, ale aj novorodenca. Vďaka tomu, že pribudnú JIS pre novorodencov do všetkých pôrodníc, sa vyhneme niektorým presunom a starostlivosť o novorodencov bude lepšia,“ konštatuje ministerstvo.

Pripomína, že spoločnosť Agel v regióne prevádzkuje nemocnicu vo Zvolene, ktorú komplexne zrekonštruujú z prostriedkov plánu obnovy a odolnosti. „V tejto pôrodnici sa rodí vyše tisíc detí ročne, ako aj vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica. V Banskej Bystrici je navyše poskytovaná najvyššia úroveň intenzívnej starostlivosti o novorodencov. Aj v nemocnici vo Zvolene je JIS pre novorodencov,“ podotklo ministerstvo.

01 - Modified: 2024-04-30 08:52:12 - Feat.: - Title: Opozícia chce odvolávať Dolinkovú aj za Rázsochy 02 - Modified: 2024-04-30 09:00:36 - Feat.: - Title: MEDIXBANK otvára nové perspektívy pre biomedicínsky výskum na Slovensku 03 - Modified: 2024-04-26 08:29:47 - Feat.: - Title: Príchod sestier z Ukrajiny zamrzol. V systéme je dnes odtiaľ nula sestier 04 - Modified: 2024-04-30 08:10:15 - Feat.: - Title: Poplatky stále hýbu zdravotníctvom, ako nastaviť sociálne únosné hranice? 05 - Modified: 2024-05-02 13:22:29 - Feat.: - Title: Mladý neurochirurg: V Nemecku je jasný systém. Vrátil by som sa iba po zmene týchto podmienok
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
02. máj 2024 18:21