StoryEditor

Ľudia majú zárodok tretej súpravy zubov, medicína im môže pomôcť vyrásť

12.09.2023, 07:00
Autor:
TASRTASR

Stimulácia zárodkov tretej súpravy zubov má byť cesta k riešeniu problémov pacientov trpiacich anodontiou.

Vedci robia výrazné pokroky vo vývoji nového lieku, ktorý môže pomôcť pacientom trpiacim anodontiou, informuje TASR na základe správy webu Popular Mechanics a euronews.com.

Anodontia je vzácna genetická porucha postihujúca približne jedno percento populácie. Prejavuje sa tak, že u ľudí spôsobuje absenciu mliečneho alebo trvalého chrupu.

Má dve formy, úplnú a čiastočnú, v prípade absencie iba niektorých zubov sa táto porucha zvykne označovať aj ako hypodontia. Pomerne častou formou hypodontie je absencia tretích stoličiek, tzv. zubov múdrosti.

Japonskí vedci v roku 2021 publikovali štúdiu, podľa ktorej by rastu zubov mohol brániť proteín produkovaný génom USAG-1. Tím vedcov túto hypotézu dosiaľ overoval u zvierat, jeho pozornosť sa však teraz začína zameriavať na ľudí.

Hyperdontia

Vedci oznámili, že v júli 2024 sa začne klinické skúšanie lieku, ktorý by mohol tvorbu proteínu obmedziť a tým umožniť rast nových zubov. Ak bude klinické skúšanie úspešné, liečba prvých pacientov by sa mohla začať už v roku 2030.

"Možnosť nechať ľuďom narásť nové zuby je snom každého zubára. Pracoval som na tom už od svojho doktorandského štúdia a pevne som veril, že to dokážem," vyhlásil Kacu Takahaši, hlavný výskumník a primár zubnej a ústnej chirurgie Medicínskeho výskumného inštitútu nemocnice Kitano v japonskej Osake, v rozhovore pre japonský denník Mainiči šinbun.

Podľa vlastných slov dúfa, že sa dočká času, keď bude opätovný rast zubov treťou možnosťou, ktorá doplní zubné protézy a zubné implantáty.

Takahašiho slová podporuje aj fakt, že zárodok tretej súpravy zubov majú ľudia už v ústach. Najzreteľnejšie je pozorovateľná u ľudí trpiacich hyperdontiou, ktorá je polárnym protikladom hypodontie.

Ľudom trpiacim týmto syndromóm rastú nadbytočné zuby a podobne ako anodontia, aj hyperdontia postihuje približne jedno percento ľudskej populácie.

Takahaši predpokladá, že práve správna stimulácia zárodkov tretej súpravy zubov je cesta k riešeniu problémov pacientov trpiacich anodontiou.

01 - Modified: 2024-03-04 13:00:39 - Feat.: - Title: Artroskopia čeľustného kĺbu. Unikátna novinka v UNLP Košice 02 - Modified: 2023-07-31 13:37:39 - Feat.: - Title: Mestu Dudince chýbajú viacerí lekári, získať však chce stomatológa 03 - Modified: 2023-08-17 10:00:00 - Feat.: - Title: Stomatológ: Prečo nemáme zmluvy so zdravotnými poisťovňami? Sú byrokraticky veľmi náročné 04 - Modified: 2022-12-02 06:00:00 - Feat.: - Title: Na preventívnu prehliadku u zubára zostáva už len pár týždňov. Čo sa kontroluje? 05 - Modified: 2022-08-10 05:00:00 - Feat.: - Title: Stomatologická klinika košickej univerzitnej nemocnice má novú modernú techniku. Výrazne uľahčuje zákroky
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
04. máj 2024 16:44