StoryEditor

Riziko operácie pre pokles panvového dna u žien je vysoké. Ako sa to rieši u nás?

22.07.2023, 11:55
Autor:
redred

Iba tri z desiatich žien, ktoré majú ťažkosti spojené s prolapsom, navštívia lekára. Pokles panvového dna u ženy sa dá riešiť efektívne, šetrnejšie, miniinvazívne pomocou sieťového implantátu.

Celoživotné riziko, že žena bude operovaná pre prolaps je až jedenásť percent, upozornil

prof. MUDr. Peter Urdzík PhD., MPH, prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice a LF UPJŠ Košice.

Ako dodal, pokles panvového dna u ženy sa dá riešiť efektívne, šetrnejšie, miniinvazívne pomocou sieťového implantátu. 

Podľa neho sa asi 30 až 40 laparoskopických operácií ročne realizuje ženám s prolapsom, teda poklesom panvového dna.

Zákrok

„Práve sa pripravujeme na operáciu 51-ročnej pacientky, u ktorej došlo ku predpadnutiu maternice. Operovať z laparoskopického prístupu za použitia syntetickej siete sme sa u tejto ženy rozhodli vzhľadom na nález, pre samotnú podstatu miniinvazívneho prístupu ako aj vysokú efektivitu, bezpečnosť a spoľahlivosť,“ citovala prof. Urdzíka koncom týždňa v tlačovej správe košická univerzitná nemocnica. 

Výkon trval približne 90 minút. „Pacientka sa môže vrátiť do domácej starostlivosti po 48 hodinách, ak sa u nej neobjavia pooperačné ťažkosti,“ dodal prednosta.

Ako informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice Monika Krišková, poklesom orgánov panvového dna trpí tretina žien, najmä po 50-tke, výnimkou však nie sú aj mladšie pacientky.

Oslabenie panvového dna postihuje najmä ženy po pôrode, resp. po viacpočetnom tehotenstve.

Príznaky prolapsu panvových orgánov môžu byť rôzne, a to od porúch vyprázdňovania močového mechúra, cez únik moču pri námahe, pocit cudzieho telesa v pošve, až po vyprázdňovanie stolice, či sexuálne disfunkcie.

Najviac operácií je v Košiciach

„Najviac operácií tohto druhu sa robí práve v Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice, snažíme sa ich rozšíriť po celom Slovensku,“ spresnil prof. Urdzík.

Operačný endoskopický zákrok má podľa jeho slov pre  ženy obrovský význam.

„Anatomický efekt  operácie je okamžitý a sprievodné ťažkosti, o ktorých sme hovorili, zvyčajne ustúpia v priebehu niekoľkých dní po operácii,“ vysvetlil.

Závesných operácií z laparoskopického prístupu - laparoskopická sakrokolpopexia sa robí v rámci Slovenska najviac práve na Gynekologicko-pôrodníckej klinike košickej univerzitnej nemocnice.

„Snažíme sa tento typ operácie rozšíriť po celom Slovensku, aby bol doslova v každom okresnom meste lekár, ktorý by ho vedel pacientkam vykonať,“ objasnil prednosta kliniky.

V uplynulých mesiacoch zaškolil už tím odborníkov z Fakultnej nemocnice v Žiline, či v Prešove, na rade sú gynekológovia z nemocníc v Poprade.

Alarmujúce čísla

Iba tri z desiatich žien, ktoré majú ťažkosti spojené s prolapsom, navštívia lekára.

„Ak žena pociťuje spomínané ťažkosti, dokonca ich už aj vidí, pretože  áno, maternica sa dokáže posunúť tak nízko, že môže z pošvy vyčnievať až von, nebojte sa zdôveriť odborníkovi a vyhľadajte lekára,“ zhrnul urogynekológ.

Vo včasnom štádiu zväčša nie je podľa neho potrebná operácia a defekty je možné riešiť rehabilitáciou svalstva panvového dna.  Ak je už operácia nevyhnutná, o konkrétnom type operačného výkonu vždy rozhoduje lekár na základe konkrétneho zdravotného stavu pacientky.

„Pokiaľ  to jej zdravotný stav umožňuje, odporúčame pacientkam práve laparoskopický zákrok pomocou sieťového implantátu, ktorý je mininvazívny, efektívnejší a šetrnejší voči žene,“ uzavrel Peter Urdzík.  

 

 

01 - Modified: 2024-04-02 08:19:10 - Feat.: - Title: V českej nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole 02 - Modified: 2023-11-20 10:40:21 - Feat.: - Title: Pacientky operujú pomocou novej laparoskopickej veže 03 - Modified: 2023-07-30 13:00:00 - Feat.: - Title: Novinka pri výmene kolenného a bedrového kĺbu: Pacient sa po operácii zotaví oveľa skôr 04 - Modified: 2023-04-27 08:20:12 - Feat.: - Title: Prvým krokom rozvoja univerzitnej nemocnice v Košiciach je zvýšenie energetickej efektívnosti 05 - Modified: 2023-04-09 11:08:46 - Feat.: - Title: Na celulitídu možno použiť liečbu rázovými vlnami. Účinné sú tiež pri bolestiach svalov a kĺbov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
05. apríl 2024 02:32