Gustavo Fring Pexels
StoryEditor

Študenti medicíny dobrovoľne pomáhajú počas leta na centrálnych príjmoch

13.07.2023, 07:00
Autor:
TASRTASR

Úlohou študentov je čeliť situáciám na centrálnych príjmoch, kde majú veľmi obmedzený čas na poskytnutie potrebnej lekárskej starostlivosti.

Študenti medicíny dobrovoľne pomáhajú na pracoviskách centrálnych prijímacích oddelení (CPO) v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB).

Pomáhajú tým personálu a získavajú praktické skúsenosti. Do projektu nemocnice a Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) je aktuálne zapojených 22 študentov. Na tlačovej konferencii to v stredu uviedol riaditeľ nemocnice Alexander Mayer.

Ako uviedol primár CPO v Ružinove Július Hodosy, na študentských stážach na jednotlivých oddeleniach sú väčšinou zaliečení pacienti a až na CPO študenti vidia akútne stavy, ako napríklad pľúcny edém či infarkt.

"Cez rok máme stáže, na ktorých je nás viac v krúžku, čiže sa ani nedostaneme úplne k praktickosti a je to skôr zamerané na teoretickú sféru," uviedla študentka medicíny Mária.

Praktické skúsenosti

Úlohou študentov je podľa primára čeliť situáciám na CPO, kde majú veľmi obmedzený čas na poskytnutie potrebnej lekárskej starostlivosti.

"Na CPO sa dokážu stretnúť s medicínou, ktorá poskytuje veľmi málo času u pacientov na to, aby sme im pomohli, a medik si musí rozmyslieť, čo z tých všetkých vedomostí využije a implementuje do praxe," podotkol Hodosy.

Študenti podľa predsedu študentskej časti akademického senátu LF UK Ivana Fuljera získavajú praktické skúsenosti, ktoré sú v urgentnej medicíne neoceniteľné, uľahčujú prácu kolegom v nemocnici a pomáhajú pacientom.

Ako uviedol primár, študenti odbremenia stredný zdravotný personál, najmä sestry, ktorým ušetria približne tretinu času.

"CPO sú obrovským problémom nielen v rámci UNB, ale celého Slovenska. My veríme, že je to taký nejaký pilot a študenti budú možno aj cez rok nejakou formou pokračovať," uviedol dekan lekárskej fakulty Juraj Payer.

Riaditeľ nemocnice považuje spoluprácu za veľký krok vpred a zároveň príklad pre minimalizáciu problémov v oblasti zdravotnej starostlivosti.

01 - Modified: 2023-08-22 05:00:00 - Feat.: - Title: Najväčšie nemocnice na západnom Slovensku chcú lepšie spolupracovať 02 - Modified: 2023-08-13 07:00:00 - Feat.: - Title: Primár centrálneho prijímacieho oddelenia: Centrálny príjem nie je urgent 03 - Modified: 2023-07-27 12:44:47 - Feat.: - Title: Rázsochy v nedohľadne, obnova súčasných nemocníc minimálna. Podmienky pre budúcich lekárov sa zhoršujú 04 - Modified: 2023-06-19 10:00:00 - Feat.: - Title: Nové gastroenterologické centrum by mohlo skrátiť čakacie lehoty na základné preventívne vyšetrenia 05 - Modified: 2023-05-02 14:15:29 - Feat.: - Title: V Bratislave úspešne operovali pacienta s raritným ochorením. Využili pri tom xenotransplantáty z kože prasaťa
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
02. máj 2024 21:52