StoryEditor

Riaditeľ detskej nemocnice v Košiciach: Hrozí, že ani východné Slovensko nebude mať paliatívne lôžka pre deti

10.07.2023, 17:00
Autor:
redred

Investícia v hodnote 35 miliónov eur by zabezpečila špecializovanú zdravotnú starostlivosť o detských pacientov z východoslovenského regiónu, hovorí riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Košice.

Ako sme vás informovali, detskú domácu paliatívnu starostlivosť poskytujú na Slovensku iba štyri domáce hospice fungujúce v rámci tretieho sektora.

V detských domácich hospicoch pracuje veľmi malý počet lekárov aj zdravotných sestier. Nájsť a zamestnať nového lekára alebo sestru je extrémne náročné.

Nezisková organizácia Plamienok nedávno upozornila na to, že si detská paliatívna starostlivosť na Slovensku vyžaduje systémovú zmenu a situáciu by mohla zlepšiť aktuálna výzva z plánu obnovy.

Zameranie výzvy

S názorom neziskovej organizácie Plamienok sa plne stotožňuje aj Detská fakultná nemocnica Košice.

Ako zdôraznil jej riaditeľ MUDr. Andrej Koman, deti v terminálnych štádiách ochorenia, ktoré vyžadujú liečbu na zmiernenie utrpenia, by určite mali mať vhodné podmienky na pobyt v zdravotníckom zariadení, zohľadňujúce ich ťažký zdravotný stav, psychické rozpoloženie a individuálne potreby.

image

Slovensko nemá ani jedno paliatívne oddelenie pre deti. Hospice varujú, že situácia je dlhodobo neudržateľná

„Žiaľ, táto výzva je zameraná iba na rekonštrukciu existujúcich lôžkových fondov, nie na budovanie nových palitatívnych lôžok, preto ju Detská fakultná nemocnica Košice nemôže využiť. Chceme ale zdôrazniť, že nemocnica má veľký záujem riešiť aj paliatívnu starostlivosť o ťažko choré deti, no nevyhnutnou podmienkou je jej priestorové rozšírenie,“ dodal.

Podľa Andreja Kormana, lôžková kapacita košickej detskej nemocnice už dlhšie nepostačuje potrebám a nárokom, ktoré sú na nemocnicu kladené ako na špecializované zariadenie pre deti z celého východoslovenského regiónu.

Nevyhnutná potreba

„Bezpodmienečne potrebujeme podstatne viac miesta pre detských pacientov a ich rodičov, čo však nedokážme zabezpečiť bez podpory štátu. Preto dlhodobo bojujeme o realizáciu projektu nadstavby Detskej fakultnej nemocnice, ktorý je už pripravený a oponovaný, jediné, čo chýba na jeho realizáciu, sú peniaze,“ pokračoval.

Ako spresnil, strategická investícia v hodnote 35 miliónov eur by zabezpečila špecializovanú zdravotnú starostlivosť o detských pacientov z východoslovenského regiónu, súčasťou ktorej by bolo vytvorenie lepších podmienok pre oddelenie detskej onkológie a oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny ako našich dvoch vysoko špecializovaných a súčasne aj najviac poddimenzovaných pracovísk.

„Investícia by súčasne umožnila rozvoj ďalších pracovísk nemocnice, vrátane vytvorenia paliatívnych lôžok pre starostlivosť o ťažko choré deti, u ktorých už nie je nádej na vyliečenie, ale potrebujú dôstojnú opateru a zmierňovanie ich bolesti,“ objasnil riaditeľ.

Zhrnul, že ak sa čoskoro neuskutoční projekt nadstavby Detskej fakultnej nemocnice Košice, vzniká aj riziko, že celý región východného Slovenska nebude mať paliatívne lôžka pre deti a Slovensko premárni ďalšiu možnosť efektívneho čerpania prostriedkov z Plánu obnovy.

Detská fakultná nemocnica Košice je koncovou nemocnicou pre detských pacientov predovšetkým z východoslovenského regiónu. Pokrýva zdravotnícku starostlivosť pre približne 30 percent slovenskej detskej populácie.

 

01 - Modified: 2023-07-07 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko nemá ani jedno paliatívne oddelenie pre deti. Hospice varujú, že situácia je dlhodobo neudržateľná 02 - Modified: 2023-06-14 10:11:23 - Feat.: 0 - Title: Plán obnovy: Veľký prehľad projektov. Ako by mali vyzerať špičkové nemocnice na Slovensku za milióny eur
01 - Modified: 2023-10-12 05:00:00 - Feat.: - Title: V košickej Detskej fakultnej nemocnici zmodernizovali viacero oddelení 02 - Modified: 2023-09-08 10:00:00 - Feat.: - Title: Popradskú nemocnicu čaká historicky najväčšia rekonštrukcia 03 - Modified: 2023-08-02 12:36:04 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc Slovenska žiada prehodnotiť zmluvy pre nemocnice na peniaze z plánu obnovy 04 - Modified: 2023-07-14 06:45:00 - Feat.: - Title: Pri nemocnici v Spišskej Novej Vsi pribudne vďaka plánu obnovy nový pavilón s pôrodnicou aj operačnými sálami 05 - Modified: 2023-07-04 10:00:00 - Feat.: - Title: VšZP sa dohodla na zmluve s Detskou fakultnou nemocnicou Košice
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
03. máj 2024 09:41