StoryEditor

Pacientov na observačných lôžkach monitorujú kamery s mikrofónmi

08.07.2023, 07:00
Autor:
(mt)(mt)

Nový urgentný príjem v galantskej nemocnici má izolačnú miestnosť s vlastným filtrom aj crash room.

Nemocnica Svet zdravia Galanta otvorí nový urgentný príjem vo väčších priestoroch, s resuscitačnou miestnosťou pre starostlivosť o pacientov v mimoriadne závažnom a život ohrozujúcom stave, izolačnou miestnosťou s vlastným filtrom aj novým prístrojovým vybavením. 

Nové pracovisko sa nachádza na jednom podlaží s rádiodiagnostickým pracoviskom a oddelením anestéziológie a multiodborovej intenzívnej medicíny. Vďaka tomu bude starostlivosť o pacientov v najkritickejšom stave ešte rýchlejšia, čo zvýši ich šancu na prežitie a uzdravenie.

Hot floor

Na oddelení tiež pribudla nová resuscitačná miestnosť vybavená takmer ako plnohodnotná operačná sála a novinkou je aj zavedenie moderného triediaceho systému pacientov, tzv. triáž. Komplexnú rekonštrukciu priestorov nemocnica spolufinancovala z eurofondov a celkové náklady sa doteraz vyšplhali na 1,8 milióna eur.

„Prebratím galantskej nemocnice sieťou Svet zdravia sa už od roku 2015 začala projekcia celého prvého podlažia, tzv. hot floor, kde sa najprv zrekonštruovala celá rádiodiagnostika a následne sme v rámci eurofondového projektu prebudovali oddelenie anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti. Nový urgentný príjem je poslednou časťou, ktorá dotvorila hot floor. Celé poschodie má teraz absolútnu nadväznosť, čím sme skrátili cesty pacienta a dokážeme zvýšiť šance na prežitie pacientov v najkritickejšom stave. Celkové investície do menovaných oddelení za posledných šesť rokov prevyšujú 5 miliónov eur,“ uviedla Alexandra Pavlovičová, riaditeľka Nemocnice Svet zdravia Galanta.

Stavba urgentného príjmu sa mala začať už v roku 2020, čo však skomplikovala pandémia. Nakoniec sa začala v septembri 2022 a prebiehala do júna tohto roka.

Monitoring

Nové pracovisko má dva vstupy, z ktorých jeden je pre sanitky, izolačnú miestnosť s vlastným filtrom, päť ambulancií, crash room či deväť expektačných lôžok.

„Až šesť observačných lôžok je monitorovaných kamerami s mikrofónmi, čo znamená, že máme pod kontrolou viac pacientov naraz. V jeden čas tak vieme pekne sledovať pacienta s podozrením na infarkt, srdcovou arytmiou či krvácaním z konečníka. Okrem toho, že tak vieme rýchlejšie zistiť zmenu pacientovho stavu a zasiahnuť, vidíme aj to, či si napríklad nejde omylom vytrhnúť vnútrožilovú kanylu. Takáto vymoženosť nie je na urgentných príjmoch štandardom,“ dodáva Jozef Fatrsík, vedúci lekár urgentného príjmu Nemocnice Svet zdravia Galanta.

Na urgente vznikli nové priestranné vyšetrovne pre pacientov s internými, chirurgickými a neurologickými ochoreniami, ktoré sa kompletne vybavili medicínskymi prístrojmi.

Pribudla i moderná resuscitačná miestnosť pre starostlivosť o pacientov v mimoriadne závažnom a život ohrozujúcom stave, tzv. crash room.

Miestnosť je plne zariadená špičkovým prístrojovým vybavením podobným tomu, aký obsahuje štandardná operačná sála vrátane operačného stola a operačnej lampy.

Triáž pacientov

Súčasťou urgentného príjmu bude aj čakáreň s vlastným miestom pre sestru. Poradie ošetrenia pacientov bude pritom založené na modernom triediacom systéme, tzv. triáži.

Sestra pacientov bude radiť do piatich skupín podľa naliehavosti ich zdravotného stavu a najvážnejšie prípady budú zdravotníci riešiť okamžite.

Vďaka tomuto opatreniu a spôsobu kategorizácie pacientov by sa mali výrazne zvýšiť šance pacientov so závažným úrazom a ochorením na prežitie a na celkové uzdravenie.

Galantská nemocnica zabezpečuje zdravotnú starostlivosť pre spádovú oblasť približne 150-tisíc obyvateľov. Počet vyšetrených pacientov na urgentnom príjme v priebehu pár rokov výrazne stúpol. Kým v roku 2018 na urgente prijali približne 18 000 pacientov, minulý rok to bolo až 26 000 pacientov. Silným faktorom tohto vysokého počtu je aj veľká koncentrácia priemyselných firiem či viac ako 30 domovov dôchodcov v okrese.

Napriek tomu, že nemocnica nemá detský urgentný príjem, až 30 percent zranených pacientov tvoria práve deti. Denne tak vyšetrujú mnoho detských pacientov, ktorým buď pomôžu na mieste alebo ich, v prípade vážnych stavov, posielajú na vyššie pracoviská.

Aj preto nemocnica priamo na urgente zriadila samostatnú čakáreň pre deti a ich rodičov i detskú vyšetrovňu. Malí pacienti tak budú oddelení od prípadných neželaných situácií, ktoré bývajú na urgentných príjmoch často spôsobené napríklad pacientmi pod vplyvom alkoholu.

Priestory nového urgentného príjmu budú pre pacientov otvorené v druhej polovici júla.

01 - Modified: 2023-05-27 12:59:00 - Feat.: 0 - Title: Mimoriadne ocenenie Biele srdce za celoživotné dielo získala Daniela Jarabová 02 - Modified: 2023-06-21 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Plán obnovy: Nemocnice pripravujú veľké tendre 03 - Modified: 2023-08-20 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Primár z urgentu v Bratislave: Rodičia si nás bežne natáčajú na mobil a potom sa vidíme na internete s nenávistnými komentármi 04 - Modified: 2022-08-14 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Transfúziu dostanú pacienti už počas prevozu záchranárskym vrtuľníkom 05 - Modified: 2022-06-23 14:15:36 - Feat.: 0 - Title: V Komárne otvorili nový urgentný príjem tretieho tisícročia za milióny eur
01 - Modified: 2023-10-10 07:00:00 - Feat.: - Title: Konferencia: Poskytovanie zdravotnej starostlivosti je zložitý systém náchylný na výskyt nežiadúcich udalostí a chýb 02 - Modified: 2023-07-18 13:53:03 - Feat.: - Title: Na urgentnom príjme levickej nemocnice stúpol počet pacientov s dehydratáciou a úpalom 03 - Modified: 2023-07-09 11:54:35 - Feat.: - Title: Polovicu detských pacientov na urgentnom príjme privezú po úraze. Často končia na operačnom stole 04 - Modified: 2023-06-13 15:33:01 - Feat.: - Title: Nemocnica Bory naďalej rokuje s VšZP o ďalšom zazmluvnení 05 - Modified: 2023-05-31 15:41:12 - Feat.: - Title: Urgentný príjem v Malackách sa zatiaľ neruší. Minister Palkovič sa dohodol s bratislavskými nemocnicami
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
05. máj 2024 08:20