Getty Images/iStockphoto/Pexels
StoryEditor

Úmrtí na meningokokové ochorenia pribúda, prevenciou je očkovanie

01.05.2023, 11:30
Autor:
TASRTASR

Nosičom meningokoka môže byť podľa odhadov každý desiaty až 20. dospelý človek. Väčšina pritom o jeho prítomnosti v nosohltane nevie.

Počet úmrtí na invazívne meningokokové ochorenia, ako sú meningitída či sepsa, v posledných rokoch pribúda. Účinnou prevenciou je očkovanie.

Pripomína to vedúca Národného referenčného centra pre meningokoky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Anna Kružlíková.

"V prípade meningokokových ochorení nie je až taký problematický počet ochorení (v ostatných rokoch 25 - 45 prípadov), ako sú podstatné dôsledky infekcie. Úmrtia na meningokokové ochorenia totiž majú podľa evidovaných dát vzrastajúci trend hlavne počas rokov 2015 až 2022, pričom v roku 2022 smrtnosť presiahla 40 percent," priblížila s tým, že na Slovensku sa zhruba každý desiaty prípad končí smrťou.

Ako ozrejmila, nosičom meningokoka môže byť podľa odhadov každý desiaty až 20. dospelý človek. Drvivá väčšina pritom o jeho prítomnosti v nosohltane nevie, keďže u nich nemusia vzniknúť žiadne zdravotné problémy.

"To však neplatí, ak sa začne rozvíjať smrteľné invazívne meningokokové ochorenie. Invazívne ochorenia (meningitída, sepsa či ich kombinácia) sú životunebezpečné a môžu mať vážne trvalé následky bez ohľadu na vek," priblížila.

Prepuknuté ochorenie má prevažne prudký a ťažký klinický priebeh. "Baktéria totiž môže spôsobiť hnisavý zápal mozgových blán, otravu krvi, zápal pľúc, krvácanie do nadobličiek a do ďalších orgánov, ktoré postupne prestávajú fungovať, a tento stav je už nezvratný," vysvetlila.

Invazívne ochorenia

Pri perakútnom rozvoji septického šoku môže podľa odborníčky chorý zomrieť do 12 až 24 hodín od vzniku prvých príznakov.

Po prekonaní ochorenia má približne 20 až 30 percent ľudí trvalé následky, ako napríklad hluchotu, slepotu, postihnutie srdca, amputácie prstov alebo celých končatín či neurologické zmeny.

Invazívne meningokokové ochorenia podľa Kružlíkovej ohrozujú najviac deti do štyroch rokov, zvlášť dojčatá s nezrelým imunitným systémom.

K rizikovým skupinám patria aj adolescenti, ľudia nad 65 rokov, ľudia s vrodenými a získanými poruchami imunity alebo ľudia liečení preparátmi na potláčanie imunity.

"Rovnako je výhodné chrániť sa pri cestovaní do krajín, kde je výskyt meningokokov oveľa vyšší než na Slovensku - ide napríklad o štáty subsaharskej Afriky," dodala.

Meningokokové infekcie spôsobuje baktéria Neisseria meningitidis. Meningokok sa prenáša z nosiča na druhú osobu pri kašľaní, kýchaní, bozkávaní alebo pri dlhodobejšom rozprávaní v tesnej blízkosti, prípadne používaním spoločných predmetov.

Účinnou ochranou je podľa odborníčky očkovanie, pričom pripomína, že niektoré zdravotné poisťovne naň ponúkajú príspevok.

01 - Modified: 2024-03-14 11:54:59 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ, záškrt, osýpky. Aký je ich výskyt u nás? 02 - Modified: 2023-08-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Objav: Vedci našli baktérie, ktoré môžu zastaviť prenos nebezpečnej choroby prenášanej komármi 03 - Modified: 2023-07-09 15:00:00 - Feat.: - Title: V horúčavách netreba podceniť riziko úpalu a úžehu 04 - Modified: 2023-07-09 06:47:25 - Feat.: - Title: Vírusová nálož koronavírusu v odpadových vodách klesla vo všetkých krajoch 05 - Modified: 2023-06-18 13:52:37 - Feat.: - Title: Prisatého kliešťa treba odstrániť pinzetou, kvapkať ho olejom sa neodporúča
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 05:32