Getty Images
StoryEditor

Na Slovensku sa tento rok zaznamenal prípad horúčky dengue

30.04.2023, 15:00
Autor:
TASRTASR

Horúčka dengue prebieha vo väčšine podľa odborníčky asymptomaticky alebo má len mierny priebeh. V prípade, že sa ochorenie klinicky prejaví, príznaky sú zväčša podobné chrípke.

Na Slovensku od roku 2012 potvrdili 31 prípadov horúčky dengue, jeden z nich zaznamenali tento rok. Vo všetkých prípadoch išlo o import zo zahraničia.

Uviedla Simona Rapčanová z odboru pripravenosti na biologické hrozby a pandémie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Ochorenie sa podľa nej bežne vyskytuje v tropických a subtropických oblastiach, no predpovede klimatických zmien naznačujú, že výskyt sa môže posunúť do severnejších zemepisných šírok a do vyšších nadmorských výšok.

"Za posledných 15 rokov bol do Európy zavlečený komár Aedes albopictus (ázijský komár tigrovaný), ktorý sa rozšíril do niekoľkých krajín, čím sa zvýšila možnosť prenosu horúčky dengue v Európe. V oblastiach s miernym podnebím by zmena klímy mohla predĺžiť obdobie prenosu ochorenia. Zvýšenie priemernej teploty by mohlo viesť k sezónnemu prenosu horúčky dengue v južnej Európe," priblížila.

Dengue

Rapčanová informovala, že tento rok nebol v Európe podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb hlásený žiadny domáci prípad ochorenia.

"V roku 2022 boli hlásené prípady horúčky dengue zo Španielska a Francúzska," ozrejmila. Horúčka dengue sa bežne vyskytuje v tropických a subtropických oblastiach, endemická je vo viac ako 100 krajinách Afriky, Ameriky, južnej a juhovýchodnej Ázie a západného Tichomoria.

Horúčka dengue prebieha vo väčšine podľa odborníčky asymptomaticky alebo má len mierny priebeh. V prípade, že sa ochorenie klinicky prejaví, príznaky sú zväčša podobné chrípke.

"Medzi najčastejšie hlásené klinické príznaky patria horúčka, bolesť hlavy, bolesť za očami, bolesti svalov a kĺbov, nevoľnosť/zvracanie, vyrážka a únava. Pri postupujúcom ochorení môžu pacienti pociťovať ťažkosti s dýchaním, môže dôjsť ku krvácaniu z nosa a ďasien a k rýchlemu poklesu krvného tlaku, ktorý vedie k šoku až smrti," povedala Rapčanová.

Prevencia

Ochorenie sa šíri uštipnutím komára infikovaného vírusom dengue. Prevencia je založená na individuálnej ochrane pred poštípaním a na očkovaní.

"Komáre z rodu Aedes sú aktívne hlavne počas dňa, preto je v oblastiach, kde sa vyskytujú, potrebné uplatňovať individuálnu ochranu najmä v čase najvyššej aktivity komárov (dopoludnia, neskoro popoludní až do súmraku)," priblížila Rapčanová.

Odporúča sa podľa jej slov používať repelent a nosiť vhodný odev s dlhými rukávmi, nohavicami, ponožkami. "Vhodné je tiež brániť vniknutiu komárov do miestnosti prostredníctvom sieťky na oknách a dverách," dodala.

01 - Modified: 2024-03-14 11:54:59 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ, záškrt, osýpky. Aký je ich výskyt u nás? 02 - Modified: 2023-08-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Objav: Vedci našli baktérie, ktoré môžu zastaviť prenos nebezpečnej choroby prenášanej komármi 03 - Modified: 2023-07-09 15:00:00 - Feat.: - Title: V horúčavách netreba podceniť riziko úpalu a úžehu 04 - Modified: 2023-07-09 06:47:25 - Feat.: - Title: Vírusová nálož koronavírusu v odpadových vodách klesla vo všetkých krajoch 05 - Modified: 2023-06-18 13:52:37 - Feat.: - Title: Prisatého kliešťa treba odstrániť pinzetou, kvapkať ho olejom sa neodporúča
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 22:42