Cottonbro studio Pexels
StoryEditor

Unikátny výkon: V Bratislave zachránili život matke aj dieťaťu viacerí špecialisti spoločne

29.04.2023, 08:30
Autor:
redred

Multiodborová spolupráca v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) zachránila život matke aj dieťaťu.

V Nemocnici Ružinov (UNB) vykonali gynekologicko pôrodnícki odborníci so špecialistami z invazívnej rádiológie, anesteziológie a neonatológie unikátny výkon, vďaka ktorému sa podarilo zachrániť život matke a dieťatku.

Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

„Išlo o tehotnú ženu, prvorodičku, ktorá mala rizikové tehotenstvo a navyše bola sledovaná aj pre tzv. vcestnú placentu, keď okraj placenty bol v dolnej časti maternice a bránil prirodzenému pôrodu,“ uviedla.

Ako dodala, pri podrobnom ultrazvukovom vyšetrení bolo vyslovené podozrenie aj na tzv. vrastenú placentu (placenta accreta), keď placenta prerastá hranicu medzi sliznicou maternice a jej svalovinou a vrastá priamo do steny maternice.

„Tento stav je vysoko rizikový z dôvodu vážneho krvácania počas pôrodu, pretože placenta sa neodlúči, a cievy matky, ktoré vyživujú placentu sa neuzatvoria a žena krváca do dutiny maternice. Riešením je odobranie maternice, čo býva v týchto prípadoch pomerne náročná operácia spojená s veľkými krvnými stratami,“ pokračovala.

Dôležitá spolupráca

Multiodborové konzílium v Univerzitnej nemocnici Bratislava zložené z pôrodníkov, anesteziológov, invazívnych rádiológov a neonatológov sa zhodli na tom, že operácia v 35. týždni tehotenstva je nevyhnutná.

Podľa Evy Kliskej, vzhľadom k náročnosti výkonu bola potrebná veľmi úzka spolupráca špecialistov z viacerých odborností, a preto sa na operačnej sále stretli prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky v Nemocnici Ružinov prof. MUDr. Jozef Záhumenský PhD., primár kliniky MUDr. Peter Papcun, PhD., prednostka I. Kliniky anesteziológie a intenzívnej medicíny LFUK, UNB, MUDr. Katarína Tarabová, primárka intravaskulárnej rádiológie MUDr. Magdaléna Mižičková, PhD a vedúca lekárka oddelenia rizikových tehotenstiev MUDr. Petra Pšenková, PhD.

„Kvalitná multiodborová spolupráca na univerzitnom pracovisku prináša pri vrastenej placente výrazné benefity v zmysle menších krvných strát a jednoduchšieho operačného výkonu. Multiodborový tím v zložení pôrodník, anesteziológ, invazívny intravaskulárny rádiológ, onkologický operatér a neonatológ musí byť dobre zohratý, a preto je potrebné tieto prípady centralizovať na koncové pracovisko,“ povedal Jozef Záhumenský, prednosta II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky LF UK, UNB.

Priebeh

Výkon začali špecialisti z odboru invazívnej intravaskulárnej rádiológie, ktorí zaviedli cez stehenné tepny obojstranne špeciálne balónikové katétre, do spoločnej panvovej tepny. Tie sa dajú v prípade potreby nafúknuť a prechodne zastavia prívod krvi do operačného poľa.

Následne anesteziológovia podali celkovú anestéziu a bol vykonaný cisársky rez tak, aby bolo dieťatko vybrané z maternice bez narušenia placenty (cez hornú časť maternice).

„Dievčatko po pôrode hneď plakalo a bolo odovzdané do starostlivosti neonatologického tímu. Následne boli podané lieky na stiahnutie maternice a vykonaný pokus pre odstránenie placenty, ktorý sa spočiatku zdal úspešný, avšak došlo k obávanému masívnemu krvácaniu,“ objasnila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Rádiologický tím preto nafúkol balóny v cievach, čo výrazne znížilo intenzitu krvácania a bolo prevedené odstránenie maternice. K operačnému tímu sa vtedy pridal aj onkologický operatér MUDr. Peter Sečanský.

Pooperačný stav

Počas operácie boli hradené krvné straty, ktoré však boli výrazne nižšie vďaka multiodborovej spolupráci a zapojeniu metód invazívnej intravaskulárnej rádiológie. Pacientka bola pooperačne 24 hodín sledovaná na intenzívnom lôžku ARO, a potom už trávila čas s dcérkou, obe sa majú dobre a ich stav je stabilizovaný.

„Zohraný tím odborníkov, ktorí majú bohatú prax aj pri takýchto unikátnych výkonoch je výsada Univerzitnej nemocnice Bratislava do ktorej prichádzajú pacienti z celého Slovenska s nádejou, že tu im zdravotníci dokážu pomôcť.

Sme nemocnica, kde sa nachádza niekoľko unikátnych pracovísk a realizujú sa výnimočné výkony, ktoré zachraňujú životy pacientom z celého Slovenska. Preto medzi moje priority patrí aj maximálna podpora činností, ktoré z najväčšej slovenskej nemocnice robia lídra aj v poskytovaní unikátnych výkonov,“ zhrnul MUDr. Alexander Mayer, PhD., MPH, MHA, riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava.

 

 

01 - Modified: 2023-10-18 10:00:00 - Feat.: - Title: Top lekár v gynekológii a pôrodníctve: Gynekológia? Je rýchla, akčná a náročná 02 - Modified: 2023-08-22 05:00:00 - Feat.: - Title: Najväčšie nemocnice na západnom Slovensku chcú lepšie spolupracovať 03 - Modified: 2023-09-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Pôrodná asistentka: O prípravu na pôrod prejavujú záujem aj otcovia 04 - Modified: 2023-07-27 12:44:47 - Feat.: - Title: Rázsochy v nedohľadne, obnova súčasných nemocníc minimálna. Podmienky pre budúcich lekárov sa zhoršujú 05 - Modified: 2023-07-13 05:00:00 - Feat.: - Title: Študenti medicíny dobrovoľne pomáhajú počas leta na centrálnych príjmoch
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
02. máj 2024 22:02