Getty Images/iStockphoto/Pexels
StoryEditor

Neonatológia v Žiline má nový prístroj na diagnostiku srdcových ochorení

06.04.2023, 14:00
Autor:
TASRTASR

Prenosný elektrokardiograf odosiela namerané údaje do počítača v reálnom čase, odkiaľ dokáže lekár vyhodnotiť viaceré parametre funkcie srdca.

Oddelenie neonatológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline získalo nový prenosný elektrokardiografický prístroj. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej umožňuje benefit vo forme bezdrôtového prenosu zdravotníkom robiť veľmi dôležité vyšetrenie u novorodencov aj priamo v inkubátore.

Primárka novorodeneckého oddelenia FNsP Žilina Katarína Jackuliaková doplnila, že vyšetrenie je neinvazívne, rýchle, no presné.

"Takže je pre nás veľkým pomocníkom pri včasnom záchyte možných srdcových ochorení. V pôrodnici realizujeme hneď po narodení základný novorodenecký skríning, následne počas hospitalizácie novorodeniatka kontrolujeme každý deň. Ak odhalíme akúkoľvek odchýlku, ktorá by mohla naznačovať poruchu srdiečka, vieme zrealizovať EKG aj u najmenších bábätiek," priblížila.

Prínos pre novorodencov

Prenosný elektrokardiograf odosiela namerané údaje do počítača v reálnom čase, odkiaľ dokáže lekár vyhodnotiť viaceré parametre funkcie srdca.

"V žilinskej pôrodnici realizujú neonatológovia tiež základnú echokardiografiu pomocou ultrasonografického prístroja. Pri náleze vyšetrí dieťa lekár špecialista – detský kardiológ, ktorý rozhodne o závažnosti a spôsobe liečby prípadného ochorenia," uviedla hovorkyňa nemocnice.

Podľa Jackuliakovej prevažujú u novorodencov so srdcovými chybami vrodené ochorenia. Väčšinu z nich dokáže odhaliť prenatálna diagnostika.

"V pôrodnici sa najčastejšie stretávame so šelestom. Ale nemusí hneď znamenať závažné postihnutie a dokonca ani nemusí ísť o srdcovú chybu," doplnila s tým, že medzi symptómy ochorení srdca u novorodencov môže patriť aj zrýchlené dýchanie, odmietanie jedla, modré pery, sliznice úst či zvýšené potenie.

Nový prenosný elektrokardiografický prístroj venovali novorodeneckému oddeleniu FNsP v Žiline manželia Ivana a Martin Čerňanovci.

01 - Modified: 2023-07-27 06:22:53 - Feat.: - Title: V žilinskej nemocnici operujú nosné mandle ročne asi trom stovkám pacientom, najmä deťom 02 - Modified: 2023-06-14 10:11:23 - Feat.: - Title: Plán obnovy: Veľký prehľad projektov. Ako by mali vyzerať špičkové nemocnice na Slovensku za milióny eur 03 - Modified: 2023-03-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Deťom s alergiami so závažnými reakciami pomáhajú v Žiline špeciálnou imunoterapiou 04 - Modified: 2022-12-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Špecifická liečebná metóda spočíva v priamom podaní chemoterapie do brušnej dutiny 05 - Modified: 2022-10-12 12:13:49 - Feat.: - Title: TOP lekárka Marianna Korbelová: Nie je dobré, ak pacient blúdi od dverí k dverám a nevie, ktorý špecialista ho zoberie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 09:42