StoryEditor

V žilinskej nemocnici operujú nosné mandle ročne asi trom stovkám pacientom, najmä deťom

27.07.2023, 07:00
Autor:
TASRTASR

Patologicky zväčšené tkanivo hltanovej mandle môže spôsobovať zdravotné ťažkosti.

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline absolvuje ročne operáciu nosnej mandle približne tristo pacientov.

Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej ide prevažne o deti vo veku tri až šesť rokov, ktoré podstúpia jednodňový zákrok v celkovej anestézii.

Doplnila, že operačný výkon je plne hradený z verejného zdravotného poistenia. "Vplyvom rozsiahlej spádovej oblasti a nárastu pacientov je čakacia doba na zákrok v žilinskej nemocnici aktuálne päť až šesť mesiacov. Vedenie nemocnice a oddelenia otorinolaryngológie (ORL) pripravuje zmeny s cieľom zvýšiť počet ORL operačných výkonov u detských pacientov, čím dôjde k skráteniu čakacích dôb," uviedla.

Pripomenula, že oddelenie ORL realizuje výkony endoskopickej adenotómie, laicky povedané, odstránenie nosnej mandle, už viac ako 15 rokov.

Nie vždy treba operovať

Hltanová mandľa sa nachádza za nosovou dutinou v nosohltane a je jednou zo zložiek imunitného systému, ktorá pomáha chrániť telo pred baktériami a vírusmi, vysvetlila hovorkyňa.

Ako uviedla primárka oddelenia ORL FNsP Žilina Gabriela Bugová, patologicky zväčšené tkanivo hltanovej mandle môže spôsobovať zdravotné ťažkosti - sťažené dýchanie, chrápanie, recidivujúce infekcie horných a dolných dýchacích ciest, zatekanie hlienov, spánkové apnoe a podobne.

Podotkla, že nie vždy je nutné hneď podstúpiť operačnú liečbu. "Zväčšená hltanová mandľa neznamená okamžite potrebu zákroku a odstránenie tohto tkaniva. Dôležité sú klinické prejavy a výsledky vyšetrení u odborníkov v tejto oblasti," dodala.

Upozornila na to, že predovšetkým u detí je dôležité priebežné sledovanie stavu po operácii.

"Aby si dieťa vedelo dobre vyfúkať sekrét z nosa a zvládlo správne dýchať nosom so zatvorenými ústami. Po operácii odporúčame minimálne týždeň dodržiavať pokojový režim, nasleduje kontrola v našej ambulancii a ak je všetko v poriadku, dieťa sa vracia do bežného života aj kolektívu," uzavrela primárka oddelenia ORL.

01 - Modified: 2023-10-12 05:00:00 - Feat.: - Title: V košickej Detskej fakultnej nemocnici zmodernizovali viacero oddelení 02 - Modified: 2023-06-14 10:11:23 - Feat.: - Title: Plán obnovy: Veľký prehľad projektov. Ako by mali vyzerať špičkové nemocnice na Slovensku za milióny eur 03 - Modified: 2023-04-19 16:17:17 - Feat.: - Title: V Nemocnici svätého Cyrila a Metoda zmodernizovali ORL prístroje 04 - Modified: 2023-04-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Odkašliavanie, krik a šepot. Čo z toho najviac poškodzuje hlasivky? 05 - Modified: 2023-04-06 14:53:51 - Feat.: - Title: Neonatológia v Žiline má nový prístroj na diagnostiku srdcových ochorení
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
29. apríl 2024 07:25