UNLP
StoryEditor

Plán obnovy: Univerzitná nemocnica v Košiciach sa bude uchádzať o financie. Navštívil ju aj premiér

31.03.2023, 07:00
Autor:
redred

Nemocnica plánuje v obnove zdravotníckych pracovísk pokračovať aj v tomto roku a bude sa snažiť získať finančné prostriedky z viacerých zdrojov, aj z Plánu obnovy.

V rámci tretej výzvy plánu obnovy na projekty do päť miliónov eur sa Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach bude uchádzať o finančné prostriedky k dvom ďalším projektom, a to k Urgentnému príjmu a Jednotke intenzívnej starostlivosti Neurochirurgickej kliniky na Triede SNP 1.

Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.

Ako dodala, za posledné dva roky sa v košickej univerzitnej nemocnici investovalo do modernizácie viac ako 2,5 milióna eur.

Na prístrojové a zdravotnícke vybavenie sa použilo 800 000 eur a na rekonštrukciu, modernizáciu a stavebné úpravy ďalších takmer 1,8 milióna eur.

„Išlo o opravy hydroizolácie striech, kúpu nových operačných stolov, medicínskeho vybavenia, či doplnenie vetrania a klimatizácie,“ konkretizovala.

Návšteva premiéra

Nemocnicu navštívil vo štvrtok 30. marca aj premiér Eduard Heger. „Prezrel si priestory zrekonštruovaných pracovísk a oboznámil sa s kľúčovými projektmi, ktoré nemocnica pripravila na opravu budov, do ktorých sa niekoľko desiatok rokov neinvestovalo, vrátane obnovy historických budov v storočnom areáli na Rastislavovej ulici, ako aj s možnosťami ich viaczdrojového financovania,“ uviedla hovorkyňa.

Predseda vlády si prezrel priestory zrekonštrovanej JIS na I. chirurgickej klinike, kde sa preinvestoval milión eur, ako aj Neonatologické oddelenie, na ktorých modernizáciu boli použité kapitálové výdavky Ministerstva zdravotníctva SR.

„Zdravotníctvo je pre mňa a moju vládu prioritou. V našom zdravotnom systéme máme obrovský investičný dlh z minulosti a je našou povinnosťou ho riešiť. Aj preto sa snažíme čo najviac peňazí smerovať do modernizácie našich nemocníc po celom Slovensku,“ povedal Eduard Heger.

Rekonštrukcie

Podľa Ladislavy Šustovej, aktuálne finišujú práce s rekonštrukciou asi 6333 metrov štvrocových striech v areáli na Triede SNP za pol milióna eur, ktoré prinesú nemocnici najmä energetické úspory. Pred ukončením sú i rekonštrukcie na I. a II. internej klinike.

Z vlastných prevádzkových zdrojov nemocnica realizovala vnútornú rekonštrukciu časti priestorov Kliniky infektológie a cestovnej medicíny, Urologického oddelenia, I. stomatologickej a maxilofaciálnej chirurgie, Kliniky fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie a vynovila lôžkovú časť priestorov IV. internej kliniky.

Nemocnica plánuje v obnove zdravotníckych pracovísk pokračovať aj v tomto roku a bude sa snažiť získať finančné prostriedky z viacerých zdrojov, aj z Plánu obnovy.

„Plán obnovy poskytuje možnosť obnovy historických a pamiatkovo chránených budov s cieľom úspory energií. Je to príležitosť na financovanie rekonštrukcie aj pre 100-ročný areál nemocnice v Košiciach,“ zhrnul Eduard Heger.

 

01 - Modified: 2023-09-08 10:00:00 - Feat.: - Title: Popradskú nemocnicu čaká historicky najväčšia rekonštrukcia 02 - Modified: 2023-08-02 12:36:04 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc Slovenska žiada prehodnotiť zmluvy pre nemocnice na peniaze z plánu obnovy 03 - Modified: 2023-07-30 13:00:00 - Feat.: - Title: Novinka pri výmene kolenného a bedrového kĺbu: Pacient sa po operácii zotaví oveľa skôr 04 - Modified: 2023-07-22 09:55:22 - Feat.: - Title: Riziko operácie pre pokles panvového dna u žien je vysoké. Ako sa to rieši u nás? 05 - Modified: 2023-07-14 06:45:00 - Feat.: - Title: Pri nemocnici v Spišskej Novej Vsi pribudne vďaka plánu obnovy nový pavilón s pôrodnicou aj operačnými sálami
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 16:20