Getty Images/iStockphoto/Pexels
StoryEditor

Banskobystrický kraj preplatí ukrajinským lekárom náklady na doplňujúcu skúšku

22.03.2023, 07:00
Autor:
redred

V Banskobystrickom kraji je viac ako 30% všeobecných lekárov a zubárov vo veku nad 65 rokov a postupne odchádzajú do dôchodku.

Banskobystrickému samosprávnemu kraju sa prostredníctvom jeho Rozvojovej agentúry úspešne podarilo získať zahraničný grant z nadácie Velux Foundations v celkovej hodnote viac ako 300 000 eur.

Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.

image

Podmienky na uznávanie vzdelania ukrajinských pediatrov sa zjednodušia

„Prostriedky sú určené na pomoc odídencom z Ukrajiny, aktuálne je otvorená výzva zameraná na ukrajinských lekárov a lekárky,“ dodala.

Ako pokračovala, lekári z Ukrajiny, ktorí absolvovali Doplňujúcu skúšku pre zdravotníkov z tretích krajín a sú v pracovnom pomere, na akejkoľvek pracovnej pozícii, u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na území Banskobystrického kraja, môžu požiadať o refundovanie nákladov za túto skúšku.

Grantová výzva

„Prvú grantovú výzvu, ktorá je otvorená od 20. marca do 30. apríla, vyhlásil Banskobystrický samosprávny kraj, prostriedky sa mu podarilo získať z dánskej nadácie Velux Foundations. Náklady za vykonanú skúšku preplatí ukrajinským lekárom do výšky 500 eur a aj spätne, od 1. mája 2022,“ vysvetlila hovorkyňa kraja.

Do pozornosti dala webovú stránku www.bbsk.sk/vyzva, kde sú všetky potrebné informácie, vrátane formuláru žiadosti a kontaktnej osoby.

„Ide o súčasť väčšieho projektu, zameraného na pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny. S mnohými aktivitami sme začali bezprostredne po vypuknutí vojny z prostriedkov kraja, dnes pokračujeme s peniazmi z grantu s tými,  pri ktorých vnímame najväčšiu potrebu,“ hovorí Denisa Nincová, riaditeľka odboru sociálnych služieb a zdravotníctva Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja.

Doplnila, že ide o zabezpečenie aktivít na integráciu odídencov na území kraja, a to najmä o zabezpečenie  jazykového vzdelávania, rekvalifikačných kurzov, aktivít zameraných na podporu zdravotníkov na území kraja a podporu pre poskytovateľov sociálnej a psychologickej pomoci utečencom v regiónoch kraja.

Motivácia

Aktuálna výzva zameraná na lekárov by podľa Martina Caudta, vedúceho oddelenia zdravotníctva Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja, mohla motivovať viacerých, aby Doplňujúcu skúšku pre zdravotníkov nielen absolvovali, ale sa na území kraja aj zamestnali v zdravotníckych zariadeniach.

„V Banskobystrickom kraji je viac ako 30% všeobecných lekárov a zubárov vo veku nad 65 rokov a postupne odchádzajú do dôchodku. V dôsledku nedostatku mladých lekárov nemajú odchádzajúci lekári komu odovzdať svoje ambulancie, a tak sa zdravotná starostlivosť o pacientov v niektorých regiónoch kraja stáva nedostupnou.

Krátkodobým riešením je okrem iného aj vytvorenie nástrojov, ktoré zjednodušia prístup na trh práce v oblasti zdravotníctva pre lekárov zo zahraničia. Ak sa lekár zo zahraničia rozhodne, že chce pracovať v ambulancii na Slovensku, čaká ho dlhá a finančne náročná cesta, v rámci ktorej musí absolvovať viacero skúšok, atestácií a praxe v niektorej z nemocníc,“ zhrnul Martin Caudt.

Aj preto sa kraj rozhodol prostriedky z nadácie Velux rozdeliť aj na pomoc pre takýchto lekárov a lekárky z Ukrajiny. O podpore konkrétnych žiadostí bude rozhodovať komisia menovaná správnou radou Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja.

01 - Modified: 2022-12-03 15:05:41 - Feat.: 0 - Title: TOP lekárka Nelli Kishko: Mám veľa detí z Ukrajiny a ďalšie pribúdajú 02 - Modified: 2022-07-15 07:55:34 - Feat.: 0 - Title: Zmeny vo vzdelávaní zdravotníkov: Mladí lekári môžu po novom dvakrát zmeniť špecializačný odbor 03 - Modified: 2022-05-29 11:30:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko má záujem o lekárov a sestry z Ukrajiny
01 - Modified: 2024-03-13 09:44:58 - Feat.: - Title: Banskobystrická župa chce rozbehnúť telemedicínu 02 - Modified: 2023-07-31 13:37:39 - Feat.: - Title: Mestu Dudince chýbajú viacerí lekári, získať však chce stomatológa 03 - Modified: 2023-03-08 14:23:21 - Feat.: - Title: Tieto kraje vyzývajú zverejniť termín, keď bude jasné, či sa Rázsochy stihnú 04 - Modified: 2023-02-03 17:06:31 - Feat.: - Title: Ondrej Lunter: I keď máme na štyri mesiace dopredu vybookované termíny, ambulancia je v strate. Takto vyzerajú platby od zdravotných poisťovní 05 - Modified: 2023-01-31 13:53:16 - Feat.: - Title: Banskobystrický kraj vyzýva ministerstvo, aby garantovalo, že v nemocniciach nedôjde k redukcii výkonov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 10:54