ZDN UNLP
StoryEditor

Univerzitná nemocnica a Technická univerzita v Košiciach budú spolupracovať. Ako to pomôže lekárom aj pacientom?

19.01.2023, 14:50
Autor:
redred

Technická univerzita v Košiciach dokáže univerzitnej nemocnici ponúknuť, napríklad sofistikované aplikácie metód umelej inteligencie, informačných a komunikačných systémov.

Dohodu o vzájomnej spolupráci s cieľom zvýšenia kvality činností oboch inštitúcií podpísali Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) a Technická univerzita v Košiciach (TUKE).

Výsledky spolupráce v oblasti výskumu, vývoja a inej tvorivej činnosti zamestnancov prinesú benefit najmä pacientom, no výsledkom budú aj spoločné publikačné aktivity. Informovala o tom vedúca komunikačného odboru košickej nemocnice Ladislava Šustová.

Obaja partneri plánujú participovať na vedeckých projektoch a pri riešení rôznych grantových schém v oblasti vedy, výskumu a vzdelávania.

Nové možnosti

Podľa Ladislavy Šustovej, vzájomné partnerstvo otvára možnosti aj študentom, vrátane doktorandov, aby sa do výskumu, vývoja a tvorivej činnosti mohli zapojiť pri spracovaní svojich záverečných prác (bakalárskych, diplomových alebo dizertačných) s možnosťou bezplatnej odbornej stáže.

„Technická univerzita v Košiciach nám dokáže ponúknuť veľmi sofistikované aplikácie metód umelej inteligencie, informačných a komunikačných systémov a s ich spoluprácou rátame s postupnou digitalizáciou procesov,“ uviedol MUDr. Ľuboslav Beňa, PhD., MPH, riaditeľ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Vďaka odborníkom košickej univerzitnej nemocnice v oblasti pracovného lekárstva získa zas Technická univerzita v Košiciach odborné rady pri ohrození alebo poškodení zdravia z práce, ako aj pri otravách priemyselného, resp. iného pôvodu.

Odborné skúsenosti

„Naši špecialisti zároveň poskytnú zamestnancom Technickej univerzity v Košiciach odborné skúsenosti pri zvládaní rôznych mimoriadnych situácií, akou je aj pandémia vírusového ochorenia COVID-19, a tiež v oblasti klinickej toxikológie pri diagnostikovaní, prevencii a posudzovaní intoxikácií,“ priblížil Ľuboslav Beňa.

Ako informoval Dr. h. c. prof. h. c. prof. Ing. Stanislav Kmeť, DrSc., rektor Technickej univerzity v Košiciach, univerzita je pripravená poskytnúť moderné technické prostriedky biomedicínskeho inžinierstva, ktoré dlhodobo rozvíjame.

„Ponúkame jeho bezpečné použitie pre diagnostické, implantačné a liečebné účely, ako aj aplikácie technických prostriedkov a počítačovo podporovaných zariadení pre konkrétne podmienky zdravotníckeho zariadenia,“ dodal.

Univerzita by nemocnici mohla pomôcť aj s projektmi energetickej úspory a podieľať sa aj na rôznych architektonických projektoch, napr. v rámci tvorby parkovacích miest v areáli UNLP na Triede SNP 1.

 

 

01 - Modified: 2022-11-24 15:46:20 - Feat.: - Title: Košické nemocnice sa pripravujú na krízovú situáciu, najťažšia situácia je v detskej fakultnej nemocnici
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 12:28