REUTERS/Toby MelvilleREUTERS
StoryEditor

Prioritou by malo byť zlepšenie postavenia zdravotníckych pracovníkov

07.01.2023, 08:00
Autor:
TASRTASR

Prioritou by v tomto roku mala byť stabilizácia situácie v zdravotníctve zlepšením postavenia zdravotníckych pracovníkov na pracoviskách. Pre TASR to uviedla prezidentka Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov (SK MTP) Iveta Šluchová.

Potrebné je podľa nej tiež doriešiť kompetencie jednotlivých povolaní novelou vyhlášky o rozsahu praxe v niektorých zdravotníckych povolaniach, ale zároveň aj zabezpečiť ich dodržiavanie v praxi. Ďalej podľa nej treba vyriešiť odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov v neštátnej sfére ako v domovoch sociálnych služieb a súkromných zdravotníckych zariadeniach.

Rok 2022 bol podľa Šluchovej veľmi náročný. V tejto súvislosti skritizovala napríklad posúvanie termínov riešení. "Opatrenia neboli s nami komunikované a boli sme vynechaní zo všetkých podstatných rokovaní, návrhov a riešení," skonštatovala.

Opakovane sa podľa jej slov prejavila neochota zvýšiť mzdy aj iným profesiám ako sestrám a lekárom. Upozornila, že ministerstvo nereagovalo na snahy o rokovania. "Po nespočetných snahách sa však podarilo vybojovať vyššie koeficienty aj pre zdravotníckych pracovníkov združených v SK MTP," zdôraznila. Skritizovala tiež stabilizačný príspevok pre zdravotníkov, ktorý podľa nej vniesol chaos.

Šluchová zároveň upozornila, že napríklad zdravotnícki laboranti sú diskriminovaní aj po odsúhlasení nových koeficientov platového ohodnotenia. Vysvetlila, že je priepastný rozdiel v odmeňovaní medzi zdravotníckym laborantom a laboratórnym diagnostikom.

Nevyriešil sa podľa nej ani problém neuznávania odborného vzdelania a zaraďovanie zdravotníckych pracovníkov na iné pozície ako na tie, na ktoré majú príslušné vzdelanie. "Napríklad sanitári dostávajú zmluvy ako nezdravotnícki pracovníci, praktické sestry - asistenti dostávajú mnohí zmluvy ako sanitári a podobne," ozrejmila.

Dôležitý posun podľa nej nastal v riešení kompetencií a názve povolania praktická sestra - asistent.

01 - Modified: 2024-03-24 17:00:00 - Feat.: - Title: Sestry vyhoria už po štyroch rokoch praxe 02 - Modified: 2024-03-06 13:21:51 - Feat.: - Title: Nemocnica svätého Michala má oproti minulosti o polovicu menej personálu 03 - Modified: 2024-01-24 13:52:39 - Feat.: - Title: Prestarnutí lekári, regionálne rozdiely. Kto všetko pracuje v našom zdravotníctve? 04 - Modified: 2023-08-08 05:00:00 - Feat.: - Title: Odborový zväz nesúhlasí s návrhom zaradiť sociálnych pracovníkov medzi zdravotníkov 05 - Modified: 2023-06-28 14:02:04 - Feat.: - Title: Zdravotníkom sa budú rátať do mzdy aj roky odpracované v zariadeniach sociálnych služieb
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 02:29