Anna Shvets Pexels
StoryEditor

Napriek pandémii zachránili transplantačné centrá u nás viac ako stovku pacientov

07.06.2022, 07:00
Autor:
redred
  • Pred 50 rokmi prvýkrát transplantovali na Slovensku obličku. Jedno z najaktívnejších transplantačných centier je v Košiciach.
  • Jednou z aktuálnych výziev transplantačnej medicíny je aj skrátenie doby čakania na transplantáciu.

Napriek pandemickému obdobiu, slovenské transplantačné pracoviská zachránili vlani život 160 pacientom. Informoval prezident Slovenskej transplantologickej spoločnosti (STS) a nový riaditeľ Univerzitnej nemocnice L. Pastuera (UNLP) Košice MUDr. Ľuboslav Beňa, PhD., MPH, CETC.

„Uskutočnilo sa 117 transplantácií obličiek, 26 transplantácií pečene a 17 transplantácií sŕdc. Na Slovensku však stále čaká viac ako 400 pacientov, ktorých život závisí od darcov,“ spresnil.

Košická univerzitná nemocnica patrí k štyrom pracoviskám na Slovensku, kde sa realizujú transplantácie obličiek.

„Benefitom transplantácie obličky je, že transplantovaný pacient žije dlhšie ako pacient liečený dialýzou. Aj kvalita jeho života je vyššia a cena liečby je po úspešnej transplantácii nižšia,“ objasnil Ľuboslav Beňa.

Multidisciplinárny transplantačný program

Podľa Ľuboslava Beňu závisí úspešnosť transplantácie obličky závisí od viacerých faktorov, ako napríklad identifikácie a manažmentu darcu, prípravy príjemcu, priebehu chirurgického výkonu, typu použitej imunosupresívnej liečby či riešenia vzniknutých komplikácií.

„Transplantácia obličky je typickým príkladom multidisciplinárnej spolupráce. Do každej fázy tohto procesu je zapojených množstvo kvalifikovaných ľudí z odboru anestéziológie, chirurgie, urológie, nefrológie, imunológie, hematológie, mikrobiológie a mnohých ďalších,“ doplnila hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

Doplnila, že košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura rozvinuli program laparoskopických odberov obličiek od živých darcov tzv. HARS (hand assisted retroperitoneoscopic) nefrektómiu.

„Za posledných sedem rokov bolo touto metódou úspešne zrealizovaných 46 odberov obličiek,“ pokračovala.

Súčasnosť

Podľa jej slov, počet pacientov čakajúcich na transplantáciu obličky má v posledných rokoch mierne klesajúci trend.

Aktuálne, na Slovensku čaká na obličku 261 pacientov, z toho 102 v regióne košického transplantačného centra.

„Pribúda však pacientov, ktorí čakajú na druhú alebo tretiu transplantáciu. Nájsť vhodného darcu pre týchto pacientov je zložitejšie a preto zväčša čakajú dlhšie. Aj samotná transplantácia je náročnejšia z chirurgického a imunologického hľadiska,“ priblížila Monika Krišková.

„V tomto roku sa nám podarilo odtransplantovať 41-ročnú ženu, pre ktorú to bola jej tretia transplantácia. Na obličku čakala jedenásť rokov.  Skrátenie doby čakania na transplantáciu je jednou z aktuálnych výziev transplantačnej medicíny,“ prezradila primárka Transplantačného oddelenia UNLP MUDr. Tatiana Baltesová, PhD.

Zhrnula, že v Transplantačnom centre košickej univerzitnej nemocnice vykonajú ročne 45 až 50 transplantácií obličiek od mŕtvych darcov a 5 až 10 transplantácií od živých darcov.

V roku 2015 začali s programom krížových transplantácií. „Je to vzájomná výmena orgánov u dvoch párov, pokiaľ priame darcovstvo nie je možné pre nezhodu krvnej skupiny medzi darcom a príjemcom alebo pre prítomnosť protilátok proti darcovským bunkám u príjemcu.

Podarilo sa nám to štyrikrát v rámci nášho centra a raz v spolupráci s kolegami v Transplantačnom centre v Martine. Snažíme sa zlepšiť celoslovenskú koordináciu tohto programu a v budúcnosti sa zapojiť do spolupráce so zahraničnými centrami,“ konkretizovala primárka.

Až sedem orgánov

Darovať možno sedem orgánov, najčastejšie sa odoberajú srdce, pľúca, obličky, pečeň, pankreas ale aj tkanivá ako napríklad rohovky.

Obličku možno darovať aj za života. Môžu tak urobiť ľudia v príbuzenskom vzťahu, medzi ktorými je genetická súvislosť.

Orgán na transplantáciu môže darovať aj geneticky nepríbuzný darca – napr. manžel, kolega, priateľ, čo nazývame emočná spriaznenosť.

„Darovanie orgánu je možné iba s udaním konkrétneho príjemcu, ktorému chce darca transplantáciou pomôcť. Darcovstvo bez určenia príjemcu sa aktuálne posudzuje špecialistami na medicínsku legislatívu. K darovaniu orgánu za života sa vyjadrujú aj etické komisie,“ uzavrel Ľuboslav Beňa.

Viac informácií o legislatíve, darcovských kampaniach a štatistické prehľady nájdete na:

Kampaň Sedem životov: www.sedemzivotov.sk

Slovenská transplantologická spoločnosť: https://www.transplant.sk/

Národná transplantačná organizácia: www.nto.sk

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 22:38