TASR
StoryEditor

Lekárski odborári z Česka: Vyhlásenie núdzového stavu povedie k odchodu lekárov zo Slovenska. Kolegov nepodrazíme

26.11.2022, 07:00
Autor:
redred

Predseda vlády požiadal krajiny V4, aby zvážili možnosť pomôcť Slovensku svojimi lekármi. Vďaka personálnej kríze, ktorá v Českej republike panuje, je takáto pomoc iluzórna, hovorí predseda českých odborárov.

Zväz českých lekárov dlhodobo sleduje situáciu v slovenskom zdravotníctve.

„Veľmi sme znepokojení, prakticky od leta, keď sa predstavitelia Lekárskeho odborového združenia márne snažili o stretnutie s najvyššími predstaviteľmi vlády SR,“ uviedol predseda Lekárskeho odborového klubu - Zväzu českých lekárov MUDr. Martin Engel na stránke klubu.

Ako zákonité vyústenie situácie preto považovali realizáciu avizovaných výpovedí z pracovného pomeru v nemocniciach.

Ako dodal, po analýze výpovedí, ktorých bolo asi 2 100 a navyše z kľúčových odborov, bolo všetkým zrejmé, že zachovanie zdravotnej starostlivosti po 1. decembri nebude možné.

„Boli sme veľmi prekvapení, že šesť týždňov neprebehli riadne rokovania. Keď sa už zdalo, že dôjde ku kompromisnej dohode, sme najnovším vývojom zdesení,“ zdôraznil Martin Engel na webe Lekárskeho odborového klubu - Zväzu českých lekárov.

Iluzórna pomoc

Namiesto snahy o zlepšenie situácie v zdravotníctve a ocenenie ústupku lekárov v platovej oblasti, sú všetky rokovania s vládou paralyzované.

„Tá chystá neprijateľné silové riešenie - vyhlásenie núdzového stavu. Toto riešenie nemôže uplatňovať nikto zodpovedný, pretože dôjde k pochopiteľnej radikalizácii na strane lekárov a bude hroziť vážne ohrozenie starostlivosti pre tých, ktorí ju budú potrebovať,“ pokračoval.

Tento krok povedie, podľa neho, k ďalšiemu odchodu lekárov zo Slovenska.

„Lekársky odborový klub - Zväz českých lekárov plne stojí za svojimi slovenskými kolegami a verí v ich úspech v boji za zlepšenie slovenského zdravotníctva. Podľa posledných informácií požiadal slovenský predseda vlády svojich kolegov z V4, aby zvážili možnosť pomôcť Slovensku svojimi lekármi.

Vďaka personálnej kríze, ktorá v Českej republike panuje, je takáto pomoc iluzórna. Navyše českí kolegovia nepodrazia svojim slovenským kolegom nohy,“ zhrnul Martin Engel.

 

 

 

01 - Modified: 2023-07-24 12:40:03 - Feat.: - Title: Takmer polovica pediatrov na Slovensku vypovedala ambulantné pohotovostné služby 02 - Modified: 2023-07-13 14:38:04 - Feat.: - Title: Výpovede na detských pohotovostiach: Kraje môžu nariadiť služby všetkým pediatrom a za menej peňazí 03 - Modified: 2023-02-16 17:17:34 - Feat.: - Title: Riaditeľ najväčšej nemocnice: Každý deň je otáznikom, koľko výpovedí nám pristane na stole 04 - Modified: 2022-11-30 16:35:40 - Feat.: - Title: Stihnú dnes lekári stiahnuť výpovede? Tieto nemocnice už priznali, že to postihne pacientov 05 - Modified: 2022-11-25 17:16:05 - Feat.: - Title: Premiér chce s lekárskymi odborármi rokovať aj cez víkend. Slovenská lekárska komora by mohla prísť ako mediátor
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 07:19