Peter Mayer
StoryEditor

Malý pacient s ťažkou vývojovou chybou podstúpil v Bratislave náročnú operáciu, má nádej na normálnu chôdzu

17.11.2022, 11:00
Autor:
TASRTASR

Prvú operáciu podstúpil chlapček vlani v septembri. Tretia operácia ho čaká približne o rok, pôjde o urologickú operáciu.

Chlapček s najťažšou vývojovou chybou uropoetického a gastro-intestinálneho traktu podstúpil v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave druhú operáciu.

Tá umožní rekonštrukciu vnútorných orgánov. Pacient má vďaka operácii v budúcnosti nádej na normálnu chôdzu. TASR o tom informovala hovorkyňa ústavu Dana Kamenická.

"Dve z troch rekonštrukčných operácií má chlapček úspešne za sebou. Samotná operácia trvala šesť hodín a všetko prebehlo v poriadku. To, čo sme chceli dosiahnuť a čo bolo cieľom operácie, sa nám podarilo splniť," priblížil riaditeľ Národného ústavu detských chorôb a operujúci lekár Peter Bartoň.

Operácie

Vysvetlil, že pri diagnóze pacienta dochádza k rozštiepeniu panvového oblúku. "Panva nie je spojená a chlapček by mal v budúcnosti problémy s chôdzou. Nedala by sa uzavrieť brušná stena ani svalstvo brušnej steny a močový mechúr," ozrejmil.

Bolo preto podľa neho potrebné zrealizovať ortopedickú operáciu, pri ktorej sa zlomia krídla panvovej kosti, aby sa mohli priložiť k sebe.

Po operácii musel pacient šesť týždňov ležať externým fixátorom, aby sa panva správne zhojila.

Spojená panva mu má v budúcnosti umožniť normálnu chôdzu aj rekonštrukciu vnútorných orgánov.

"Pooperačný priebeh bol v poriadku," skonštatoval Bartoň.

Prvú operáciu podstúpil chlapček vlani v septembri. Tretia operácia ho čaká približne o rok, pôjde o urologickú operáciu.

"Správne anatomicky zrastená panva umožní rekonštrukciu hrdla močového mechúra, močovej rúry a lekári sa pokúsia aj o rekonštrukciu vonkajších genitálií," dodala hovorkyňa.

01 - Modified: 2023-09-13 05:00:00 - Feat.: - Title: Národný ústav detských chorôb spúšťa aplikáciu, ktorá má významne pomôcť rodičom i lekárom 02 - Modified: 2023-08-15 05:00:00 - Feat.: - Title: Časté sú úrazy detí po užití leptavých látok 03 - Modified: 2023-07-28 07:00:00 - Feat.: - Title: Psychiatričky NÚDCH Bratislava: Už počas pandémie sme videli zmenu štruktúry diagnóz 04 - Modified: 2023-07-21 05:00:00 - Feat.: - Title: Nadmerná expozícia UV žiareniu zvyšuje riziko kožných nádorov, upozorňuje lekárka 05 - Modified: 2023-07-13 13:52:57 - Feat.: - Title: Národný ústav detských chorôb požiada o príspevok z plánu obnovy na vznik paliatívneho oddelenia
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 04:20