StoryEditor

Európania majú gény štíhlosti. Objav má pomôcť pochopiť obezitu

10.11.2022, 07:00
Autor:
redred

Asi 60 percent Európanov má gény štíhlosti. Vedci teraz skúmajú, aký silný je ich vplyv.

Európania sú nadmerne často vybavení genetickou zmenou, ktorá je spojená so štíhlou postavou a menším objemom tuku.

Ako informovala Česká televízia ČT24, upozorňuje na to nová štúdia, s ktorou prišli španielski vedci.

Ako veľmi ovplyvňujú gény našu telesnú hmotnosť? Podľa štúdií, ktoré v posledných rokoch analyzovali genóm desiatok tisíc ľudí, je tento vplyv u bežnej populácie asi dvadsať percent.

„Životný štýl, ako sú stravovacie návyky a pohyb, má zásadný vplyv, ale vplyv majú aj niektoré genetické faktory,“ citovala ČT24 Nereu Deleyto-Seldasovú zo španielskeho Národného centra pre výskum rakoviny (CNIO), ktorá výskum viedla.

Nový variant

Doteraz sa podarilo objaviť a popísať asi stovku genetických variantov, ktoré mierne zvyšujú pravdepodobnosť vysokého indexu telesnej hmotnosti (BMI), teda bežného ukazovateľa nadváhy alebo obezity.

Španielski vedci teraz popísali nový variant, ktorý je naopak spojený so štíhlosťou. Ich štúdiu odpublikoval aj odborný časopis Genome Biology.

Podľa Českej televízie, obvyklé varianty génu nijako viditeľne organizmus smerom k štíhlosti ani obezite nemenia, novo popísaný variant to však robí.

„Ovplyvňuje totiž množstvo tuku, ktoré telo ukladá. Autori novej štúdie dokazujú, že je obzvlášť rozšírená práve v Európe. Odhaduje sa, že sa vyskytuje u takmer 60 percent európskej populácie,“ napísala ČT24 na svojej stránke.

Podľa autorov „je toto zistenie ďalším krokom vpred v pochopení genetických zložiek obezity“. Veria, že tento objav by mohol pomôcť vo vývoji a aplikáciách stratégií v prevencii i liečbe obezity.

Priebeh štúdie

Vedci v tejto štúdii získali od 790 zdravých dobrovoľníkov genetický materiál a ich osobné údaje, ako sú okrem iného hmotnosť, BMI, celkový a viscerálny tuk, svalová hmota, obvod pása a bokov.

Potom analyzovali možné súvislosti týchto parametrov so 48 špecifickými genetickými variantmi, vybranými pre ich možný funkčný význam. Zistili „významnú koreláciu medzi jedným z týchto variantov v géne FNIP2 a mnohými z týchto parametrov súvisiacich s obezitou,“ popísala Česká televízia štúdiu španielskych vedcov.

Výskumníci následne sledovali vplyv tohto variantu na myšiach, ktoré boli predtým geneticky modifikované tak, aby sa u nich aktivoval práve tento variant.

Zistenia

„Zistili sme, že myši s týmto variantom, ktorá je u ľudí spojená so štíhlou postavou, majú o 10 až 15 percent menej tuku ako ich náprotivky, ktoré ju nenesú,“ vysvetlili.

U ľudí nemožno však vplyv tohto variantu izolovať od ďalších genetických a environmentálnych premenných, ktoré ovplyvňujú postavu, preto nemožno presne odhadnúť silu jej účinku.

Avšak vzhľadom na to, že vplyv genetiky na obezitu nepresahuje dvadsať percent, je vplyv štúdie identifikovanej varianty relatívne malý.

Z tohto dôvodu vedci používajú termíny ako predispozícia alebo tendencia. „Vôbec nejde o to, že by sa ľudia s týmto genetickým variantom mohli prejedať bez toho, aby pribrali,“ varovali vedci.

Podľa ČT24, význam zistenej varianty spočíva v tom, že je spojená s biochemickou signálnou dráhou, ktorá bunke hovorí, aké živiny má k dispozícii. Prečo ale táto malá genetická zmena ovplyvňuje tendenciu byť štíhly, je ešte potrebné preskúmať.

 

 

01 - Modified: 2024-03-15 10:39:14 - Feat.: - Title: Svetový deň obezity: Obezita ohrozuje pečeň rovnako ako alkohol, dôležitá je prevencia 02 - Modified: 2024-01-26 09:40:54 - Feat.: - Title: Zmena životného štýlu nestačí 03 - Modified: 2023-12-12 13:47:58 - Feat.: - Title: Odborník na pediatrickú diabetológiu Repko: Obezita v detskom veku je novodobou pandémiou 04 - Modified: 2023-10-03 05:00:00 - Feat.: - Title: Holandskí výskumníci našli prepojenie medzi obezitou a úmrtiami na koronavírus 05 - Modified: 2023-09-28 05:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom s obezitou má pomôcť nová telefonická linka
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 07:41