StoryEditor

Pre energetickú krízu hrozí pacientom akútna nedostupnosť liekov, upozorňujú výrobcovia generík

31.10.2022, 07:00
Autor:
redred

Riešenie inflačnej a energetickej krízy zo strany vlády by mohlo zabrániť nedostupnosti liekov na slovenskom trhu, myslia si členovia Asociácie pre generické a biosimilárne lieky.

Na Slovensku máme jednu z najprísnejších cenových politík na úhradu generických a biosimilárnych liekov, ktorá vedie k nedostatku liekov na našom trhu.

Upozornili výrobcovia generických a biosimilárnych liekov združení v Asociácii pre generické a biosimilárne lieky (GENAS).

„Cenová úroveň úhrad týchto liekov z verejného zdravotného poistenia, tvorená priemerom troch najnižších cien v Európe, ako aj legislatívnymi podmienkami pre zotrvanie na našom trhu, spolu so súčasnou vysokou infláciou spôsobujú problémy na strane výrobcov generických a biosimilárnych liekov,“ vysvetlili zástupcovia GENAS vo svojom stanovisku.

Nie sme sebestační

Asociácia deklaruje problémy s vysokými cenami energií a infláciou v Európe, ktoré sa premietajú aj do zvýšenia reálnych nákladov na výrobu liekov dovážaných na náš trh.

„Slovensko nie je sebestačnou krajinou vo výrobe liekov, sme odkázaní takmer výlučne na výrobu mimo SR,“ spresnila.

GENAS taktiež objasnil, že materské firmy už vyčerpali interné možnosti úspor a zvýšenie cien generických a biosimilárnych liekov je nevyhnutnosťou, ktorú však na Slovensku nemajú možnosť aplikovať.

„Slovenské pobočky zahraničných výrobcov vyvíjajú veľké úsilie pre zabezpečenie pravidelných dodávok generických a biosimilárnych liekov pre našich pacientov,“ pokračovali členovia GENAS vo svojom stanovisku.

Spoločné riešenie

Riešenie inflačnej a energetickej krízy zo strany vlády by mohlo, podľa nich, zabrániť nedostupnosti liekov na slovenskom trhu.

„Ak sa nepodarí nájsť spoločné riešenie, slovenským pacientom hrozí akútna nedostupnosť liekov, ktorá už začína byť citeľná v lekárňach,“ varovali členovia GENAS.

Ako zhrnuli, vzhľadom na vzniknutú ekonomickú situáciu je opodstatnené celkové dofinancovanie rezortu zdravotníctva a nastaviť efektívne mechanizmy kontroly.

„Ak chceme zachovať súčasnú dostupnosť generík a biosimilárov, je potrebné zaviesť legislatívne opatrenia umožňujúce opodstatnené navýšenie cien liekov hradených z verejného zdravotného poistenia, zohľadňujúci rast nielen energií, výrobných nákladov na vstupné suroviny a obalové materiály, transportné náklady, ale aj infláciu. Viaceré krajiny v rámci EÚ už ponúkli opatrenie na zmiernenie dopadov krízy,“ uzavrela prezidentka GENAS MUDr. Terézia Szádocka, MPH.

01 - Modified: 2022-09-25 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Farmaceuti dokážu odbremeniť aj lekárov. Ich potenciál je u nás prehliadaný, upozorňuje Slovenská lekárnická komora 02 - Modified: 2022-06-15 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ich význam sa prehliada. Pritom dokážu zachrániť život, keď je liek nedostupný 03 - Modified: 2022-06-09 13:45:25 - Feat.: 0 - Title: Na slovenský trh sa prestalo vlani dodávať viac ako dvesto liekov 04 - Modified: 2022-05-19 12:04:44 - Feat.: 0 - Title: Prezident lekárnickej komory: Farmácia vo vyspelom svete nie je o predávaní doplnkov výživy
01 - Modified: 2023-07-26 08:01:18 - Feat.: - Title: Liečba v zahraničí (1. časť) – nielen v lete alebo na dovolenke. Môžem si vyzdvihnúť liek v inom štáte Európskej únie? 02 - Modified: 2023-01-26 06:00:00 - Feat.: - Title: Vývoz liekov do zahraničia spôsobuje problémy aj napriek prísnej legislatíve 03 - Modified: 2021-10-12 15:53:59 - Feat.: - Title: INEKO: V liekovej politike by sme mohli ušetriť štyridsať miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
02. október 2024 15:11