Ondrej Sukeľ, SLeK
StoryEditor

Farmaceuti dokážu odbremeniť aj lekárov. Ich potenciál je u nás prehliadaný, upozorňuje Slovenská lekárnická komora

25.09.2022, 07:00
Autor:
redred

Dnes (25. septembra) si pripomíname Svetový deň farmaceutov.

Slovenská lekárnická komora (SLeK) pripomenula, že Slovensko stále patrí medzi krajiny, kde  sú kompetencie a kvalifikácia farmaceutov prehliadané a nevyužívané.

Globálna iniciatíva Medzinárodnej farmaceutickej federácie (FIP) taktiež poukázala na rozsiahlu odbornosť lekárnikov a ich kompetencie v rámci zdravotného systému.

K iniciatíve medzinárodnej organizácie sa na Slovensku každoročne pripája aj Slovenská lekárnická komora (SLeK).

V tomto roku chce, v súlade s  Programovým vyhlásením vlády, upriamiť pozornosť na zdôraznenie kompetencií a postavenia farmaceuta v systéme zdravotnej starostlivosti.

Pomoc pre našich lekárov

„Keď sa pozrieme na okolité krajiny, nájdeme mnoho príkladov ako farmaceuti dopĺňajú vyťažených lekárov a zlepšujú tým dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

Existuje široké pole oblastí, kde by sme mohli dopĺňať zdravotnú starostlivosť o pacienta a pomôcť tak systémovými zmenami odľahčiť nápor na lekárov a sestry, ktorých je akútny nedostatok. Vzdelanie a schopnosti na to máme.  Lekárne sú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti tak, ako to definuje zákon,“ uviedol prezident  Slovenskej lekárnickej komory PharmDr. Ondrej Sukeľ.

image

Prezident lekárnickej komory: Farmácia vo vyspelom svete nie je o predávaní doplnkov výživy

Vo verejných lekárňach majú podľa Ondreja Sukeľa farmaceuti prístup do online zdravotnej karty pacientov, kde môžu vidieť ich liekovú anamnézu, ale i záznamy z nemocnice a konzultovať s pacientmi lieky, ktoré užívajú, či v konkrétnych prípadoch dokonca vydať lieky viazané na predpis lekára.

„Avšak na to, aby zdravotnú starostlivosť aj reálne poskytovali, je potrebná vôľa a súčinnosť zodpovedných inštitúcií,“ objasnil.

Situácia v zahraničí

Ako spresnil Ondrej Sukeľ, napríklad vo Švajčiarsku sú súčasťou skríningových programov na záchyt rakoviny hrubého čreva a konečníka. Poskytujú testy na okultné krvácanie, vyhodnocujú ich a odporúčajú ďalšie vyšetrenia v prípade pozitívneho výsledku.

„Farmaceuti v anglickom modeli zohrávajú stále dôležitejšiu úlohu v manažmente liečby chronických stavov. Sú dôležitou súčasťou zdravotníckej starostlivosti a v istých smeroch dokážu odbremeniť vyťažených lekárov,“ dodal.

V Portugalsku počas pandémie vykonali verejné  lekárne viac ako dvanásť miliónov testov na COVID-19.

„Zahraničné skúsenosti z dlhodobého hľadiska tiež jednoznačne hovoria v prospech zavedenia očkovania do lekární. V 36 krajinách sveta (a minimálne v 17 krajinách Európy) je možnosť očkovania rozšírená do pôsobností farmaceutov,“ pokračoval prezident lekárnickej komory.

image

Lekárnici v Nemecku budú očkovať proti chrípke. Aká je situácia u nás?

Zdôraznil, že v krajinách s legislatívou, ktorá umožňuje očkovanie v lekárňach významne rastie zaočkovanosť populácie.

„Verejné lekárne dokážu zlepšiť dostupnosť očkovania najmä vzhľadom na ich fyzickú dostupnosť, prevádzkový čas a schopnosť prispôsobiť sa miestnym potrebám obyvateľov,“ vysvetlil Ondrej Sukeľ.

Nevyužitý potenciál

Podľa Ondreja Sukeľa, odborný potenciál farmaceutov významne presahuje jeho súčasné zaradenie v slovenskom zdravotnom systéme zamerané hlavne na zaobstarávanie, prípravu a výdaj liekov či zdravotníckych pomôcok.

„Odborná príprava farmaceutov je upravená jednotnou európskou legislatívou – vysokoškolský diplom slovenského farmaceuta tak umožňuje výkon odborných kompetencií v ktorejkoľvek krajine Európskej únie,“ zdôraznil Ondrej Sukeľ.

Vymenoval, že v mnohých štátoch Európskej únie dnes aj slovenskí farmaceuti prirodzene realizujú svoje  kompetencie v prevencii a skorom záchyte ochorení, v riešení základných klinických problémov, sú  súčasťou dlhodobej starostlivosti o starých ľudí, súčasťou programov edukácie chronických pacientov ako diabetikov, astmatikov, hypertonikov, zabezpečujú mnohé skríningové vyšetrenia a diagnostické testy  a očkujú proti viacerým infekčným ochoreniam, vrátane COVID-19.

„Farmaceuti majú dôležitú úlohu aj v manažmente farmakoterapie, či v zabezpečení dostupnosti liekov, a to nielen faktickej, ale aj cenovej. Literatúra poukazuje na to, že pri cenovej nedostupnosti liekov je v stredno – a nízkopríjmových skupinách obyvateľstva 40 až 50 percentné riziko neužívania predpísaných liekov,“ zhrnul Ondrej Sukeľ.

 

01 - Modified: 2022-09-24 17:22:22 - Feat.: 0 - Title: Lekárnici v Nemecku budú očkovať proti chrípke. Aká je situácia u nás? 02 - Modified: 2022-05-19 12:04:44 - Feat.: 0 - Title: Prezident lekárnickej komory: Farmácia vo vyspelom svete nie je o predávaní doplnkov výživy
01 - Modified: 2024-04-17 06:54:23 - Feat.: - Title: Šéf lekárnikov: Nie sme iba podávači krabičiek, EÚ smeruje k jednotnej cene liekov 02 - Modified: 2023-11-28 13:52:18 - Feat.: - Title: Komora: Prví farmaceuti by mohli očkovať proti chrípke 03 - Modified: 2023-07-22 07:00:00 - Feat.: - Title: Prezident lekárnickej komory k reexportu liekov: Sú lekárne, kam živý pacient nevstúpi 04 - Modified: 2023-05-25 16:07:35 - Feat.: - Title: Nedostatok liekov riešia pacienti rôzne. Zháňajú ich v zahraničí alebo ich prestanú užívať 05 - Modified: 2023-05-02 07:04:48 - Feat.: - Title: Očkovanie v lekárňach je na poslancoch. Odborníci na návrhu pracovali roky
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
22. apríl 2024 11:51