Getty Images/iStockphoto
StoryEditor

Trnavský kraj má nové pracovisko pre pacientov s ťažkým priebehom infekčných a prenosných ochorení

26.10.2022, 07:00
Autor:
TASRTASR

Klinika infektológie v trnavskej nemocnici čakala na svoju jednotku intenzívnej starostlivosti štyri desaťročia.

Predseda vlády SR Eduard Heger spolu s riaditeľom Fakultnej nemocnice (FN) Trnava Vladislavom Šrojtom v utorok (25. októbra) slávnostne otvorili novú jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS) kliniky infektológie.

Ide o vôbec prvé takéto pracovisko pre pacientov v Trnavskom kraji s ťažkým priebehom infekčných a prenosných ochorení.

Prebudovanie priestorov v sto rokov starej budove trvalo podľa Šrojtu desať mesiacov a vyžiadalo si náklad 600 000 eur s DPH.

Premiér ocenil, že JIS nemocnica budovala z vlastných prostriedkov, ktoré sa jej podarilo získať reštrukturalizáciou nákladovej stránky.

Nový trakt

Fakultná nemocnica Trnava je podľa neho "príkladom reforiem, investícií a dobrého manažmentu". Úplne nový trakt zriadili v pôvodných priestoroch kliniky.

Sú v ňom vybudované štyri izolované boxy JIS, kde možno hospitalizovať naraz päť pacientov. Boxy sú vybavené modernou technológiou, pri každom lôžku sú rozvody medicínskych plynov.

Lôžka sú monitorované zo stanoviska sestier, inštalovaná je špeciálna vzduchotechnika.

Fakultná nemocnica doteraz takéto pracovisko nemala, v čase pandémie musela ťažké stavy s ochorením COVID-19 riešiť na iných oddeleniach JIS v rámci fakultnej nemocnice.

Ako spomenula bývalá prednostka kliniky Anna Strehárová, o potrebe jednotky intenzívnej starostlivosti na infektológii sa pritom začalo hovoriť už pred štyrmi desaťročiami, no žiadne z doterajších vedení nemocnice sa k tomuto kroku neodhodlalo.

"Vieme tu liečiť pacientov nielen s ťažkým priebehom infekcie SARS-CoV-2, ale aj pacientov s inými infekčnými ochoreniami, ktorých klinický stav si vyžaduje intenzívnu starostlivosť, ako napríklad hnisavé zápaly mozgových blán, septické stavy a podobne," uviedla primárka kliniky Mária Soľavová.

Investície

Fakultná nemocnica v poslednom čase investovala a plánuje investovať do modernizácie jednotlivých kliník a oddelení, zároveň však čaká, či z plánu obnovy a odolnosti získa prostriedky na výstavbu novej nemocnice v monobloku, kde by sa všetky pracoviská centralizovali.

Podľa riaditeľa obnovu nezastavia, keďže aj pri získaní prostriedkov na výstavbu by nová nemocnica mohla byť aktuálna zhruba do desiatich rokov.

"Nemôžeme predsa za ten čas stopnúť rozvoj našej nemocnice," uviedol. V prípade výstavby nového objektu by súčasné budovy vedela Fakultná nemocnica Trnava podľa Šrojtu  poskytnúť mestu či kraju napríklad na ambulantnú starostlivosť a podobne.

Premiér pripomenul, že vláda v pláne obnovy vyčlenila na zdravotníctvo 1,5 miliardy eur ako jednu zo svojich priorít.

"Aj toto oddelenie v Trnave je príkladom, ako chceme dopriať pacientom kvalitnú starostlivosť," uviedol.

01 - Modified: 2023-10-18 10:00:00 - Feat.: - Title: Top lekár v gynekológii a pôrodníctve: Gynekológia? Je rýchla, akčná a náročná 02 - Modified: 2023-08-22 05:00:00 - Feat.: - Title: Najväčšie nemocnice na západnom Slovensku chcú lepšie spolupracovať 03 - Modified: 2023-05-11 14:19:28 - Feat.: - Title: Podpísali zmluvu na projekt novej Fakultnej nemocnice Trnava 04 - Modified: 2023-01-19 17:04:39 - Feat.: - Title: Rázsochy majú zatiaľ len štúdiu, v Martine už hľadajú stavbárov 05 - Modified: 2022-11-25 15:30:59 - Feat.: - Title: Nemocnice už rušia od decembra plánované operácie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 02:31