StoryEditor

Už sa možno prihlásiť na očkovanie vakcínami adaptovanými na omikron

20.09.2022, 14:51
Autor:
redred

Počas prvého týždňa sa bude očkovať prostredníctvom registrácie v pätnástich očkovacích centrách (v dvanástich vakcínou Comirnaty-Pfizer a v troch vakcínou Spikevax-Moderna).

Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI) spúšťa registráciu na očkovanie vakcínami proti Covid-19, adaptovanými na variant Omikron.

Informovali o tom z komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva.

Tieto vakcíny je možné podať iba ako posilňujúce (tzv. booster) dávky.

Podľa rezortu zdravotníctva, sa záujemcovia o očkovanie adaptovanými vakcínami môžu zaregistrovať cez stránku korona.gov.sk. Do konca týždňa im budú pridelené termíny podľa dostupných kapacít postupne sa otvárajúcich očkovacích centier.

Nové vakcíny

„Nové omikronové vakcíny nemôžu byť podané ako prvé dávky. Vakcíny sú určené len pre posilňujúce (booster) dávky, to znamená že je možné ich podať iba osobám, ktoré už absolvovali základné očkovanie pôvodnými vakcínami proti Covid-19,“ spresnili z komunikačného odboru.

Počas prvého týždňa sa bude očkovať  prostredníctvom registrácie v pätnástich očkovacích centrách (v dvanástich vakcínou Comirnaty-Pfizer a v troch vakcínou Spikevax-Moderna).

Očkovanie omikronovou vakcínou Comirnaty od spoločností Pfizer-BioNTech bude prebiehať vo vakcinačných centrách (najmä v nemocniciach), a tiež aj v ambulanciách lekárov v sieti všeobecných lekárov pre dospelých a všeobecných lekárov pre deti a dorast.

Zapájanie centier

Podľa rezortu zdravotníctva, aktuálne prebieha proces zazmluvňovania príslušných subjektov, a teda vakcinačné centrá budú do očkovania zapájané postupne.

Na začiatku septembra schválila Európska lieková agentúra (EMA) upravené verzie pôvodných vakcín proti ochoreniu Covid-19 od spoločností Pfizer-BioNTech a Moderna, aby zabezpečili lepšiu ochranu proti aktuálne dominantnému variantu omikron.

Vakcíny sú určené pre zdravú populáciu, ako aj pre rizikové skupiny. Tieto vakcíny je možné podať (kombinovať) po predošlej dávke akejkoľvek vakcíny proti COVID-19 dostupnej v SR vrátane vakcín Vaxzevria (AstraZeneca), JCOVDEN (Janssen) alebo Sputnik V.

Adaptované vakcíny môžu byť podané ako prvé alebo druhé posilňujúce dávky:

* osobám starším ako 12 rokov

* najskôr o 3 mesiace po podaní poslednej dávky

* osobám, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 je možné podať posilňujúcu dávku adaptovanej vakcíny najskôr po 3 mesiacoch od prekonania ochorenia

 

01 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 02 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií 03 - Modified: 2023-11-28 13:52:18 - Feat.: - Title: Komora: Prví farmaceuti by mohli očkovať proti chrípke 04 - Modified: 2023-05-09 05:54:30 - Feat.: - Title: Pediatri na Slovensku zaočkovali viac ako 1600 detí, ktoré ušli pred vojnou z Ukrajiny 05 - Modified: 2023-03-27 05:42:11 - Feat.: - Title: Rastie počet detí s hepatitídou typu A, situácia je nateraz stabilná
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 18:17