Anna Shvets Pexels
StoryEditor

Detskí ortopédi z Brna zaviedli unikátnu metódu rekonštrukcie dolnej končatiny s vrodenou chybou predkolenia

12.08.2022, 07:00
Autor:
redred
  • Pacienti boli doteraz liečení rôznymi operačnými postupmi, ktoré dávajú celosvetovo úspešnosť asi do 50%.
  • Malí pacienti prekonali počas detstva 8 až 12 operačných zákrokov a nezriedka situácia končila amputáciou alebo úplne nefunkčnou končatinou.

Lekári detskej ortopédie Fakultnej nemocnice Brno zaviedli v Českej republike revolučnú metódu rekonštrukcie dolnej končatiny u detských pacientov s vrodeným pakĺbom kostí predkolenia.

Informovala o tom nemocnica na svojej stránke.

„Vrodený pakĺb predkolenia je veľmi zriedkavé ochorenie dolnej končatiny. V Česku sa rodia jeden až traja pacienti ročne. Táto diagnóza je často spojená s neurofibromatózou typu I,“ spresnila brnianska nemocnica na svojom webe.

Ako pokračovala brnianska fakultná nemocnica, ochorenie postihuje vždy iba jednu končatinu.

Vysoké riziko refraktúry

Dieťa sa rodí, buď už so zlomenou holennou kosťou, alebo s deformitou a k zlomenine dochádza až po narodení, často ešte v prvom roku života. Pokiaľ sa raz holenná kosť zlomí, konzervatívne zahojenie je prakticky nemožné.

„Pacienti boli doteraz liečení rôznymi operačnými postupmi, ktoré dávajú celosvetovo úspešnosť asi do 50%. V prípade zahojenia holennej kosti je naďalej vysoké riziko refraktúry (opätovného zlomenia kosti),“ objasnila nemocnica na svojej stránke.

Títo pacienti prekonali, podľa chirurgov nemocnice, počas detstva 8 až 12 operačných zákrokov a nezriedka situácia končila amputáciou alebo úplne nefunkčnou končatinou.

Metóda Cross union

Navyše väčšinu predchádzajúcich operačných metód bolo možné uskutočniť až po treťom či štvrtom roku veku dieťaťa. Dovtedy deti neboli často schopné samostatnej chôdze.

„Metódu Cross union (X-union) sme zaviedli v roku 2020 po opakovaných návštevách pracovísk v Spojených štátoch, kde ju vyvinuli a použili prvýkrát. Metóda je revolučná z viacerých dôvodov, možno ju použiť už od 18 mesiacov veku, pričom veková limitácia je daná technickou uskutočniteľnosťou fixácie kosti, holenná kosť má v tomto veku často hrúbku iba 4 mm.

Skorou operáciou sa predchádza sekundárnym zmenám na končatine, ako je obmedzenie pohybu v päte, progresia rozdielu dĺžok končatín a ďalších. Všetky tieto zmeny následne zhoršujú budúcu funkciu končatiny. Navyše sa deti vracajú oveľa skôr do bežného života, čo pomáha zlepšeniu ich sociálneho začlenenia,“ vysvetlil na stránke nemocnice MUDr. Karel Urbášek, Ph.D chirurg detskej ortopédie Kliniky detskej chirurgie, ortopédie a traumatológie FN Brno.

Zhrnul, že v súčasnosti ide o najmodernejšiu a najnádejnejšiu metódu liečby kongenitálneho pakĺbu predkolenia.

„Túto metódu používa celosvetovo iba niekoľko málo pracovísk. Doteraz sme úspešne odoperovali desať pacientov, najmladšieho z nich už pred druhým rokom veku.

U všetkých pacientov bolo dosiahnuté primárne zahojenie v priebehu šiestich týždňov a deti mohli začať samostatnú chôdzu. Zatiaľ sme nezaznamenali žiadnu vážnejšiu komplikáciu,“ uzavrel Karel Urbášek.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 12:23