UNLP Košice
StoryEditor

Stomatologická klinika košickej univerzitnej nemocnice má novú modernú techniku. Výrazne uľahčuje zákroky

10.08.2022, 07:00
Autor:
redred

Kreslá pre stomatochirurgiu stáli takmer 35 000 eur. V septembri by mal na klinike pribudnúť pre pacientov aj nový röntgen.

Ambulancie I. stomatologickej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach sa postupne modernizujú.

Pacientov už usadia do najmodernejších stomatochirurgických kresiel. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

„Pribudli nám na klinike dve špičkové stomatochirurgické zubnolekárske súpravy. To znamená, že všetko je už plne prispôsobené na prácu s krvou a na prácu s chirurgickým pacientom. Zariadenie má spínač, ktorý sa ovláda nohou, vieme teda prepínať každú jednu funkciu, ktorá existuje na stroji. Sú tu násadce a elektromotory špeciálne pre chirurgické zákroky,“ opísala primárka I. stomatologickej kliniky MUDr. Lívia Sladká, PhD., MPH.

Aj pre lekára ľaváka

Nové kreslá sú podľa nej výborne polohovateľné a prepojené s umývadlom pre pacienta. To je navyše, rovnako ako stolík pre sestru, odnímateľné.

„Dajú sa umiestniť do takej vzdialenosti od kresla, aby sestra, prípadne študent medicíny mohli bezprostredne stáť pri pacientovi. Zaujímavosťou je, že s týmto kreslom môže pracovať aj lekár, ktorý má dominantnú ľavú ruku,“ vysvetlila MUDr. Sladká.

Pacienti prijímajú novinky veľmi pozitívne. „Máme chronického pacienta, o ktorého sa staráme už rok. Keď videl našu novinku, okamžite sa potešil, aj sme mu povedali, že je prvým pacientom v novom zubárskom kresle,“ zhrnula primárka Sladká.

Denne poskytne na špičkovom stomatochirurgickom kresle zdravotnú starostlivosť 10 až 20 pacientom, vrátane najnáročnejších zákrokov. Nové moderné technológie, ktoré im teda výrazne uľahčujú prácu.  

Ďalšie novinky budú v septembri

Obslužnosť pacienta môže teraz robiť aj setra, predtým sa to dalo iba zo strany lekára. „Sestra si tak chráni aj svoje zdravie. Pri stomatochirurgickom zákroku neraz stojíme a držíme nástroje aj hodinu, teraz si to vieme prispôsobiť tak, aby to bolo komfortné pre pacienta, ale pohodlnejšie aj pre nás,“ spresnila vedúca sestra kliniky Mgr. Natália Bradáčová.

Ako spresnila Monika Krišková, kreslá pre stomatochirurgiu stáli takmer 35 000 eur s DPH.

V septembri by mal na klinike pribudnúť pre pacientov aj nový röntgen a tiež bude dokončený pohodlný bezbariérový prístup na detskú zubnú ambulanciu na 6. poschodí polikliniky na Tr. SNP.

„Na klinike pribudne o chvíľu aj siedma ambulancia, ktorá bude slúžiť ako prijímacia pre pacientov, kde sa zrealizuje prvé vstupné vyšetrenie. Následne už pacientovi odporučia ošetrenie, ktoré je potrebné pre jeho zdravotný stav,“ dodala.

Podľa nej, zdravotnú starostlivosť poskytujú na I. stomatologickej klinike na Tr. SNP  900 až 1000 pacientom mesačne.

 

 

 

 

01 - Modified: 2024-03-04 13:00:39 - Feat.: - Title: Artroskopia čeľustného kĺbu. Unikátna novinka v UNLP Košice 02 - Modified: 2023-09-12 05:00:00 - Feat.: - Title: Ľudia majú zárodok tretej súpravy zubov, medicína im môže pomôcť vyrásť 03 - Modified: 2023-07-31 13:37:39 - Feat.: - Title: Mestu Dudince chýbajú viacerí lekári, získať však chce stomatológa 04 - Modified: 2023-08-17 10:00:00 - Feat.: - Title: Stomatológ: Prečo nemáme zmluvy so zdravotnými poisťovňami? Sú byrokraticky veľmi náročné 05 - Modified: 2022-12-02 06:00:00 - Feat.: - Title: Na preventívnu prehliadku u zubára zostáva už len pár týždňov. Čo sa kontroluje?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
21. apríl 2024 22:52