StoryEditor

Je stále častejšie sa vyskytujúcim zdravotným problémom. Môže postihnúť obe oči

30.07.2022, 09:00
Autor:
redred

Keď oči produkujú príliš málo sĺz alebo sa slzy odparujú príliš rýchlo, dochádza k suchému oku. Tento stav môže postihnúť jedno alebo obe oči.

Diagnóza suchého oka môže byť mierna až závažná. Mierne prípady môžu pozitívne reagovať na voľnopredajnú liečbu, zatiaľ čo závažnejšie prípady môžu vyžadovať už lieky na predpis.

V zriedkavých prípadoch môže pacient vyžadovať chirurgický zákrok na liečbu určitých príčin suchého oka. Zmeny životného štýlu môžu tiež pomôcť pri liečbe a zvládaní tohto nežiadúceho stavu.

Informovala o tom Nemocnica AGEL Levice na svojej stránke.

Ako spresnila, syndróm suchého oka patrí k stále častejšie sa vyskytujúcim zdravotným problémom s rôznym stupňom závažnosti.

„K suchému oku dochádza, keď oči produkujú príliš málo sĺz alebo sa slzy odparujú príliš rýchlo. Tento stav môže postihnúť jedno alebo obe oči,“ uviedla nemocnica na svojom webe.

Príznaky

Medzi možné príznaky patrí bolesť očí alebo nepríjemný pocit, rozmazané videnie a zvýšená citlivosť na svetlo.

 „Syndróm suchého oka môže spôsobiť celý rad príznakov vrátane začervenania alebo bolestivosti očí, nadmerné slzenie, pocit štípania či pálenia v očiach, pocit piesku v očiach, vláknitý hlien v očiach alebo okolo nich, citlivosť očí na dym alebo vietor, citlivosť na svetlo, rozmazané videnie, a to najmä ku koncu dňa.

Môže spôsobiť tiež dvojité videnie, únavu očí po prečítaní, a to aj na krátky čas, ťažkosti udržať oči otvorené, nepohodlie pri nosení kontaktných šošoviek, zlepovanie očných viečok pri prebudení. Niektorí ľudia pociťujú intenzívnu bolesť očí, ktorá môže viesť k úzkosti a ťažkostiam s každodenným fungovaním,“ vysvetlila lekárka Oftalmologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice Halina Turjanica.

Upozornila, že zdravé oči sú stále pokryté „slzným filmom“, čo je tekutá membrána, ktorá umožňuje jasné videnie a zabraňuje vysychaniu očí. Za produkciu sĺz sú zodpovedné slzné žľazy.

Oftalmologickú ambulanciu levickej nemocnice navštívi až 70 percent pacientov trpiacich na syndróm suchého oka.

Príčiny

Podľa Haliny Turjanica sú hlavnými príčinami suchého oka nedostatočná tvorba sĺz a nerovnováha v zmesi sĺz, ktorá spôsobuje ich príliš rýchle vyparovanie.

Slzný film pozostáva z troch vrstiev, a to z oleja, vody a hlienu. Problémy s ktorýmkoľvek z nich môžu viesť k príznakom suchého oka.

„Vrchná vrstva slznej zmesi pozostáva z oleja, ktorý pochádza z meibomských žliaz na okrajoch očných viečok. Oleje pomáhajú vyhladiť povrch slz a spomaľujú rýchlosť odparovania sĺz. Chybné hladiny oleja môžu spôsobiť príliš rýchle vyparovanie sĺz. Určité stavy môžu zablokovať meibomské žľazy, prerušiť produkciu oleja a zvýšiť pravdepodobnosť suchých očí.

Príklady zahŕňajú zápalové ochorenie očných viečok blefaritídu a zápalové ochorenie kože rosacea. Stredná vrstva slznej zmesi je najhrubšia a pozostáva z vody a soli zo slzných alebo „slzných“ žliaz,“ doplnila odborníčka.

Rizikové faktory

Voda a soli pomáhajú očisťovať oči odplavovaním čiastočiek a dráždivých látok. ,,Problémy so strednou vrstvou môžu viesť k nestabilite slzného filmu. Ak je vrstva vody príliš tenká, vrstvy oleja a hlienu sa môžu navzájom dotýkať, čo má za následok vláknitý výtok, ktorý je charakteristický pre suché oči.

Vnútorná vrstva sa skladá z hlienu, ktorý umožňuje slzám rovnomerne sa šíriť po očiach. Problémy s vnútornou vrstvou môžu viesť k suchým škvrnám na rohovke, čo je priehľadná membrána, ktorá sa nachádza pred dúhovkou a zrenicou oka,“ objasnila Halina Turjanica.

Vo veku 50 rokov sa podľa nej produkcia sĺz znižuje. Keď produkcia sĺz klesne do určitého bodu, oči môžu byť suché a ľahko sa podráždia a zapália.

Toto je bežnejšie u žien, najmä po menopauze. Existujú faktory, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku suchých očí, ako napríklad problémy s očnými viečkami, iné zdravotné ťažkosti a faktory prostredia.

Prevencia

  • pravidelné žmurkanie pri čítaní alebo pri dlhšom pozeraní na obrazovku počítača
  • nosenie slnečných okuliarov s obopínajúcim rámom vonku na ochranu pred klimatickými príčinami suchého oka
  • vyhýbanie sa suchému vonkajšiemu prostrediu
  • používanie zvlhčovača na zvýšenie vnútornej vlhkosti
  • v práci a doma pitie dostatočného množstva vody, aby sa predišlo dehydratácii, respektíve požiadať lekára o radu o doplnkoch na liečbu suchého oka

Zdroj: Nemocnica AGEL Levice

 

01 - Modified: 2024-01-12 12:50:02 - Feat.: - Title: Výmenu ramenného kĺbu robia aj odborníci v levickej nemocnici 02 - Modified: 2023-11-30 09:16:54 - Feat.: - Title: Operácie očí naživo. Budú ich vysielať z bratislavskej nemocnice 03 - Modified: 2023-11-22 09:44:26 - Feat.: - Title: Oftalmologička Majtánová: Každý polrok vieme priniesť pre pacienta nový benefit v riešení ochorení oka 04 - Modified: 2023-11-28 11:18:41 - Feat.: - Title: Americkí lekári vykonali prvú transplantáciu životaschopného oka 05 - Modified: 2023-08-19 05:55:00 - Feat.: - Title: Košická nemocnica má najmodernejší očný operačný mikroskop. Za jedno dopoludnie ním dokáže operovať viac ako 10 pacientov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 17:07