ambulancia, lekár, doktor, pacient, vyšetrenie, diagnóza, cukrovkaShutterstock
StoryEditor

Národné centrum zdravotníckych informácií ruší papierové výmenné lístky na PCR test

26.07.2022, 15:00
Autor:
redred

Papierové výmenné lístky nahrádza ich elektronická verzia.

Od mája treba na štátom hradený PCR test výmenný lístok od lekára. Národné centrum zdravotníckych informácii (NCZI) spúšťa s podporou Ministerstva zdravotníctva SR plne elektronický proces.

Informovala o tom hovorkyňa centra Veronika Daničová.

„Papierové výmenné lístky nahrádza ich elektronická verzia. Nový postup zefektívni prácu lekárom a pacientom uľahčí život,“ spresnila.

Jednoduchší proces

Papierové výmenné lístky na PCR testovanie pre ľudí do 60 rokov sú už minulosťou.

Pri stúpajúcich číslach Covid-19 pozitívnych pacientov ide podľa Veroniky Daničovej o značné zjednodušenie procesu.

„Lekár už nemusí výmenný lístok tlačiť a pacient si ho nemusí osobne vyzdvihnúť. Všetko sa deje elektronicky,“ objasnila.

Podľa generálneho riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií Petra Lukáča, touto službou prinášajú výrazné uľahčenie života pacientom i lekárom.

„Stačilo však, keby si moji predchodcovia či bývalí kolegovia urobili poriadok v systémoch, naštudovali si procesy a rozprávali sa s lekármi tak, ako sme to urobili my – a mohli sme plne elektronicky fungovať už dávnejšie,“ dodal Peter Lukáč.

image

NCZI

Postup

Lekár zadá do svojho informačného systému objednávku na PCR test a odošle ju do Národného centra zdravotníckych informácií.

Centrum potom pridelí termín a pacientovi v SMS a emaile potvrdí, že PCR mu indikoval lekár, o čom informuje aj laboratórium.

Po príchode na miesto odberu sa pacient preukáže SMS alebo emailom, nepotrebuje papierový výmenný lístok.

Laboratórium vidí pri pacientovej vzorke aj údaje o lekárovi, ktorý PCR test indikoval. Informácia o výsledku príde pacientovi esemeskou a emailom najneskôr do 96 hodín.

„Lekári, ktorých informačný systém objednávku PCR testu neumožňuje, môžu naďalej využiť papierové výmenné lístky,“ zhrnul generálny riaditeľ.

Samoobslužný Covid-19 portál

Zároveň s touto novinkou spúšťa podľa neho NCZI aj Samoobslužný Covid-19 portál.

Zmena kontaktných údajov, prihlásenie sa na očkovanie, testovanie alebo vygenerovanie si  Digitálneho COVID-19 preukazu EÚ ešte nikdy nebolo jednoduchšie.

„Bez nutnosti kontaktovať Call Centrum NCZI, všetko len pár klikmi. Na prihlásenie stačí telefónne číslo, rok narodenia a COVID-19-PASS. Kto si svoj deväťmiestny COVID-19-PASS nepamätá, získa ho na Koronavírus | Odoslať COVID-19-PASS (nczisk.sk),” uzavrela Veronika Daničová.

 

 

01 - Modified: 2023-10-09 05:00:00 - Feat.: - Title: Na Slovensku vlani transplantovali obličky viac ako stovke pacientom 02 - Modified: 2023-08-14 05:00:00 - Feat.: - Title: Počet prípadov kvapavky vlani mierne klesol. Zistila sa aj u detí 03 - Modified: 2023-07-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Národné centrum zdravotníckych informácií už po piatykrát predĺžilo tender na projekt OnkoAsist 04 - Modified: 2023-07-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Pre poštípanie hmyzom vlani hospitalizovali desiatky ľudí 05 - Modified: 2023-07-01 05:00:00 - Feat.: - Title: Od júla si možno stiahnuť Certifikát o zaočkovaní proti Covid-19
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 09:22