pečené mäso, recepty, jedlo, morčacina, pečené morčacie s hroznomShutterstock
StoryEditor

V lete treba dávať obzvlášť pozor na riziko ochorení z potravín

05.07.2022, 09:00
Autor:
redred

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zverejnila tzv. päť kľúčov k bezpečnejším potravinám.

„Obzvlášť v letnom období, ktoré sa spája s vyššími teplotami či cestovaním, môžete významne znížiť riziko ochorení z potravín dodržiavaním niekoľkých jednoduchých zásad,“ uviedla MUDr. Katarína Kromerová zo Sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR.

Za úrad informovali o piatich kľúčoch k bezpečnejším potravinám, s vysvetlením prečo.

Päť kľúčov k bezpečnejším potravinám podľa odporúčaní WHO:

1. Udržiavajte čistotu

  • Umývajte si ruky pred manipuláciou s potravinami a často aj počas prípravy jedla
  • Umývajte si ruky po použití toalety
  • Umývajte a čistite všetky plochy a zariadenia používané na prípravu jedál
  • Chráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami

Prečo? Aj keď väčšina mikroorganizmov nespôsobuje choroby, nebezpečné mikroorganizmy môžeme nájsť v pôde, vode, u zvierat i u ľudí.

Tieto mikroorganizmy sa prenášajú rukami, na utierkach a náradí, predovšetkým na doskách na krájanie a aj ten najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a vyvolať choroby spôsobené jedlom.

2. Oddeľujte surové potraviny a uvarené pokrmy

  • Oddeľte surové mäso, hydinu a morské živočíchy od ostatných potravín
  • Používajte oddelené náradie a pomôcky, ako napr. nože a dosky na krájanie pre manipuláciu so surovými potravinami
  • Uskladňujte jedlo v nádobách - obaloch, aby ste zabránili kontaktu medzi surovinami a pripravenými jedlami

Prečo? Surové potraviny, predovšetkým mäso, hydina a morské živočíchy, ako aj ich šťavy, môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, ktoré sa môžu prenášať na ostatné potraviny počas prípravy jedál a skladovania.

image

ÚVZ SR

3. Buďte dôkladní pri varení a ohrievaní pokrmov

  • Potraviny dôkladne uvarte, predovšetkým mäso, hydinu a morské živočíchy
  • Jedlá, ako sú napríklad polievky a vývary, priveďte do varu a presvedčte sa, či dosiahli teplotu aspoň 70 ˚C, u mäsa a hydiny sa presvedčte, či šťava je číra a nie ružová. Ideálne je používať teplomer
  • Uvarené jedlá dôkladne prihrievajte

Prečo? Správne varenie zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. Štúdie preukázali, že varenie potravín pri teplote 70 ˚C môže pomôcť zaistiť ich bezpečnosť pre konzumáciu.

Potraviny, ktoré vyžadujú zvláštnu pozornosť, sú mleté mäso, rolované pečené mäso, veľké kusy mäsa a celá hydina.

4. Skladujte potraviny pri bezpečnej teplote

  • Pri nákupoch sa snažte potraviny vyžadujúce chladenie či mrazenie transportovať podľa možnosti v chladiacej taške a čo najskôr uskladniť v chladničke či mrazničke
  • Rýchlo schlaďte v chladničke všetky uvarené a skaze podliehajúce potraviny (najlepšie pod 5 ˚C)
  • Pred servírovaním udržujte jedlo horúce (viac ako 60 ˚C)
  • Neskladujte jedlá príliš dlhý čas, dokonca ani v chladničke
  • Nerozmrazujte potraviny pri izbovej teplote
  • Pri cestovaní uprednostnite potraviny, ktoré si nevyžadujú chladenie, prípadne ich počas cesty uskladnite v prenosnej chladničke

Prečo? Mikroorganizmy sa môžu množiť veľmi rýchlo, ak sa potraviny skladujú pri izbovej teplote.

Tým, že sa teplota udržiava na hodnote pod 5 ˚C alebo nad 60 ˚C, rast mikroorganizmov sa spomaľuje alebo zastavuje.

Niektoré nebezpečné mikroorganizmy sa však rozmnožujú aj pri teplote pod 5 ˚C.

5. Používajte zdravotne bezpečnú vodu a suroviny

  • Používajte zdravotne bezpečnú vodu, alebo ju upravte tak, aby bola bezpečná.
  • Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny.
  • Vyberajte si potraviny, ktoré boli vyrobené bezpečnými postupmi, ako je napríklad pasterizované mlieko.
  • Umývajte ovocie a zeleninu pitnou vodou, hlavne ak ich jete surové.
  • Nekonzumujte potraviny s narušeným obalom, zmeneným vzhľadom, farbou, chuťou alebo po uplynutí dátumu spotreby.

Prečo? Suroviny, vrátane vody a ľadu, môžu byť kontaminované nebezpečnými mikroorganizmami a chemikáliami.

Toxické chemikálie sa môžu vytvárať v poškodených a plesnivých potravinách.

Starostlivosť pri výbere potravín a jednoduché opatrenia, ako napríklad umývanie a šúpanie, môžu znížiť riziká.

01 - Modified: 2024-06-25 08:14:05 - Feat.: - Title: Je to medzinárodná hanba! Tvrdia zdravotníci k odmietnutiu predpisov 02 - Modified: 2023-06-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Vedci izolovali ľudský gén, ktorý dokáže zastaviť väčšinu vírusov nebezpečnej vtáčej chrípky 03 - Modified: 2023-06-28 05:00:00 - Feat.: - Title: WHO: Takmer 36 miliónov ľudí v Európe môže mať dlhodobé následky covidu 04 - Modified: 2023-06-12 05:00:00 - Feat.: - Title: WHO: Slovensko nedostatočne využíva možnosti, ktoré ponúkajú zdravotnícke dáta 05 - Modified: 2023-05-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Pozitívny trend sa v posledných dvoch rokoch zastavil, počet fajčiarov na Slovensku vlani stúpol
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
21. november 2024 21:16