Všeobecná zdravotná poisťovňa, VŠZP, budova
StoryEditor

Prerozdeľovanie peňazí medzi zdravotnými poisťovňami sa má zmeniť

20.06.2022, 07:00
Autor:
TASRTASR

Podľa názoru riaditeľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Dušana Zachara sa zvýši podiel financií v prospech štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Ministerstvo zdravotníctva navrhuje v novele zákona o zdravotnom poistení zmeniť prerozdeľovací mechanizmus. Podľa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) to pomôže spravodlivejšie rozdeľovať prostriedky verejného zdravotného poistenia.

„Účelom je rozšírenie súčasného prerozdeľovacieho mechanizmu o nové indexy rizika, ktoré dokážu lepšie zachytiť predpokladané budúce náklady na zdravotnú starostlivosť a tak zefektívniť, respektíve vyrovnať rozdiely medzi poistnými kmeňmi jednotlivých zdravotných poisťovní,“ ozrejmilo v návrhu ministerstvo zdravotníctva.

Novými parametrami sú okrem iného diagnosticko-nákladové skupiny (DCG), spotreba zdravotníckych pomôcok či údaje o invalidite poistenca.

O percento viac

Zmeniť sa má aj základ ročného prerozdeľovania poistného z 95 percent na 96 percent povinného poistného po odpočítaní nadlimitnej sumy za všetkých poistencov zdravotnej poisťovne na základe úspešnosti výberu poistného, píše sa v materiáli. Rovnako sa má zmeniť aj základ mesačného prerozdeľovania. Novela je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, jej účinnosť sa navrhuje od 1. novembra.

„Do spoločného osudia, z ktorého sa prerozdeľujú zdroje medzi poisťovne, pôjde o jedno percento zdrojov navyše, čiže sa oň zníži objem prostriedkov, ktoré nebudú predmetom prerozdeľovania a zostanú poisťovniam priamo, bez prerozdelenia,“ vysvetlil pre TASR šéf Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO Dušan Zachar. Následkom toho sa podľa neho v súčasnej situácii zvýši transfer prostriedkov po prerozdelení od súkromných zdravotných poisťovní do VšZP.

Pripomienky

Zdravotná poisťovňa Dôvera vidí v návrhu viaceré nejasnosti, časť nových parametrov víta. „Rozšírenie parametrov o skupiny osôb so zdravotným postihnutím nebolo súčasťou odporúčaní nezávislého poradcu. Nevideli sme ani žiadne konkrétne výsledky, ako by tento parameter mohol vylepšiť model prerozdeľovania. Preto s ním nemôžeme súhlasiť,“ uviedla Dôvera.

V návrhu sú podľa nej aj iné zmeny nepresne definované alebo nedávajú zmysel. Verí, že rezort zdravotníctva zoberie jej pripomienky do úvahy.

Podľa VšZP má spresnenie prerozdeľovacieho mechanizmu pomôcť spravodlivejšie rozdeľovať prostriedky verejného zdravotného poistenia. „V súčasnosti je predčasné odhadovať dosah na VšZP," uviedla v reakcii.

Zdravotná poisťovňa Union návrh nekomentovala. „Nepoznáme detaily tohto návrhu, preto sa k nemu nemôžeme vyjadriť,“ odpovedala.

Zachar dúfa, že primárnym zámerom zavedenia nových premenných pre prerozdeľovací mechanizmus je zvýšiť predikčnú silu modelu prerozdeľovania bez ohľadu na výsledok prerozdelenia. „Teda bez ohľadu na to, ktorej poisťovni to zdroje pridá a ktorej odoberie,“ priblížil Zachar.

Podotkol, že posudzovanie invalidity pripadá do kompetencie rezortu práce a sociálnych vecí. „Zdravotné poisťovne to nemajú úplne pod kontrolou a ťažšie vedia preto odhaľovať prípadné zneužitia posudzovania invalidity,“ doplnil.

Zámer

Prerozdeľovací mechanizmus má slúžiť na spravodlivé prerozdelenie zdrojov v zdravotnom poistení, ktoré funguje v mnohých krajinách vrátane Slovenska. Zdravotnícke noviny k tejto téme informovali v podrobnej analýze, že základnou myšlienkou tohto modelu je určiť rizikovosť poistného kmeňa zdravotnej poisťovne a následne má zdroje presúvať poisťovniam s nákladnejšími pacientmi.

O aktualizácii prerozdeľovacieho mechanizmu hovorí aj memorandum o spolupráci, ktoré koncom marca podpísali ministri financií a zdravotníctva Igor Matovič (OĽANO) a Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Definuje 17 úsporných, systémových aj hodnotových opatrení, ktoré majú zlepšiť fungovanie zdravotníctva na Slovensku.

Medzi nimi spomína aj reguláciu zisku zdravotných poisťovní. Tú má riešiť iný právny predpis, ktorý zatiaľ ešte nebol daný na medzirezortné pripomienkové konanie, informovalo ministerstvo.

01 - Modified: 2022-06-17 21:54:43 - Feat.: 0 - Title: Zdravotné poisťovne sú v strate. Rezort zdravotníctva sleduje ich hospodárenie 02 - Modified: 2022-06-14 15:09:26 - Feat.: 0 - Title: Okrúhly stôl Zdravotníckych novín: Budeme mať len jednu zdravotnú poisťovňu? 03 - Modified: 2022-05-12 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zdravotníctvo je nedofinancované ako celok, nielen jedna štátna entita 04 - Modified: 2022-05-10 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zdravotné poisťovne: Najviac na zdravotníctvo platia zamestnanci a firmy 05 - Modified: 2022-05-09 15:23:14 - Feat.: 0 - Title: Úrad pre dohľad: Systém zdravotného poistenia je hrdzavé a deravé potrubie
01 - Modified: 2024-04-18 12:26:08 - Feat.: - Title: VšZP a ambulancie združené v Zdravite sa dohodli na nových zmluvných podmienkach 02 - Modified: 2024-04-18 09:22:50 - Feat.: - Title: Koniec benefitov na zuby, financie majú ísť ambulanciám 03 - Modified: 2024-02-14 14:36:07 - Feat.: - Title: Zdravotné poisťovne dosiahli zisk, najviac peňazí na účte má Dôvera 04 - Modified: 2024-02-08 15:10:45 - Feat.: - Title: Kritička Bláhová skončila, vedenia úradu pre dohľad sa ujal Michal Palkovič 05 - Modified: 2024-01-11 08:26:49 - Feat.: - Title: Ďuriš a Vršanský. VšZP a NCZI majú nové vedenie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
22. apríl 2024 08:01