Pexels Pixabay
StoryEditor

Úrad verejného zdravotníctva: Toto je dôvod „záhadných“ povlakov na autách či parapetoch

17.05.2022, 07:00
Autor:
redred

Tento rok sa oproti predchádzajúcim nesie od začiatku v znamení vyšších koncentrácií peľu a dlhšej peľovej sezóny, čo sa prejavilo aj u najsilnejších prvých jarných alergénov.

Ako informovala RNDr. Janka Lafférsová z Oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici, v týchto dňoch dostávajú početné otázky o „záhadných“ žltých povlakoch na autách, parapetoch či okrajoch mlák.

„Netreba sa však ničoho obávať, patrí to k prebiehajúcej peľovej sezóne,“ upokojila Janka Lafférsová.

Práve Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici, ktorý koordinuje celoslovenskú Peľovú informačnú službu.

„Tento peľ pochádza do značnej miery z kvitnúcich ihličnanov z čeľade borovicovitých, ktorých peľové zrnká majú väčšie rozmery,“ pokračovala Janka Lafférsová.

Vysoké koncentrácie peľu

Podľa nej stačí i mierny vánok a z okolitých stromov sa peľ uvoľní vo viditeľných mrakoch. Pri silnejšom vetre je k nám peľ prinášaný na veľké vzdialenosti aj z iných lokalít.

Vysoké koncentrácie peľu ihličnanov, buka, duba a miestami hrabu, teda druhov, ktoré majú veľké peľové zrná, prispeli k tvorbe žltých povlakov na autách, parapetoch, či okrajoch mlák.

„Vysoké koncentrácie peľu týchto druhov v ovzduší súvisia jednak so semennými rokmi – tieto stromy majú zvýšené obdobie kvitnutia v troj- alebo päťročných intervaloch, kedy sa produkcia peľu niekoľkonásobne navýši, a tiež s veternými dňami, počas ktorých dochádza k transportu peľu na veľké vzdialenosti,“ objasnila Janka Lafférsová.

Dodala, že tento rok sa oproti predchádzajúcim nesie od začiatku v znamení vyšších koncentrácií peľu a dlhšej peľovej sezóny, čo sa prejavilo aj u najsilnejších prvých jarných alergénov, a to liesky, jelše a brezy.

Informácie o alergénoch

„Ak patríte medzi alergikov, alebo vás zaujíma množstvo peľu v ovzduší z iných dôvodov, sledujte naše pravidelné peľové spravodajstvo, ktoré zabezpečuje šesť monitorovacích staníc v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre, Trnave a Žiline, pracujúcich  pod gesciou verejného zdravotníctva,“ zhrnula.

Podrobné a pravidelne aktualizované informácie o koncentrácii jednotlivých alergénov v regiónoch Slovenska, ako aj prognózy na najbližšie obdobie, nájdete na stránka úradu verejného zdravotníctva www.uvzsr.sk a www.vzbb.sk.

Na týždennej báze samostatne uverejňuje aj výsledky z monitorovacej stanice, ktorá sa nachádza na úrade verejného zdravotníctva v Bratislave.

Ak vás zaujíma iba vývoj peľovej situácie v hlavnom meste, informácie o koncentrácii jednotlivých alergénov nájdete na http://bit.ly/pelova-situacia-BA

 

 

 

01 - Modified: 2022-05-13 04:23:43 - Feat.: 0 - Title: Aj nadváha môže ovplyvniť alergie. Čoraz viac sa týkajú aj starších. Ako prežiť peľovú sezónu?
01 - Modified: 2023-06-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Vedci izolovali ľudský gén, ktorý dokáže zastaviť väčšinu vírusov nebezpečnej vtáčej chrípky 02 - Modified: 2023-02-16 06:00:00 - Feat.: - Title: Teplá zima priniesla problémy alergikom už v januári 03 - Modified: 2022-10-31 18:36:40 - Feat.: - Title: Ebola sa vracia: Vedci sa obávajú šírenia smrteľného vírusu. Ako sa pripravuje Slovensko? 04 - Modified: 2022-07-05 07:00:00 - Feat.: - Title: V lete treba dávať obzvlášť pozor na riziko ochorení z potravín 05 - Modified: 2021-07-27 09:54:49 - Feat.: - Title: Česko ovládla delta, tvorí veľkú väčšinu nových prípadov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 07:26