StoryEditor

Patrí k najzdravším nápojom na svete. Môže znížiť riziko úmrtia na mozgovú príhodu i choroby srdca

15.09.2021, 09:00
Autor:
kš
Káva a kofeín sú v bežnej populácii často považované za zlé pre srdce. Spojenie medzi kofeínom a znížením rizika srdcového zlyhania bolo aj pre vedcov prekvapujúce. Všetko, čo ste o káve možno nevedeli.

Už máte za sebou svoju rannú šálku kávy? Vedci tvrdia, že káva môže pomôcť dlhšie žiť. Zostáva totiž jedným z najzdravších nápojov na svete, najmä kvôli prítomným antioxidantom.

Keď je káva konzumovaná ako súčasť vyváženej stravy a zdravého životného štýlu, umožní nám prežiť dlhší a šťastnejší život. 

Ako informoval medicínsky portál Healthline.com, pravidelné pitie kávy môže taktiež znížiť riziko rakoviny či Alzheimerovej choroby. Štúdie tiež ukázali, že pitie kávy (príjem kofeínu) môže znížiť riziko depresie či samovrážd.

A existuje vôbec smrteľná dávka kávy? Odhaduje sa, že pre priemerného človeka by to bolo asi 80 až 100 šálok kávy. V 16. storočí v Konštantínopole bolo neposkytnutie dostatku kávy vašej manželke dôvodom na rozvod.

A o sto rokov neskôr v Osmanskej ríši sa zas verilo, že káva má účinky, ktoré menia myslenie. Kávu považovali za druh omamnej látky, a preto zakázali ich verejnú konzumáciu. Pitie kávy sa malo dokonca trestať smrťou. Káva bola zakázaná aj v Mekke v roku 1511. Verilo sa totiž, že stimuluje radikálne myslenie a lenivosť.

Najnovšia štúdia z dielne britských vedcov prekvapila. Káva môže znížiť riziko úmrtia na mozgovú príhodu a choroby srdca. Podľa nej pitie až troch šálok kávy denne môže chrániť naše srdce. Informovala o tom CNN health na svojej stránke. 

Štúdiu so zaujímavými výsledkami predstavili ešte koncom augusta na výročnom stretnutí Európskej kardiologickej spoločnosti. Vedci v nej skúmali zdravotný dopad kávy u takmer pol milióna Britov.

Zistili, že u ľudí bez diagnózy srdcových chorôb je pravidelná konzumácia pol až tri šálky kávy denne spojená so znížením rizika úmrtia na mozgovú príhodu, srdcové choroby a predčasnej smrti z akejkoľvek príčiny v porovnaní s ľuďmi, ktorí kávu nepijú.

Celosvetovo vypijeme viac ako dve miliardy šálok kávy denne. Xxx Podľa CNN health, ešte predchádzajúce štúdie zamerané na konzumáciu kávy zistili, že pitie malého množstva kávy môže chrániť dospelých pred cukrovkou 2. typu, Parkinsonovou chorobou, ochorením pečene, rakovinou prostaty, Alzhei...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-08 05:00:00 - Feat.: - Title: Nový výskum: Depresia môže prispieť k rozvoju cukrovky druhého typu 02 - Modified: 2023-08-30 05:00:00 - Feat.: - Title: Na panickú poruchu sa vlani liečili tisíce ľudí 03 - Modified: 2023-08-15 07:00:00 - Feat.: - Title: Nový výskum: Mozog mužov a žien reaguje na stres odlišne 04 - Modified: 2023-01-16 06:26:47 - Feat.: - Title: Modrý pondelok je najdepresívnejší deň v roku. Psychologička radí, ako ho prežiť s optimizmom 05 - Modified: 2022-10-10 15:21:36 - Feat.: - Title: Pocity prázdnoty, beznádeje či strata chuti do jedla. Aj toto môže byť varovný znak depresie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 08:07