StoryEditor

Lekári NÚDCH uskutočnili unikátnu operáciu u chlapčeka s najťažšou vývojovou chybou

07.09.2021, 11:08
Autor:
redred
Chlapček sa narodil s veľmi vážnou vývojovou chybou uropoetického a GIT traktu, pri ktorej nedošlo k oddeleniu tráviacej a močovej sústavy a dieťatko sa narodilo s rázštepom brušnej dutiny s vyústením obidvoch týchto sústav v jednom mieste.

Náročná operácia zachránila Mateovi život. Narodil sa s najťažšou vývojovou chybou uropoetického a gastro-intestinálneho traktu.


Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) zachránili život chlapčekovi, ktorý sa narodil s najťažšou vývojovou chybou uropoetického a gastro-intestinálneho traktu, aká sa na Slovensku vyskytne raz za päť až šesť rokov. Informoval o tom ústav na svojom FB profile.

Mateo je veľmi živé a vitálne dieťa a náročnú operáciu zvládol veľmi dobre. ,,Je to úplný zázrak na to, s akým zdravotným problémom sa narodil,“ povedala dojatá pani Erika Žuffová, mama malého bojovníka. 

Pár hodín po narodení malého Matea previezli  z nemocnice v Martine do NÚDCH, kde ho hospitalizovali na Neonatologickej klinike intenzívnej medicíny (NKIM) LF UK a NÚDCH.

,,Chlapček k nám bol včas transportovaný s veľmi vážnou vývojovou chybou uropoetického a GIT traktu, pri ktorej nedošlo k oddeleniu tráviacej a močovej sústavy a dieťatko sa narodilo s rázštepom  brušnej dutiny s vyústením obidvoch týchto sústav v jednom mieste. 

Aj touto cestou chcem vyzdvihnúť vynikajúcu spoluprácu medzi Fakultnou nemocnicou v Martine a NÚDCH. Chlapčeka sme neoperovali hneď, zhruba dva týždne sme museli počkať, aby sme zistili, ako bude prospievať, prijímať a tráviť potravu, aby sme náročnú operáciu nezačali skôr, ako bolo dieťatko na ňu pripravené,“ povedal MUDr. Peter Bartoň, riaditeľ NÚDCH, ktorý chlapčeka operoval.

NUDCH

​Malý Mateo s rodičmi

Ďalej doplnil: ,,Som rád, že som mohol byť opakovane na stáži v zahraničí, kde som sa s takýmito náročnými a raritnými operáciami stretol. Aj v tomto prípade sme využili spoluprácu s Great Ormond Street Hospital v Londýne a počas operácie sme boli v kontakte s pánom prof. Mushtaqom, ktorý online sledoval, čo sa deje na operačnej sále. Zlomové body, kedy sme sa rozhodovali ako pokračovať ďalej v operácii, sme spolu konzultovali.“

Lekár kliniky detskej chirurgie, MUDr. Rastislav Králik, sa počas náročnej operácie postaral o hrubé a tenké črievko, ktoré boli tiež postihnuté a urobil všetko preto, aby raz boli funkčné. Po náročnej operácii nasledovala rovnako náročná intenzívna pooperačná starostlivosť.

MUDr. Dana Dolníková, primárka NKIM hovorí o prvom kontakte s pacientom:  ,,Mateo sa narodil s obrovskou chuťou do jedla aj do života a hneď  od začiatku sme sa snažili, aby začal prospievať a adaptoval sa  na život po narodení. Celý čas bol stabilizovaný a dobre pripravený na náročný výkon, ktorý zvládol veľmi dobre.

Pooperačná starostlivosť bola veľmi náročná najmä zo strany sestier.  Bola perfektne odvedená a pacient sa veľmi rýchlo zhojil. A čo musím vyzdvihnúť, je nadštandardne dobrá spolupráca s maminkou chlapčeka, ktorá bola celý čas pri svojom dieťatku,  zatiaľ čo tatinko sa staral o zvyšok rodiny. Podpora nás zdravotníkov zo strany rodiny bola perfektná.“

 

01 - Modified: 2024-03-06 13:14:30 - Feat.: - Title: Kniha o zriedkavých chorobách pre deti obsahuje 25 kapitol s konkrétnou diagnózou 02 - Modified: 2022-08-05 11:57:17 - Feat.: - Title: Výstavba denného stacionára pre deti s poruchami príjmu potravy pokračuje 03 - Modified: 2022-06-18 10:00:00 - Feat.: - Title: Pediatri varujú pred rizikovým správaním na trampolínach. Pribúdajú komplikované zlomeniny 04 - Modified: 2021-12-19 10:51:09 - Feat.: - Title: Detská onkológia na Slovensku dosiahla svetový úspech. Kliniku v Bratislave zaradili medzi špičku 05 - Modified: 2021-12-01 15:17:47 - Feat.: - Title: Očkovanie detí proti covidu na Slovensku: Veľký prehľad o nežiadúcich účinkoch
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 06:44