dôchodci, senioriReuters
StoryEditor

V Česku chystajú veľkú štúdiu. Seniorom budú zisťovať protilátky po očkovaní

07.09.2021, 09:00
Autor:
redred
Výskumníci sa zamerajú i na účinnosť jednotlivých vakcín, pretože klienti domovov pre seniorov dostávali očkovacie látky od rôznych výrobcov.

Pandémia v Českej republike naberá na sile, reprodukčné číslo je najvyššie od polovice júla, v nedeľu pribudlo 139 nakazených oproti 81 prípadom z predchádzajúceho týždňa. V českých nemocniciach je s ochorením Covid-19 hospitalizovaných 56 pacientov, vo vážnom stave sa nachádza deväť z nich.

Ako informovala česká televízia ČT24, seniorom v domovoch v Ostrave a v Ústí nad Labem budú zdravotníci čoskoro odoberať protilátky pre štúdiu, ktorá má zistiť, koľko ich majú.  Výskum ukáže, koľko protilátok zostáva seniorom očkovaným začiatkom roka.

Podľa ČT24 pôjde o výskum, v rámci ktorého budú zdravotné ústavy zisťovať, koľko protilátok proti Covid-19 majú seniori z domovov dôchodcov zaočkovaní v prvom štvrťroku tohto roka.

 Štúdiu pripravili Zdravotné ústavy v Ostrave a v Ústí nad Labem, protilátky budú merať štyrom stovkám klientom ôsmich domovov v oboch mestách.

Odoberať im budú krv, každému dve skúmavky. Z jednej budú merať protilátky, z druhej bunkovú imunitu. Ústavy chcú zistiť, za aký čas od podania vakcíny proti koronavírusu seniorom klesla hladina protilátok.

Štúdia sa taktiež zameria na účinnosť jednotlivých vakcín, pretože klienti domovov pre seniorov dostávali očkovacie látky od rôznych výrobcov.

Najskôr začnú zdravotníci odoberať protilátky seniorom v Ústí nad Labem. Podľa riaditeľa Zdravotného ústavu v Ostrave začne výskum s týždenným oneskorením kvôli zdržaniu pri vypĺňaní informovaných súhlasov a potrebných dotazníkov.

Ako uviedla ČT24, výsledky štúdie by mohli byť na prelome októbra a novembra. Kvôli obave, že hladina protilátok po očkovaní s niekoľkomesačným odstupom významne klesá, odporučilo už české ministerstvo zdravotníctva niektorým skupinám obyvateľstva vrátane všetkých nad 65 rokov, aby sa preočkovali ďalšou dávkou.

Registrácia začne 20. septembra, nárok na novú dávku bude mať každý, komu od dokončenia základného očkovania uplynulo viac ako osem mesiacov.

Uznávanie protilátok  

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch (za ANO) v Otázkach Václava Moravce tiež uviedol, že v súvislosti s rozhodnutím Najvyššieho správneho súdu (NSS) uvažuje o uznávaní protilátok na koronavírus.

Debatu na túto tému chce dokončiť v septembri.  Ako doplnila ČT24, ministerstvo zdravotníctva podľa rozsudku NSS zo štvrtka 2. septembra stále nedokázalo vysvetliť, prečo zvýhodňuje ľudí s potvrdením o prekonaní choroby Covid-19 proti tým, ktorí sa chcú preukazovať zistenými protilátkami na koronavírus. 

„Je to rozhodnutie súdu a my ho musíme rešpektovať, hoci si o ňom môžeme myslieť svoje. Je to čisto odborná otázka,“ podotkol Vojtěch. Plánuje preto aj okrúhly stôl.

Už skôr zaznelo, že české ministerstvo zdravotníctva na jeseň chystá aj celoštátnu štúdiu o protilátkach a bunkovej imunite na koronavírus.

 

01 - Modified: 2023-04-13 05:32:53 - Feat.: - Title: Toto je najčastejší syndróm u seniorov. Vzniká aj pre strach z pádu 02 - Modified: 2022-06-27 13:00:00 - Feat.: - Title: Pre seniorov je nebezpečné ako infarkt. Môže skomplikovať aj ostatné ochorenia 03 - Modified: 2021-12-17 18:30:36 - Feat.: - Title: Protilátky proti horúčke dengue chránia aj pred vírusom zika 04 - Modified: 2021-11-26 12:04:21 - Feat.: - Title: Českí lekári vyšetrovali protilátky po prekonaní ochorenia Covid-19, aj po očkovaní. Zistili, komu sa tvoria najmenej 05 - Modified: 2021-11-13 08:29:21 - Feat.: - Title: V Česku navrhli skrátiť interval medzi druhou a treťou dávkou vakcíny proti Covid-19
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 22:21