TASR/AP
StoryEditor

V Rakúsku začnú preočkovávať v polovici októbra. U nás o tom rozhodne pracovná komisia

10.08.2021, 18:04
Autor:
tasr, redtasr, red
Rezort zdravotníctva vytvorí pracovnú komisiu, ktorá sa bude zaoberať otázkou prípadného preočkovania populácie Slovenska.

V Rakúsku sa od 17. októbra začne očkovať treťou dávkou vakcíny proti novému koronavírusu. Povedal to v utorok v relácii Morgenjournal rozhlasovej stanice Ö1 minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein.

Uvedený termín zdôvodnil tým, že ľudia, ktorí boli zaočkovaní medzi prvými, dostali druhú dávku už 17. januára. Určité rizikové skupiny, ako napríklad osoby s imunosupresiou môžu byť treťou dávkou preočkované i skôr.

Rakúska vláda už predtým oznámila, že v súvislosti s prípadnou treťou dávkou očkovania počká na odporúčanie Európskej agentúry pre lieky (EMA). To sa očakáva v nasledujúcich týždňoch.

Ako je to u nás 

Ako sme vás informovali, niektoré krajiny s preočkovaním už začali, iné to zvažujú, my čakáme na odporúčanie.

Ako povedala začiatkom augusta pre Zdravotnícke noviny hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, čo sa týka preočkovacej stratégie, ministerstvo zdravotníctva veľmi pozorne počúva odborníkov, „bezpečnosť pacienta je pre nás prioritou, a preto sa v tejto oblasti riadime výlučne odporúčaniami odborných inštitúcii alebo odborných autorít“.

„Aktuálne preočkovanie odporúčané nie je, v tejto chvíli sa preto sústredíme na zaočkovanie čo najväčšieho množstva populácie pre ochranu zdravia  a životov obyvateľstva a čo najlepšie zvládnutie ďalšej vlny pandémie,“ dodala Zuzana Eliášová.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, v utorok 10. augusta oznámil, že počas týždňa vytvorí pracovnú komisiu, ktorá sa bude zaoberať otázkou prípadného preočkovania populácie Slovenska.

Pracovná komisia by sa podľa jeho slov mala zaoberať otázkou, kedy začať s preočkovaním, koho preočkovať a akými vakcínami, keďže prichádzajú aj nové.

„Ak odborníci povedia, že je potrebné sa preočkovať, tak budeme pokyny rešpektovať. Polícia, armáda, zdravotníci či učitelia, to by mohli byť skupiny, kde by bolo očkovanie povinné,“ dodal šéf rezortu zdravotníctva s dôvetkom, že okolo 70 percent zdravotníkov je už zaočkovaných.
      

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 08:39