ZdN/archív LF UPJŠ
StoryEditor

O letnú školu je medzi medikmi veľký záujem, najviac sa ich prihlásilo na anatómiu

18.06.2021, 14:00
Autor:
(mt)(mt)
Dištančné vyučovanie je pre lekárske fakulty dlhodobo neprijateľné, hovorí dekan košickej lekárskej fakulty Daniel Pella.

Na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach začala Letná škola. Študenti všeobecného a zubného lekárstva v slovenskom aj anglickom jazyku dostali možnosť nadobudnúť a zdokonaliť si praktické zručnosti a vedomosti z viacerých nosných predklinických a klinických predmetov formou mimoriadnych praktických cvičení, ktoré sa realizujú mimo bežného semestra, aby si doplnili chýbajúce znalosti z praktickej výučby kvôli dištančnému štúdiu v období pandémie ochorenia Covid-19 počas tohto akademického roka.

Hovorkyňa lekárskej fakulty Jaroslava Oravcová informovala, že takáto forma štúdia sa dosiaľ nerealizovala. „Pre študentov je dobrovoľná, no záujem o ňu je veľký. Letná škola odštartovala tento týždeň na Ústave histológie a embryológie, kde sa na praktické cvičenia prihlásilo vyše šesťdesiat medikov. Ako konštatovali účastníci prvých cvičení, učiť sa za počítačom a sedieť pri mikroskope sú dve odlišné situácie a vidieť reálne preparáty nič nenahradí - rovnako ako živý kontakt s pedagógmi a spolužiakmi,“ uviedla Oravcová.

Aj klinické predmety

V júni, júli a auguste absolvujú prváci, druháci a tretiaci študujúci všeobecné lekárstvo v slovenskom aj anglickom jazyku praktické cvičenia na piatich teoretických ústavoch z predmetov anatómia, histológia a embryológia, patologická anatómia, biochémia a mikrobiológia.

Vzhľadom na záujem študentov pribudnú aj praktické cvičenia z niektorých klinických predmetov. Tretiaci študujúci Všeobecné lekárstvo a General Medicine sa môžu zúčastniť výučby predmetov chirurgická propedeutika na I. a II. chirurgickej klinike UPJŠ LF a UNLP a interná propeduetika, pričom cvičenia sa uskutočnia na I., II. a IV. internej klinike UPJŠ LF a UNLP a I. a II. kardiologickej klinike UPJŠ LF a VUSCH, a.s.

„Letná škola počíta aj so študentami Zubného lekárstva v slovenskom a anglickom jazyku. Prváci až tretiaci môžu absolvovať cvičenia z predklinického zubného lekárstva a študenti štvrtého a piateho ročníka absolvujú klinické zubné lekárstvo na I. stomatologickej klinike UPJŠ LF a UNLP Košice a Klinike stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie UPJŠ LF a Akadémie Košice, n.o.,“ objasnila Oravcová.

Podľa dekana Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach prof. MUDr. Daniela Pellu, PhD., je cieľom tejto špeciálnej prezenčnej výučby umožniť študentom osvojiť si základné praktické vedomosti z dôležitých predmetov, o ktoré boli ukrátení pri dištančnej výučbe počas zimného a letného semestra.

„Učiť medicínu a ďalšie zdravotnícke odbory dištančnou formou je nesmierne náročné pre pedagógov aj študentov - zvlášť pri realizácii praktickej výučby. Naši študenti sa v nižších ročníkoch potrebujú detailne zoznámiť napríklad s anatómiou ľudského tela, mikroskopovaním a rozlišovaním histologických preparátov a vo vyšších ročníkoch je nevyhnutný ich kontakt s pacientmi v rámci klinickej výučby. Zatiaľ čo študenti vyšších ročníkov mohli vzhľadom na udelenie vládnej výnimky od februára absolvovať prezenčne aspoň praktickú výučbu, nižšie ročníky navštevovali školu iba prvý týždeň v letnom semestri. Obzvlášť to pocítili najmä prváci, ktorí stihli sotva ‚ochutnať‘ nový systém vysokoškolskej výučby a už sa presunuli z praktikární k domácim počítačom,“ zhodnotil vývoj dekan Pella.

Dištančné vyučovanie je podľa neho pre lekárske fakulty dlhodobo neprijateľné. „Chceme urobiť maximum preto, aby mohli naši študenti získať potrebné vedomosti. Letná škola im má pomôcť doplniť znalosti a praktické zručnosti a mňa veľmi teší, že medici oceňujú túto našu ústretovosť, pretože v naozaj v hojnom počte využijú príležitosť, ktorú sme im ponúkli. Na jednotlivé predmety sa prihlásili desiatky záujemcov, na cvičenia z anatómie dokonca vyše 260 medikov,“ dodal dekan.

Praktické cvičenia sa uskutočnia podľa platných protipandemických nariadení.

01 - Modified: 2021-12-14 07:25:09 - Feat.: 0 - Title: Dekan lekárskej fakulty: Zvýšenie počtu študentov pôsobí ľúbivo, ale rozumnejšie je zvyšovať kvalitu 02 - Modified: 2021-06-14 13:22:58 - Feat.: 0 - Title: Lekárske fakulty plánujú prijať menej slovenských študentov ako vlani 03 - Modified: 2021-05-21 10:16:19 - Feat.: 0 - Title: Dekan košickej lekárskej fakulty: Učiť medicínu dištančnou formou je veľmi náročné
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 12:15