StoryEditor

Dekan lekárskej fakulty: Zvýšenie počtu študentov pôsobí ľúbivo, ale rozumnejšie je zvyšovať kvalitu

20.04.2020, 00:00
Prof. MUDr. Daniel Pella, PhD., dekan LF UPJŠ Košice, tvrdí, že pre štúdium medicíny je nevyhnutné budovať moderné simulátorové centrá.

S bývalým premiérom P. Pellegrinim ste sa koncom januára dohodli na zvýšení počtu slovenských študentov. Čo to bude znamenať pre vašu fakultu?

Pri diskusii s premiérom sme debatovali o tom, o koľko študentov môže tá-ktorá lekárska fakulta prijať viac. Košice sa dostali na 80 študentov navyše. To by znamenalo 300 študentov v prvom ročníku, čo je pomerne vysoké číslo. Mnohé naše priestory neumožňujú výučbu takého veľkého počtu študentov, napr. prednášky budeme nútení zabezpečiť aj netradične (napr. v dvoch posluchárňach naraz). Väčšie zvýšenie si už nevieme predstaviť.

Je pravda, že samotné zvýšenie počtu študentov môže pôsobiť ľúbivo, ale domnievam sa, že oveľa rozumnejšie je zvyšovať kvalitu. Len čo sa zvýši kvalita, máme šancu, že študenti dosiahnu lepšie výsledky a budú z nich lepší lekári, a keď uvidia kvalitu aj v zdravotníckych zariadeniach, s veľkou pravdepodobnosťou tam budú chcieť aj pracovať.

Ako sa toto opatrenie prejaví na počte prijímaných zahraničných študentov?

Aktuálne sme prijímali 220 slovenských a 200 zahraničných študentov, ak hovoríme o všeobecnom lekárstve. Budeme nútení znížiť počet zahraničných študentov na tento akademický rok zhruba o 20 - 50. Boli by sme radi, aby sme podľa možností nezrušili to, čo je pre lekárske fakulty známkou istej kvality.

Ak chceme byť v univerzitných rankingoch považovaní za univerzitu, ktorá spĺňa kritériá z hľadiska podielu zahraničných študentov, tak by sa ich počet mal pohybovať na úrovni okolo 30 – 40 percent z celkového počtu. Ideálne by bolo, keby sme zvýšili počty slovenských študentov všeobecného lekárstva tak, ako to krajina potrebuje. No z môjho pohľadu väčšie zvyšovanie počtu slovenských študentov by už mohlo viesť k zníženiu kvality.

V čom vidíte toto riziko?

Pochopiteľne, prijímame podľa výsledkov prijímacích skúšok. Študenti, ktorí sa umiestnia na najvyšších priečkach, spravidla patria medzi najlepších aj počas štúdia medicíny a napokon sú z nich veľmi často aj dobrí lekári. Pochopiteľne, sú aj výnimky.

A, naopak, pri nižších dosiahnutých bodoch sú vedomosti predsa o čosi nižšie. Pripúšťam, že aj z týchto študentov môžu byť dobrí lekári, ale je oveľa väčšia záťaž aj na vyučujúcich dostať ich do trendu, aby na sebe viac pracovali. Číslo 300 beriem ako hranicu, nad ktorú by som nešiel.

Nehovoriac o veľmi zlej situácii na Slovensku, čo sa týka vyučujúcich. Aj vyučujúci by mali byť internacionalizovaní a mali by sme byť atraktívni pre prostredie výučby budúcich lekárov. S ľútosťou musím konštatovať, že naše platy vôbec nie sú atraktívne a jediné,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 04:25