ZdN/archív Svet zdravia
StoryEditor

Na novom urgente pribudla resuscitačná miestnosť vybavená ako operačná sála

10.06.2021, 14:30
Autor:
TASRTASR
Moderná resuscitačná miestnosť, tzv. crash room, je určená pre starostlivosť o pacientov v mimoriadne závažnom stave.

V trebišovskej nemocnici otvorili nový urgentný príjem za takmer milión eur. Komplexná rekonštrukcia priestorov začala vlani v marci, súčasťou bola výmena a doplnenie prístrojového vybavenia. Nový urgentný príjem spolufinancovaný z eurofondov vo štvrtok slávnostne otvorili.

V projekte prestavali priestory pôvodného centrálneho príjmu. Na novom pracovisku vznikli nové vyšetrovne, pribudla aj moderná resuscitačná miestnosť pre starostlivosť o pacientov v mimoriadne závažnom stave, tzv. crash room. Na štyri sa zvýšil počet expektačných lôžok s neustálym monitoringom pacientov. Z prístrojov pribudli napríklad pojazdný RTG prístroj s C ramenom, monitory vitálnych funkcií, vysokoobjemové odsávačky, ohrievač infúzií či EKG.

„Našou ambíciou je neustále zvyšovať kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti a bezpečnosť pacienta a práve nový urgentný príjem je kľúčovým vo vzťahu k plneniu našich úloh. Nové priestory urgentu sme vytvárali od marca minulého roku do februára tohto roku, teda v náročnom pandemickom období. O to viac sa tešíme, že sa nám to podarilo a dokázali sme zvládnuť viacero veľkých výziev,“ uviedol riaditeľ Nemocnice Svet zdravia Trebišov Juraj Bazár.

Pre pacientov slúžia nové priestory od 3. júna. Celkové náklady predstavujú zhruba 982-tisíc eur.

Triediaci systém

Súčasťou urgentného príjmu bude aj čakáreň s recepciou. Poradie ošetrenia pacientov bude založené na modernom triediacom systéme, tzv. triáži. Zaradení budú do piatich skupín podľa naliehavosti ich zdravotného stavu.

„Zaškolený triážny pracovník zhodnotí ťažkosti pacienta, celkový zdravotný stav a podľa presne stanovených kritérií zatriedi pacienta do adekvátnej kategórie s farebným odlíšením, ktoré bude zodpovedať naliehavosti jeho stavu. Vďaka tomuto opatreniu a spôsobu kategorizácie pacientov by sa mali výrazne zvýšiť šance pacientov so závažným úrazom na prežitie a celkové uzdravenie,“ priblížil primár urgentného príjmu Marek Kozáček.

Zaujímavosťou pracoviska je aj pôsobenie zdravotníckych záchranárov. 

Nový urgentný príjem je priamo prepojený na rádiodiagnostické pracovisko i oddelenie anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti (OAMIS). Bude tak koncentrovať komplexnú urgentnú starostlivosť o pacienta na jednom mieste. Nemocnica kúpila s pomocou eurofondov aj nový CT prístroj, ktorý plánuje v blízkom období nainštalovať.

Dopad optimalizácie

Generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia a siete polikliník ProCare Radoslav Čuha sa pre novinárov vyjadril aj k možnosti rušenia akútnej zdravotnej starostlivosti v trebišovskej nemocnici v rámci plánovanej optimalizácie siete nemocníc.

Poukázal pritom aj na práve vybudovaný urgentný príjem a veľké investície s využitím európskych štrukturálnych fondov. „Určite je to nepredstaviteľné z pohľadu týchto investícií a z pohľadu veľkosti spádu, ktorý táto nemocnica musí zabezpečiť, to je 100-tisíc obyvateľov okresu Trebišov a okolia, viac ako 12-tisíc hospitalizovaných pacientov a 6- až 7-tisíc  realizovaných operácií ročne,“ povedal.

01 - Modified: 2021-05-21 08:53:34 - Feat.: 0 - Title: Menej práce pre sestry na oddeleniach. Robotický automat zabalí jeden liek za sekundu 02 - Modified: 2020-10-15 11:47:59 - Feat.: 0 - Title: Top lekárka: Oftalmológia je pre mňa veľkou láskou 03 - Modified: 2021-06-05 08:31:59 - Feat.: 0 - Title: Moderný urgentný príjem v detskej nemocnici zaviedol manchesterskú triáž
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 09:05