StoryEditor

Pacientka s Parkinsonovou chorobou: Osem rokov trvalo, kým mi ju diagnostikovali

08.05.2022, 19:30
Autor:
zdnzdn
Celý život roznášala ľuďom poštu. Nachodila každý deň kilometre, bola svižná, rezká. Až prišli prvé problémy, a to nepatrné zakopnutie, neovládateľnosť ruky, nepekné písmo, zlý spánok.

Ako sme vás informovali, Parkinsonova choroba je chronické ochorenie mozgu (tzv.neurodegeneratívne ochorenie), ktoré je po Alzheimerovej chorobe druhé najčastejšie na svete. Jeho výskyt narastá so zvyšujúcim sa vekom.

Predpokladá sa, že v roku 2040 bude na Parkinsonovu chorobu trpieť vyše 17 miliónov ľudí. Okrem tabletkovej podoby je k dispozícii aj liečba v podobe kožných náplastí.

V niektorých krajinách sú už k dispozícii rozličné nové molekuly, ktoré zatiaľ u nás ešte nie sú dostupné, alebo sa používajú niektoré lieky formou, ktorá ešte u nás nie je k dispozícii.

Príbeh pacientky

Vlasta Baranová celý život roznášala ľuďom poštu. Nachodila každý deň kilometre, bola svižná, rezká, aktívny pohyb bol prirodzenou súčasťou jej života.

Až prišli prvé problémy, a to nepatrné zakopnutie, neovládateľnosť ruky, nepekné písmo, zlý spánok. 

Do jej života zasiahla nevyliečiteľná Parkinsonova choroba. Trvalo dlhých osem rokov, kým sa diagnóza potvrdila, aby mohla začať efektívna liečba v Centre extrapyramídových závislostí v Nemocnici AGEL Zvolen.

Päťdesiatpäťročná Vlasta Baranová však je statočná a odhodlaná žiť život naplno, nevzdáva sa, aj keď už navždy bude Parkinson súčasťou jej života.

Verí, že jej pocity, myšlienky a skúsenosti môžu pomôcť aj iným, ktorí sú dnes len v stave váhania, či ísť k lekárovi.

Agel SK ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-04 17:15:40 - Feat.: 0 - Title: Je Parkinsonova choroba hrozba nasledujúcich rokov? Toto sú novinky v jej liečbe 02 - Modified: 2021-09-08 15:54:24 - Feat.: 0 - Title: Vedci pestujú miniatúrne mozgy, ktoré napodobňujú hlavné znaky Parkinsonovej choroby 03 - Modified: 2021-07-31 05:53:18 - Feat.: 0 - Title: Tanec na hudbu môže zastaviť progresiu Parkinsonovej choroby. Najnovšia štúdia poteší
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 23:26