Crohnova choroba alebo ulcerózna koltitída je totiž pomerne vzácna, napriek tomu veľmi vážna, a jej výskyt sa začína zvyšovať. Najčastejšie postihuje tenké črevo, napadá ale aj ostatné časti tráviaceho traktu. Vedci si lámu hlavu nad tým, ako vlastne táto choroba vzniká. Medzi rizikové faktory pravdepodobne patrí užívanie antibiotík, fajčenie, užívanie hormonálnej antikoncepcie a nezdravé stravovacie návyky. Práve tie hrajú dôležitú úlohu pri liečbe, je totiž nutné dodržiavať takzvanú bezlepkovú diétu. Teda takú, pri ktorej v črevách nezostávajú zbytky zanechávané napríklad potravinami bohatými na vlákninu.Youtube
StoryEditor

Pacienti s Crohnovou chorobou sa za komplikácie svojho ochorenia často hanbia

01.05.2022, 13:00
Autor:
redred
Liečba Crohnovej choroby je celoživotná a dôležitú úlohu v nej zohráva psychické nastavenie pacienta.

Pocity hanby, stigmatizácia ochorenia a úzkostlivé stavy, ktoré môžu viesť až k psychickým problémom. Aj s tým sa stretávajú vo svojich ambulanciách nielen lekári, ale aj psychológovia, ktorých navštevujú pacienti hanbiaci sa hovoriť o svojom zdravotnom probléme. Medzi takéto ochorenia patrí aj Crohnova choroba, ktorá môže byť spojená s komplikáciou nazývanou perianálna fistula (píšťala). Keďže ide o značne intímnu zdravotnú komplikáciu, pacientom sa o nej ťažko hovorí.

Odborníci a pacientska organizácia Slovak Crohn Club preto v osvetovej kampani apelujú na pacientov, aby sa so svojím zdravotným problémom zdôverili svojmu lekárovi a riešenie zdravotného stavu neodkladali.

Odborníci

Crohnova choroba je nešpecifické zápalové ochorenie, ktoré môže postihnúť ktorúkoľvek časť tráviacej sústavy. Najčastejšie sa vyskytuje v spojení tenkého a hrubého čreva. Zápal postihuje stenu čreva v celej jej hrúbke a jeho výsledkom môžu byť kanáliky vyplnené hnisom, ktoré vedú z jednej slučky čreva do druhej, alebo môžu viesť z čreva do močového mechúra, pošvy či kože. Tieto takzvané fistuly sa tvoria najčastejšie v análnej oblasti.

„Napriek tomu, že s perianálnymi fistulami sa počas svojho života stretne asi tretina pacientov s Crohnovou chorobou, pacienti sa o tomto probléme boja so svojím lekárom hovoriť. Fistula významne narúša intimitu a kvalitu života pacienta, práve preto je dôležité ju včas rozpoznať a začať s liečbou. Dôležitý je však aj správny výber pracoviska. Pacienti s komplikáciami Crohnovej choroby by sa mali zveriť do rúk odborníkov, ktorí sa na liečbu týchto ochorení dlhodobo špecializujú,“ podotkol prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD., gastroenterológ a medicínsky riaditeľ Polikliniky Bezručova.

Liečba perianálnej fistuly pri Crohnovej chorobe sa však nekončí v gastroenterologickej ambulancii. Do procesu je zapojený aj chirurg.

Najdôležitejšia fáza

Liečba Crohnovej choroby je celoživotná a dôležitú úlohu v nej zohráva psychické nastavenie pacienta. Podľa psychologičky je najdôležitejšou fázou prijatie ochorenia, od ktorého závisí aj následná úspešnosť liečby.

„Pacient sa potrebuje zoznámiť s faktami o ochorení, zistiť, čo od neho očakávať, aké komplikácie môžu nastať, ale aj aké sú možnosti liečby. Problémy, ktoré mu v živote spôsobuje ochorenie, sa dajú vyriešiť jedine v spolupráci s lekárom. Je preto dôležité nájsť si takého lekára, ktorému budete dôverovať natoľko, aby ste s ním mohli hovoriť aj o komplikáciách, ktoré zasahujú do vašej intimity a sú vám nepríjemné,“ vysvetlila Mgr. Hana Bednaříková, PhD. psychologička.

Ak pacient nevie, ako svoj problém verbalizovať v rámci priameho kontaktu, problém môže načrtnúť napríklad prostredníctvom emailu. Väčšina moderných ambulancií či IBD centier v dnešnej dobe komunikuje už aj elektronicky. Vďaka tejto písomnej predpríprave sa pacient pred návštevou lekára cíti istejšie a pocit akejsi hanby už so sebou nemusí niesť priamo do ambulancie.

Prekonanie strachu

Pacientovi môže pomôcť prekonať stigmu a strach z ochorenia i členstvo v pacientskej organizácii. V nej nájde podporu tých, ktorí sa v živote boria s podobnými životnými problémami a zároveň ho môžu nasmerovať k odborníkovi.

„V Slovak Crohn Club otvorene hovoríme aj o tom, že ak pacient cíti potrebu, je určite na mieste vyhľadať aj psychologickú pomoc. Nie je to hanba, práve naopak, je to viac ako žiadúce. Crohnova choroba je totiž celoživotné ochorenie, ktoré môže mať dobré aj horšie fázy. V tých horších sa netreba hanbiť požiadať o pomoc, pretože úspešnosť liečby závisí aj od dobrého psychického nastavenia,“ uviedla Veronika Ivančíková, predsedníčka pacientskej organizácie Slovak Crohn Club.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 03:27