Crohnova choroba alebo ulcerózna koltitída je totiž pomerne vzácna, napriek tomu veľmi vážna, a jej výskyt sa začína zvyšovať. Najčastejšie postihuje tenké črevo, napadá ale aj ostatné časti tráviaceho traktu. Vedci si lámu hlavu nad tým, ako vlastne táto choroba vzniká. Medzi rizikové faktory pravdepodobne patrí užívanie antibiotík, fajčenie, užívanie hormonálnej antikoncepcie a nezdravé stravovacie návyky. Práve tie hrajú dôležitú úlohu pri liečbe, je totiž nutné dodržiavať takzvanú bezlepkovú diétu. Teda takú, pri ktorej v črevách nezostávajú zbytky zanechávané napríklad potravinami bohatými na vlákninu.Youtube
StoryEditor

Pacienti s Crohnovou chorobou sa za komplikácie svojho ochorenia často hanbia

01.05.2022, 13:00
Autor:
redred
Liečba Crohnovej choroby je celoživotná a dôležitú úlohu v nej zohráva psychické nastavenie pacienta.

Rady psychologičky: Ako komunikovať s lekárom o svojom ochorení?

  • Zoznámte sa s faktami o ochorení a o možnostiach liečby. Len tak budete môcť ochorenie prijať aj po psychologickej stránke.
  • Nájdite si lekára, ktorému dôverujete. Pomôže vám to hovoriť aj o náročnejších témach.
  • Hovorte s lekárom aj o problémoch, ktoré sa môžu zdať zahanbujúce. Lekári sa s týmito prejavmi už stretli a s vaším trápením vám pomôžu.
  • Pri komunikácii sa nebojte lekárovi priznať, že je pre vás ťažké o tom hovoriť, pretože sa to týka intímnych oblastí vášho tela.
  • Ak máte problém o citlivej téme hovoriť osobne, lekára o nej môžete informovať pred návštevou ambulancie prostredníctvom emailu.
  • Pomôže vám aj členstvo v pacientskej organizácii. Stretnúť pacientov s rovnakými problémami vám prinesie praktickú pomoc aj úľavu.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 04:06